Stikker oljegigantene av fra regninga?

0

Norsk sokkel står foran storopprydding. Anslått kostnad er 170 milliarder kroner. Men vil oljegigantene stikke fra regninga? Det er Jan Herdaloljekrisa.no som stiller dette spørsmålet. Han skriver videre:

Det har vakt liten oppmerksomhet i norske medier at store internasjonale oljeselskaper som Exxon Mobile, Total og Shell kan komme til å forlate norsk sokkel. Festen er på hell, mesteparten av ryddekostnadene gjenstår. Planlegger de å stikke fra regninga?

Les også: Her parkeres oljeeventyret.

Bloomberg snakker klarspråk: Etter som det ene store oljeselskapet etter det andre vurderer å forlate Norge, går alarmklokkene i olje- og energidepartementet. Big Oil skifter strategi. Norsk sokkel kan fylles opp av mindre selskaper og risikokapital.

Amerikanske Exxon og franske Total har annonsert nedsalg. Europas største oljeselskap, Shell, kan komme til å selge seg helt ut. Tyske RWE og EON har solgt sine olje- og gassenheter. Danske DONG kan følge etter.

Erik Haugane, som er en veteran fra oljeindustrien sier til Bloomberg at de store oljeselskapenes opptreden «Ser ut som et merkelig forsøk på å slippe unna den giftpilla de etterlater seg.»

Regjeringa har begynt å bli nervøs og sier at sjøl om gigantene selger så kan det hende at de fortsatt vil sitt med et opprydningsansvar hvis kjøperne ikke har styrke til å ta oppryddinga. Men multinasjonale selskaper har alle de advokatene de måtte ønske, så hvis de vil trenere en sak eller vil løpe fra ansvaret, så skal ikke regjeringa føle seg så sikker på at den har noen skuddsikker sak. Det kan også hende at forsøkene på å selge seg ut havarerer på grunn av at kjøperne ikke vil ha den finansielle styrken som skal til for eventuelt også å ta opprydninskostnadene.

Men vær ikke veldig overrasket hvis denne regninga havner hos den norske regjeringa for deretter å komme til et skattekontor nær deg.

 

Forrige artikkelDen store revolutionären och humanisten Fidel Castro dör
Neste artikkelDen syriske armeen knekker jihadistalliansen i Øst-Aleppo
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).