Hvem sto bak terrorangrepet i Istanbul?

0

To kraftige eksplosjoner nær Besiktas fotballstadion i Istanbul 10. desember 2016 drepte 29 mennesker, hvorav de fleste var politifolk, og såret minst 166 andre.

President Recep Tayyip Erdoğan sa at terrorangrepet var målrettet mot sikkerhetsstyrkene og at det var gjennomført ved den populære fotballstadionen for å gjøre mest mulig skade. Ingen har til nå tatt på seg ansvaret for terroraksjonen, men tyrkiske myndigheter var raske med å peke mot den kurdiske PKK-geriljaen.

Siikkerhetsanalytikeren Fadi Hakura sier til al Jazeera at angrepet bærer alle tegn på å komme fra PKK. Men det er ikke lagt fram noen beviser for dette. PKK har gjennomført terroraksjoner, men har også blitt tillagt ansvaret for aksjoner de ikke har stått bak. I noen tilfeller har de fått ansvaret for aksjoner som sannsynligvis har vært gjennomført av islamske jihadister som Daesh og andre.

Da’esh er djupt involvert med den tyrkiske sikkerhetstjenesten MIT og har celler mange steder i Tyrkia, også i Istanbul. I juni ble 47 mennesker drept i et sjølmordsangrep ved Istanbuls Atatürk flyplass, antakelig et Daesh-angrep. I august ble 57 mennesker drept, deriblant 34 barn i et sjølmordsangrep ved Gaziantep. Det var også antakelig IS/Daesh.

Tyrkia fører krig mot sin egen befolkning i Kurdistan og landet fører krig mot kurdere på syrisk side av grensa. Samt at Tyrkia har vært hovedstøttespiller for jihadistene i det nordlige Syria. På den bakgrunnen er det ikke overraskende at også Tyrkia rammes av terror.

Og terroren legitimerer mer militarisering og stadige angrep på ytringsfriheten i en kontinuerlig spiral.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.