Hvem sto bak terrorangrepet i Istanbul?

0

To kraftige eksplosjoner nær Besiktas fotballstadion i Istanbul 10. desember 2016 drepte 29 mennesker, hvorav de fleste var politifolk, og såret minst 166 andre.

President Recep Tayyip Erdoğan sa at terrorangrepet var målrettet mot sikkerhetsstyrkene og at det var gjennomført ved den populære fotballstadionen for å gjøre mest mulig skade. Ingen har til nå tatt på seg ansvaret for terroraksjonen, men tyrkiske myndigheter var raske med å peke mot den kurdiske PKK-geriljaen.

Siikkerhetsanalytikeren Fadi Hakura sier til al Jazeera at angrepet bærer alle tegn på å komme fra PKK. Men det er ikke lagt fram noen beviser for dette. PKK har gjennomført terroraksjoner, men har også blitt tillagt ansvaret for aksjoner de ikke har stått bak. I noen tilfeller har de fått ansvaret for aksjoner som sannsynligvis har vært gjennomført av islamske jihadister som Daesh og andre.

Da’esh er djupt involvert med den tyrkiske sikkerhetstjenesten MIT og har celler mange steder i Tyrkia, også i Istanbul. I juni ble 47 mennesker drept i et sjølmordsangrep ved Istanbuls Atatürk flyplass, antakelig et Daesh-angrep. I august ble 57 mennesker drept, deriblant 34 barn i et sjølmordsangrep ved Gaziantep. Det var også antakelig IS/Daesh.

Tyrkia fører krig mot sin egen befolkning i Kurdistan og landet fører krig mot kurdere på syrisk side av grensa. Samt at Tyrkia har vært hovedstøttespiller for jihadistene i det nordlige Syria. På den bakgrunnen er det ikke overraskende at også Tyrkia rammes av terror.

Og terroren legitimerer mer militarisering og stadige angrep på ytringsfriheten i en kontinuerlig spiral.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelBrutal maktkamp i USA
Neste artikkelTidligere britisk ambassadør Craig Murray snakker ut
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).