– Mette-Marit blant verdens viktigste tenkere

0

Det er hun altså, hvis vi skal tro magasinet Foreign Policy (FP). Kronprinsessen står på lista over The leading global thinkers of 2016 som ble publisert 12.12. 2016. Der står hun blant annet sammen med Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson.

FP har delt lista si inn i ulike kategorier og sørlandsprinsessen er rangert sammen med mogulene. Der står hun oppført sammen med Melinda Gates og Kate Roberts. De skal ha bidratt til harnessing girl power!

Noen vil kanskje huske at kronprinsessen fikk 8 minutter på lørdagsrevyen 14.05.2016 for å markedsføre den nye filantropiske organisasjonen som blant annet hun og Melinda Gates har tatt initiativet til, The Maverick Collective. (Et av de utallige eksemplene på journalistisk prioritering og integritet i Dagsrevyen.)

Fra norsk side er det Camilla Hagen Sørli som er medlem av «kollektivet». Hun er styreleder i Canica-konsernet og arving til Stein Erik Hagens imperium. Hun er god for omlag 50 milliarder kroner, og altså en av Norges fremste monopolkapitalister og rikeste personer.

Så dette er blant de elementene som skal til for å bli regnet som en global tenker i Foreign Policy. Det er et studium verdt å lese introen til FP:

As the pillars of societies faltered, these individuals bore the weight of progress on their own shoulders.

An ugly strain of populism reared its head in America this year. After months of spewing sexist, racist, homophobic, and xenophobic rhetoric, Donald Trump stunned pollsters—and the citizens whose ballots earned Hillary Clinton the popular vote—by winning the White House. Nativist politics won out, and Americans joined other populations, including Brexit supporters and Colombians who rejected the long-awaited peace deal, in voting against their self-interest. Through democratic means, fear surpassed reason repeatedly in 2016, leaving many wondering who will handle the unprecedented crises that the world faces—the war in Syria, mass migration, climate change—and how.

Yet all is not lost. The Global Thinkers honored here are proof that, as a society’s pillars falter, individuals step in to bear the weight. The honorees demonstrated how private citizens can ease the suffering of others. They subverted traditional power structures to craft solutions to social, economic, and environmental problems. They pledged personal wealth to create a safer, healthier future for all.

The 100 Leading Global Thinkers of 2016 are emblematic of our innate desire to confront pessimism rather than surrender to despair, to challenge ugliness rather than resign to failure. In a moment of great uncertainty, they should serve as reminders that humanity has the power to hold leaders to account, to defy corrupt regimes, and to provide one another opportunity and solace when states cannot. They live by the scriptural exhortation that Hillary Clinton quoted in her concession speech, and which all those who believe in progress should take to heart: “Let us not grow weary.”

Dette er jo reine parodien på New World Order. FP klamrer seg til Hillary Clintons narrativ og har lagd ei liste som altså skal oppmuntre folk til fortsatt å tro på at folk som Bill og Melinda Gates vil oss vel. Og det er ikke så rart. FP er et tidsskrift som har John Kerry, Madelein Albright og John McCain blant sine bidragsytere. Det er et magasin for de 0,001% som mener de har rett til å styre verden. Til dette trenger de noen gallionsfigurer.

Og sjøl om ordet tenker ikke er noe jeg har pleid å forbinde med kronprinsessen, så skjønner jeg at hun kan fungere som gallionsfigur for de ultrarike. Men hva i all verden skal de med Rasmus Hansson?


 

PS: En leser peker på at også lederen av al Qaidas PR-avdeling, White Helmets, er blant verdens fremste tenkere. Vi snakker om en uhildet og nøytral kåring her.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFørste generasjon eksmuslimer
Neste artikkelItalia har fått sin fjerde statsminister uten valg
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).