Nye dokumenter om Operasjon Condor viser terror og tortur i Argentina

0

12. desember 2016 friga Barack Obamas administrasjon nedgraderte sikkerhetsrapporter om Operasjon Condor – 1970-årenes hemmelige forsøk på å fjerne progressive opposisjonelle fra USA-støttede diktaturer eller rett og slett å avsette progressive regjeringer i Sør-Amerika. Ifølge Det nasjonale sikkerhetsarkivet i USA vil flere dokumenter bli frigitt etter som de blir nedgradert, også etter at Obama forlater presidentembetet.


Dette er en artikkel fra TeleSur som er oversatt av Anne Merethe Erstad


Det nasjonale sikkerhetsarkivet er et ikke-statlig, uavhengig forskningsinstitutt og bibliotek i Washington DC. I en pressemelding som annonserte dokumentene, opplyste arkivet at avsløringene omfatter om lag 500 sider om undertrykking i Argentina under militærdiktaturet som ble innført i 1976.

«Et annet fremlegg som blir gransket, inkluderer en materialsamling om medlemskap, stedsangivelser og politiske aktiviteter i menneskerettsgrupper, med den hensikt å identifisere og avsløre deres sosialistiske og marxistiske forbindelser. Liknende data skulle angivelig samles inn om kirken og tredje verden-grupper,» går det fram av dokumentene, ifølge arkivet. Amnesty International er en av gruppene som er navngitt i dokumentene.

Ett av dokumentene som arkivet trekker spesielt fram, er et sammendrag fra det nasjonale sikkerhetsrådet om torturen av Argentinas Alfredo Bravo, president for den permanente forsamlingen for menneskerettigheter. President Jimmy Carters nasjonale sikkerhetsrådgiver, Zbigniew Brzezinski, mottok denne rapporten fra sin øverste sekretær for Latin-Amerika, Robert Pastor. Rapporten inneholdt detaljer om torturen militærjuntaen utsatte Bravo for.

I dokumentet, som er fra 1978, redegjorde Pastor for at Bravo ble «utsatt for bøtte-behandling, der føttene hans ble holdt i en bøtte med iskaldt vann inntil de var helt nedkjølte og deretter stukket ned i en bøtte med kokende vann.» Han avslørte også at Bravo hadde fått elektriske sjokk og blitt «utsatt for «undervannsbåten» – gjentatte ganger holdt under vann inntil han nesten druknet.»

Ifølge arkivet skal Brzezisnki angivelig ha gjort håndskrevne notater i margen: «en overbevisende og sterk rapport.»

Utenriksdepartementets byrå for etterretning og undersøkelser (INR) rapporterte at «seks sørlige kjegle-nasjoner», som var «deltakere i et anti-terrorist-nettverk med kodenavnet Condor», hadde blitt enige om «å påta seg likvidering av latinamerikanske» mål som «bodde i Frankrike,» bemerket arkivet i sin uttalelse. Det ble også vurdert å sende team til London.

Den første runden av nedgraderte dokumenter ble frigitt i august 2016, fulgt av det nylige slippet fra departementet for nasjonal etterretning på deres nettside. Ifølge arkivet vil flere dokumenter bli frigitt ettersom de blir nedgradert, også etter at Obama forlater presidentstolen.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.