Obamas Russlandsanksjoner er også rettet mot Trump

0

President Barack Obama har gått til kraftige nye sanksjoner mot Russland. Det er et svært uvanlig skritt å ta for en president som har mindre enn en måned igjen av sin regjeringstid. Obama har beordret utvisning av 35 russiske diplomater og sanksjoner mot russiske byråer, selskaper og enkeltpersoner.

Den begrunnelsen han oppgir er at Russland angivelig skulle ha påvirket valget i USA. Dette har også CIA hevdet en stund, men ingen beviser er framlagt, og presidenten la heller ikke fram noen beviser. Tiltakene er en kraftig opptrapping av kaldfronten mot Russland og vil nødvendigvis føre til motreaksjoner fra Russland, som igjen kan føre til mpotreaksjoner fra USA og så videre.

Men dette er vel så mye innenrikspolitikk. Ved å si at Russland påvirket valget sier Obama indirekte at Donald Trump ikke er en legitim president og bidrar dermed til å gjøre etterfølgerens situasjon vanskelig.

Tiltakene er også et forsøk på å låse Trump til å føre en anti-russisk politikk, sier kommentatorer i USA.

Bloomberg skriver:

While the sanctions and expulsions, imposed by executive order, can be undone with the stroke of a pen, Trump may find it politically difficult to do so as key Republicans in Congress expressed support for Obama’s move. U.S. intelligence agencies also issued a report Thursday on their evidence that Russia was behind the hacking that produced a stream of leaks damaging his campaign opponent Hillary Clinton. Russia reaffirmed its denial of any role in the cyberattacks.
“This likely will box in the Trump administration, if not legally then certainly politically, because it’s going to be hard for the administration to come in and say on day one all the reports were untrue, the FBI was wrong, the CIA was wrong,” said Eric Lorber, a senior adviser at the Center on Sanctions and Illicit Finance at the Foundation for Defense of Democracies.

Donald Trump har foreløpig kommet med en kort Twittermelding som reaksjon på sanksjonene. Han skriver:

“It’s time for our country to move on to bigger and better things,”

Dmitrij Peskov, som er pressetalsmann for Russlands regjering, sa at Russland ser på tiltakene som ulovlige og uberettiget og annonserte at Russland ville svare med tiltak som vil være ubehagelige for USA. Men han sa også at det ikke er noen grunn til å forhaste seg.

Considering the current transition period in Washington, we still expect that we’ll be able to get rid of such clumsy actions… of behaving like a bull in a china shop, and that we’ll be able to make mutual joint steps to enter on the path of normalization of our bilateral relations.

I klartekst: Det er et håp om å kunne rette opp dette når Trump tar over. Eller som man sier der borte: It ain’t over till the fat lady sings.

 


 

Oppdatering:

President Vladimir Putin sier at Russland ikke vil svare med mottiltak foreløpig:

“We reserve the right to retaliate, but we will not sink to the level of this irresponsible ‘kitchen’ diplomacy. We will take further moves on restoring Russian-American relations based on the policies that the administration of President-elect Donald Trump adopts”.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKerry: – Med en enstatsløsning må Israel velge om det vil være jødisk eller demokratisk
Neste artikkelUkraina innfører forbud mot pro-russiske bøker
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).