Stikker oljegigantene av fra regninga?

0

Norsk sokkel står foran storopprydding. Anslått kostnad er 170 milliarder kroner. Men vil oljegigantene stikke fra regninga? Det er Jan Herdaloljekrisa.no som stiller dette spørsmålet. Han skriver videre:

Det har vakt liten oppmerksomhet i norske medier at store internasjonale oljeselskaper som Exxon Mobile, Total og Shell kan komme til å forlate norsk sokkel. Festen er på hell, mesteparten av ryddekostnadene gjenstår. Planlegger de å stikke fra regninga?

Les også: Her parkeres oljeeventyret.

Bloomberg snakker klarspråk: Etter som det ene store oljeselskapet etter det andre vurderer å forlate Norge, går alarmklokkene i olje- og energidepartementet. Big Oil skifter strategi. Norsk sokkel kan fylles opp av mindre selskaper og risikokapital.

Amerikanske Exxon og franske Total har annonsert nedsalg. Europas største oljeselskap, Shell, kan komme til å selge seg helt ut. Tyske RWE og EON har solgt sine olje- og gassenheter. Danske DONG kan følge etter.

Erik Haugane, som er en veteran fra oljeindustrien sier til Bloomberg at de store oljeselskapenes opptreden «Ser ut som et merkelig forsøk på å slippe unna den giftpilla de etterlater seg.»

Regjeringa har begynt å bli nervøs og sier at sjøl om gigantene selger så kan det hende at de fortsatt vil sitt med et opprydningsansvar hvis kjøperne ikke har styrke til å ta oppryddinga. Men multinasjonale selskaper har alle de advokatene de måtte ønske, så hvis de vil trenere en sak eller vil løpe fra ansvaret, så skal ikke regjeringa føle seg så sikker på at den har noen skuddsikker sak. Det kan også hende at forsøkene på å selge seg ut havarerer på grunn av at kjøperne ikke vil ha den finansielle styrken som skal til for eventuelt også å ta opprydninskostnadene.

Men vær ikke veldig overrasket hvis denne regninga havner hos den norske regjeringa for deretter å komme til et skattekontor nær deg.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.