Stikker oljegigantene av fra regninga?

18

Norsk sokkel står foran storopprydding. Anslått kostnad er 170 milliarder kroner. Men vil oljegigantene stikke fra regninga? Det er Jan Herdaloljekrisa.no som stiller dette spørsmålet. Han skriver videre:

Det har vakt liten oppmerksomhet i norske medier at store internasjonale oljeselskaper som Exxon Mobile, Total og Shell kan komme til å forlate norsk sokkel. Festen er på hell, mesteparten av ryddekostnadene gjenstår. Planlegger de å stikke fra regninga?

Les også: Her parkeres oljeeventyret.

Bloomberg snakker klarspråk: Etter som det ene store oljeselskapet etter det andre vurderer å forlate Norge, går alarmklokkene i olje- og energidepartementet. Big Oil skifter strategi. Norsk sokkel kan fylles opp av mindre selskaper og risikokapital.

Amerikanske Exxon og franske Total har annonsert nedsalg. Europas største oljeselskap, Shell, kan komme til å selge seg helt ut. Tyske RWE og EON har solgt sine olje- og gassenheter. Danske DONG kan følge etter.

Erik Haugane, som er en veteran fra oljeindustrien sier til Bloomberg at de store oljeselskapenes opptreden «Ser ut som et merkelig forsøk på å slippe unna den giftpilla de etterlater seg.»

Regjeringa har begynt å bli nervøs og sier at sjøl om gigantene selger så kan det hende at de fortsatt vil sitt med et opprydningsansvar hvis kjøperne ikke har styrke til å ta oppryddinga. Men multinasjonale selskaper har alle de advokatene de måtte ønske, så hvis de vil trenere en sak eller vil løpe fra ansvaret, så skal ikke regjeringa føle seg så sikker på at den har noen skuddsikker sak. Det kan også hende at forsøkene på å selge seg ut havarerer på grunn av at kjøperne ikke vil ha den finansielle styrken som skal til for eventuelt også å ta opprydninskostnadene.

Men vær ikke veldig overrasket hvis denne regninga havner hos den norske regjeringa for deretter å komme til et skattekontor nær deg.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


18 KOMMENTARER

 1. Den gode nyheten er vel, at med Russlands aggressive holdning, der de, innen kort tid, kommer til å legge under seg resten av Verden, blir vel dette Putins problem, etter at NATO har tapt WWIII, oljefondet er disponert som krigserstatning, og de Nordmennene som fremdeles lever, er tilbake på småbruk og fiskevær, som «i gode gamle dager». Den gangen bunader ble laget lokalt i Norge, og ikke i Kina….

  Faste og bønn, synes som eneste vei ut av dette utrolige uføret.

  • I kjølevannet av mitt fatalistiske innlegg ovenfor, er det viktig å merke seg at Statens avtaler med operatørene, ikke omfatter hva konsekvensen er ved eventuelle konkurser – rett og slett for at dette, på tiden avtalene ble utformet, ble betraktet som utenkelig.

   • Så, hva med en grundig research av selskapsstrukturen i Nordsjøen?
    Hva om reelle inntekte ender opp hos Elitens foundations, (eller Cayman Island) – og regningen for opprydding hos norske skattebetalere, (eller russiske).
    Spiller ballen over til Pål.

  • Hvis Putin overtar kommer han også til å skattlegge deg og meg og andre vanlige folk. Vi får nok lov til å betale regninga uansett

   • Dette har du, sannsynligvis, dessverre rett i.
    Tenker imidlertid tilbake på navnevalg for mine to sønner i 1977 og 1979.
    Håper vår forutseenhet kan komme dem til gode: Alexander og Nicolai (riktignok kun som mellomnavn). 🙂 🙂

 2. I alle tilfeller skal den norske staten betale 78% av kostnadene. Resten, 22%, dekkes av eierne av feltet når det stenges ned. Dette er som regel 3-4 oljeselskaper. Om de store «stikker av fra regningen» er ikke et problem. De selger sine andeler, og ofte selger de andelene til mindre selskaper som er bedre til å drive eldre marginale felt bedre. Og kjøperne av disse andelene er fullt klar over, og skal ta høyde for, de kostnadene de får når feltet skal stenges ned.

 3. 170 milliarder, pyttsann, det er kun 2.4% oljefond, altså godt under handlingsregelens 4% (forventet årlig avkastning).

  Dersom storkapitalen sliter med å finne midler til å vaske ut ved flytting når de forlater sokkel-leillighetene sine, får de nesten bare ta litt fra oljefondet. De ser jo ut til å ha full disposisjonsrett allerede, og har brukt det som sjetonger i poker-laget sitt lenge, så det ser ut til å være enighet i de kretser om at det eksisterer, at verdien kan beregnes og at tallene i prinsippet kan veksles inn i cash og brukes i godtebutikken, dersom man absolutt ønsket å svi av alt på én stor fest for nordmenn. Eller på fremtidige pensjoner. Eller på opprydding i Nordsjøen. Det er bare fornuft og nøysomhet som gjør at vi ikke bruker mer på helt prekære formål i Norge akkurat nå for tiden, pengene er trygge som … banken, faktisk.

  Dersom dette allikevel ikke stemmer, må noen ha vært veldig upresise i sine offisielle forklaringer omkring oljefondets eksistens og tilstand.

  Lykke til, og keep dreaming! 🙂

  • Tror du er inne på noe viktig her. AF.

   Eliten viser elegant for sans for humor, når de, i full åpenhet, bedriver svindel.
   Som ledd i deres Mafiabaserte codex, er de pålagt underette om sine planer, åpent på forhånd, for å oppnå «stilltiende aksept», gjennom at vi lar det hele passere, rett under nesene våre, uten reaksjon.

   «Statens pensjonsfond utland» = Et pensjonsfond som åpenbart ikke er ment for Nordmenn.

   Blant tilsvarende humoristiske navn kan nevnes:

   «Arab Spring» – Et springbrett for angrep på Iran
   «Man made Global Warming» – Mennesklig inngripen i naturen, gjennom bruk av Geoengineering, HAARP, Chemtrails o.l.

 4. Hva vil Norge sitte igjen med etter oljealderen?
  Svaret er vel en hel haug tomme borrehull som må plugges og en hel del installasjoner som må skrotes og hugges opp.
  Det høres veldig dyrt ut.

  Spørsmålet er om Hvis Norge på dette tidspunkt vil ha råd til å et slikt arbeid når oljeinntektetene har skumpet inn, penger fra oljefondet må vel brukes til dette opprydningsarbeid. Har Norge råd til å gjøre dette vil nesten alle spor av oljealderen tilnærmet være slettet. Man sitter igjen med en verftsindustri og en oljeservicebransje som nok kan få en del utenlandsoppdrag og som også kan drive med bygging av havgående merder og vindmøller. Men de aller fleste store insvesteringer i oljeutvinningen vil ingen trolig ha glede av etter oljealderen.

  Det hele kan høres ut som en egen episode av luksusfellen. Først da innser man kanskje i Norge at oljeutvinningen i Norge har vært alt for høy og denne innsikt vil komme på et tidspunkt når det er for sent å gjøre noe med det.

  Og dette er heller ikke hele historien, det store aktivitetsnivået innenfor oljebransjen sammen med høy oljepris (feks i 2020) kan drive store deler av næringslivet utenom oljerealterte bransjer i konkurs. Dette pga skyhøy vekslingskurs og høye kostnader. Det kan bli en blåmandag i lykkelandet, vår lotto flaks har brått sviktet osst.

  • Bortsett fra det berømte skjegget i postkassa og en hel haug med rabiate innvandrere, vil vi, med stor sansynlighet, bli sittende igjen med akkurat det Norske myndigheter må bidra med til:

   – Kuler, krutt og fly til NATO
   – Overføringer til EU
   – Støtte til Elitens dynastier, i form av CO2 skatt og overføringer til GAVI o.l.
   – Statlig støtte til en korrupt presse
   – Pengestøtte til korrupte regimer som Ukraina

   Hvor mye det behøves til Clinton-foundation, får vi muligens svar på, innen kort tid

   Strekker ikke fondet til, blir det ikke noe problem – da får vi «bail-ins» og tvangskjøp av norske Statsobligasjoner, i regi av private pensjonsfond

 5. Et viktig spørsmål Jan Herdal tar opp. Dette gjelder sjølsagt ikke bare Norge. Over hele verden er det investert tusenvis av milliarder dollar i fossil produksjon, raffinering, transport, lagring og bruk. Alt må skrotes etter hvert. Vi kan sikkert regne med at de store oljeselskapene har tenkt på dette, og sørger for å være blakke eller gå konkurs ved å overføre verdiene til andre selskap før kravene om å rydde opp kommer. Dersom myndighetene i de industrialiserte landene hadde vært framsynte og kunnet stå imot presset fra fossilindustrien om å forlenge fossilalderen så lenge som mulig – og aller helst enda lenger – kunne anlegg og utstyr trappes ned gradvis etterhvert som det blir utslitt og nedbetalt.

  Men oppmuntra av at statene ikke setter i verk en offensiv klimapolitikk for å legge om til fornybar energiforsyning, prøver fossilindustrien å binde statsapparatene ved å stadig investere mer. Da vil det hele tida være mange relativt nye anlegg som ikke er nedbetalt og utslitt, slik at det blir veldig dyrt å trappe ned så brått som blir nødvendig når overgangen til fornybar energi endelig skjer for alvor. Faren er overhengende for at fossilalderen ikke vil bli trappa ned fort nok fordi fossilindustrien kjemper imot med nebb og klør. Se bare på åssen den norske regjeringa beskytter fossilindustrien, med god støtte fra AP.

  Dessverre også fra industriforbundene i LO. Det er forståelig, de slåss for arbeidsplassene. Nøkkelen til å løse dette ligger hos regjering og storting, som kunne bruke av oljemilliardene til å investere i ei grønn framtid i Norge med nye arbeidsplasser framfor å gamble på økende eiendomspriser i London.

  Det er også tenkelig at det kan komme til et vippepunkt i konkurransen mellom fossil og fornybar energi. På et visst tidspunkt blir fornybar energi mer attraktiv, billigere, og med forhåpentligvis bedre vilkår, og fra da av kan utviklinga gå fort fordi det har oppstått en positiv tilbakekopling mellom etterspørsel og tilbud. Det kan bli en skikkelig blåmandag for fossilindustrien, men den satser åpenbart på å tjene så mye som mulig før den dagen kommer.

  • Erik,

   Dette er ikke en kamp mellom «fossilindustrien» og de «grønne», «fattig eller rik», «øst eller vest» «hvit eller sort», «høyre mot venstre», «kommunister mot kapitalister».

   Det er en kamp mellom «DEM» og «OSS».

   En kamp mellom Verdenseliten og deres familiedynastier, med deres korrupte medløpere, innen multinasjonale selskaper, forskningsinstitusjoner, think-tanks, politikere, presse mot, på den andre siden, ALLE OSS ANDRE.

   En kamp mellom «sannhet» og «løgn». En kamp mellom «det gode» og «det onde» – mellom de som tror det finnes en Gud, og de som ikke gjør det. En klassisk kamp, basert på «splitt og hersk», på «propaganda», «politisk korrekthet», «groupthink» og «frykt», for tiden drevet av de som opplever at de har overtaket.

   Men, det vi er vitne til, er en klassisk kamp, der sannheten alltid kommer til å seire, der «almuen» våkner opp, innser at de er lurt trill rundt og reagerer deretter.

   • Men, Erik, jeg er neppe den rette, til å få deg på bedre tanker. Jeg er tross alt kun sønn av en fiskerfamilie fra Telemark.

    Tillater meg derfor å referere deg til en utflyttet Nordmann som fikk Nobelpris i 1973 i fysikk, så kan han gi deg sine synspunkter:
    https://wattsupwiththat.com/2015/08/26/the-cult-of-climate-change-nee-global-warming/

    Beklager at jeg virker noe uhøflig i tonen, men jeg er faktisk ganske frustrert over, at dette hysteriet har fått pågå så lenge som det har.

    • Berre så det er sagt, Ivar Giæver er ikkje klimatolog, men ekspert på faste stoffers fysikk, og fekk også nobelprisen for arbeid innafor dette området. Kan ikkje sjå at fagområdet hans har spesiell relevans her.

     • Blir nok, uansett, utfordrende å debattere Ivar Giæver rundt dette temaet, selv for personer med relevant kompetanse.

 6. Dette er vel ikke noe som er i tiden? Unntaket er vel en del caffe latte professorer som neppe kan regne. Vi har andre og viktigere ting å foreta oss nå enn å skrote oljeplattformer. De får stå noen år til og noen av dem har såpass kompleks borehistorikk at de til og med kan bli lønnsomme igjen med nye metoder som kommer. Hvis det ikke skulle skje tillater jeg meg å døpe dem «Det norske rustbeltet»!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.