Obama klargjør for avanserte våpen til irregulære styrker i Syria

0

I et særskilt vedtak fra fredsprisvinner Barack Obama blir det klargjort for å utstyre irregulære styrker i Syria med avanserte våpen. USAs lover forbyr egentlig dette, men presidentens vedtak 8.12.2016 suspenderer loven på dette punktet. Dette gjøres angivelig for «å bekjempe terrorisme» og fordi «det tjener USAs sikkerhetsinteresser».

I vedtaket heter det:

By the authority vested in me as President … I hereby
determine that the transaction, encompassing the provision of defense articles and services to foreign forces, irregular forces, groups, or individuals engaged in supporting or facilitating ongoing U.S. military operations to counter terrorism in Syria, is essential to the national security interests of the United States;

Vedtaket kan iverksettes umiddelbart.

Dette betyr naturligvis å åpne for en fri flom av våpen og militært utstyr til jihadister og terrorister, angivelig for å bekjempe IS. Men vi vet at det i dagens situasjon i Syria betyr å forsyne al Qaida med våpen – og antakelig også IS. Dette betyr at jihadistene eventuelt kan få avanserte våpen som kan skyte ned russiske og syriske fly – altså som en stedfortrederkrig mellom USA og Russland.

Det virker som et desperat tiltak fra en «lame duck» president.

Syrias styrker med alliert støtte rykker nå så raskt fram og knuser jihadistenes siste stillinger i Aleppo at det spørs om ikke Obama har kommet for seint med dette siste forsøket på å berge sine venner i Syria.

Forrige artikkel– EU og NATO går til krig mot «falske nyheter»
Neste artikkelJulian Assange avslører hvordan Sverige har brutt alle regler i hans sak
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).