Kerry: – Med en enstatsløsning må Israel velge om det vil være jødisk eller demokratisk

0

USAs utenriksminister John Kerry tok i sin avskjedstale i FN et kraftig oppgjør med Israels politikk overfor palestinerne og de ulovlige bosettingene på Vestbredden. Aldri tidligere har en amerikansk utenriksminister vært så krass i sin kritikk av Israel. USA lot være å nedlegge veto da FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som fordømmer de israelske bosettingene på Vestbredden. Israels statsminister beskyldte USA for å konspirert med palestinerne og vært en pådriver for å vedtatt resolusjonen.

NRK skriver:

John Kerry beskrev en situasjon der israelske bosettinger, veisperringer og militære gjør palestinernes hverdag vanskelig:

Et nettverk av veisperringer og kontrollpunkter, som gjør skoleveien til en prøvelse, som gjør det vanskelig for bønder og forretningsfolk å kjøre varer til markedene, som gjør at folk strever med å få de tillatelsene som skal til for å oppsøke lege.

– Med en énstatsløsning vil millioner av palestinere bo i permanente segregerte enklaver midt på Vestbredden, men uten noen virkelige politiske rettigheter og med atskilte utdannings- og transportsystemer, store inntektsforskjeller og under en militær okkupasjon som fratar dem de mest grunnleggende friheter.

Ville en israeler eller amerikaner ha akseptert å leve slik, spurte utenriksminister Kerry.

Og så kome han med det utsagnet som nok er tyngst å fordøye i Tel Aviv:

– Hvis valget er énstatsløsning, må Israel velge om det vil være jødisk eller demokratisk, det kan ikke være begge deler, og landet vil aldri oppnå virkelig fred.

Dette er innlysende. Med en enstatsløsning måtte palestinerne få fulle demokratiske rettigheter i staten, og da ville ikke staten lenger kunne være en jødisk stat. I motsatt fall måtte staten fortsette med et diktatur over minst halvparten av sine innbygger

I virkeligheten har Israel for lengst ødelagt tostatsløsninga. Gaza og de bitene som er igjen av palestinsk land mellom murene og veisperringene vil aldri kunne bli grunnlag for noen stat.

Jeg tok opp dette i artikkelen Tostatsløsninga er død – hva med enstatsløsning?

Der skrev jeg:

I den svært urettferdige Oslo-avtalen lå det et prinsipp om at palestinerne skulle få opprette sin egen stat i Gaza og på Vestbredden. Allerede det var opplegg for en torso av en stat, men det kunne kanskje ha fungert dersom Israel hadde gjort sitt ytterste for å hjelpe denne staten til å etablere seg. Men det motsatte har naturligvis skjedd. Israel har gjort sitt ytterste for å partere og lemleste disse områdene, bygge bosetninger, check-points og høye murer, samt å føre krig med ujamne mellomrom i Gaza. Israel har aldri hatt til hensikt å la Palestina bli en egen stat, og nå må det innrømmes at Israel har lykkes. Det som er igjen vil aldri kunne bli noe som likner på en stat. Tostatsløsninga er knust, og det er på tide å innrømme det.

Det nye er at utenriksminister Kerry nå går svært langt i retning av å innrømme at det er dette som har skjedd.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelFilmskaperen Carla Ortiz forteller CNN noen sannheter om Syria
Neste artikkelObamas Russlandsanksjoner er også rettet mot Trump
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).