Donald Trump med en finansminister fra Goldman Sachs

0

Under valgkampen lovte Donald Trump sine velgere å «drenere sumpen», altså fjerne lobbyistene og korrupte politiske interesser fra regjeringsapparatet.

Dette vil sjølsagt ikke skje. Nå har The Donald utpekt Steven Mnuchin til å bli sin finansminister. Og denne Mnuchin er en mann rett fra «sumpen», 100% Wall Street. Faren hans var bankmann og partner i Goldman Sachs og sjøl har han tjent titall millioner dollar mens han jobbet for den samme monsterblekkspruten. Og for å toppe det hele har han også jobbet for George Soros.

Forbes skriver:

Mnuchin, 53, is a graduate of Yale University. His father was a banker and partner at Goldman Sachs. Mnuchin followed suit, earning tens of millions of dollars at Goldman Sachs over almost two decades. Following Goldman Sachs, Mnuchin worked with Soros Fund Management (yes, that Soros) and eventually founded his own hedge fund company, Dune Capital Management LP.

Goldman Sachs var den banken som forfalsket nasjonalbudsjettet til Hellas for å få det til å se ut som om landet kvalifiserte til medlemskap i eurosonen – med katastrofale konsekvenser for Hellas. Goldman Sachs har også siden finanskrisa kunne se minst sju av sine tidligere ansatte i nøkkelposisjoner i europeiske regjeringer, som statsministre eller finansministre. Huffington Post skrev i 2011:

Goldman Sachs is “a political organization masquerading as an investment bank, and they’re sitting at the table with the top people in government,” says Goldman critic Christopher Whalen, the managing director of Institutional Risk Analytics, which rates banks and provides customer analytics. He calls Goldman “the most political firm on Wall Street.”

Og hvem eier så Goldman Sachs? Surprise, surprise – not –  «the usual suspects». De fire største eierne er: BlackRock, Capital Research, Vanguard, State Street.

Larry Fink i BlackRock hadde håpet å ta over finansdepartementet under Hillary Clinton. Men han vil ikke ha lange veien å gå til Trumps finansminister heller.

Forrige artikkelThe year globalism burst
Neste artikkelTrump: – Ikke mer regimeskifte
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).