Kina med en million patentsøknader på ett år

12

Kina er det første landet i verden som kan notere seg for en million patentsøknader på ett år, skriver Financial Times. Informasjonen kommer fra World Intellectual Property Organisation (WIPO). Kineserne gjør nå innovasjon til en sentral del av sin økonomiske strategi, sier Francis Gurry, direktør for WIPO.

Skeptikere sier at tallet er kunstig høyt på grunn av at Kinas planmål driver fram patentsøknader, mens rettighetsadvokater sier at det også gjenspeiler landets økende kreativitet. Erick Robinson, som er patentjurist i Beijing sier at kvaliteten på de kinesiske patentsøknadene forbedres med en voldsom hastighet.

FT skriver:

According to Wipo figures, China’s patent office received 1,101,864 applications in 2015 from both domestic and foreign filers, accounting for almost 40 per cent of the global total and more than the next three countries — the US, Japan and Korea — combined.

Det totale antallet patentsøknader i verden var 2 888 800 i 2015. Antallet patentsøknader i USA var 589 410, så det er ikke langt unna at Kina dobler USAs tall. Kinas vekst i patentsøknader var på 18,7% i 2015, mens USAs vekst var på 1,8%. Noen få år til med en slik vekst så vil over halvparten av verdens patentsøknader komme i Kina.

patenter-2015

WIPO skriver i World Economic Property Indicators 2016:

Around 2.9 million patent applications were filed worldwide in 2015, up 7.8% from 2014. Driving that strong growth were filings in China, which received about 174,000 of the nearly 208,000 additional filings in 2015 and accounted for 84% of total growth.

84% av veksten i verdens patentsøknader kommer altså fra ett land. Jeg tviler på at dette har skjedd tidligere. Og dette vil naturligvis ganske raskt få en dramatisk global betydning.

Hvis man ser på hvordan patentene fordeler seg på regioner, så står Asia for 61,7%, Nord-Amerika for 21,7% og Europa for 12,5%. Verdens kreative tyngdepunkt har kommet til Asia for å bli, og mer spesifikt til Kina.

patenter-region

Dette gjenspeiler seg også når det gjelder antallet fagfellevurderte vitenskapelige artikler. Der ligger USA riktignok fortsatt foran Kina med 567.000 artikler mot Kinas 416.000, men forspranget kappes raskt inn. Og innen realfagene er Kina allerede foran USA, til dels langt foran. Kjemisk engineering 37.000 mot 16,600. Datavitenskap 48.600 mot 41.200. Materialvitenskap 75.200 mot 37.900. Fysikk og astronomi 67.400 mot 52.400. Bare for å nevne et utvalg.

Det er på samfunnsfagene USA ligger langt foran Kina, så på queerteori og identitetsvitenskap kan USA fortsatt hevde seg – lenge.

Les: Kina blir ledende forskningsnasjon

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Patent er ment å være en privatrettslig beskyttelse mot etterligninger. Antall patenter er i bunn og grunn bare viktig når det er relatert til handel/frihandel mellom nasjoner. Land uten utstrakt handel med andre land, har ikke samme behov for opphavsrettslig beskyttelse av sine «oppfinnelser» som land med utstrakt frihandel.

  Det som måles her er antall søknader og ikke antall patenter. Ikke alle søknader resulterer i et patent. Når det er sagt, indikerer antall søknader at industrien i Kina er blitt mer utviklet og avansert slik at de ikke har behov for en strategi basert på etterligning av vestlige produkter.

  • En kan se på et patent som en mulig sikring av de finansielle ressursene i et prosjekt. Dersom en «oppfinner» får et patent, har han større muligheter til å sikre finansiering til kommersialisering av et produkt. Hvis en setter ting litt på spissen, så kan en si at et patent og offentlige patentsystemer er til for å sikre finansinstitusjonenes interesser – ikke for å sikre oppfinneren et overskudd.

  • I et markedsliberalt perspektiv er «patent» egentlig en «uting» da det er med på å forhindre «fri konkurranse». Patenter skaper altså assymetri mellom konkurrenter og ikke like konkurransevilkår.

   Antakelig er det heller ikke like lett å få «patent» i næringer som er kunnskapsbaserte.

   Kan hende Kina nå har knekt koden i å skrive patentssøknader. Eller kan hende de nå har egne konsulenter og firmaer som har spesialisert seg på å skrive patentsøknader?

   Søknadsskriving er snart blitt en egen bransje:
   http://e24.no/naeringsliv/nofas/konsulenter-har-dratt-inn-190-millioner-kroner-paa-aa-skrive-soeknader-til-staten-for-andre/23283655

   • «Søknadsskriving er snart blitt en egen bransje». – Det har det faktisk vært siden skrivingens oppfinnelse (pat. no?).

  • Mange kinesere studerer jo i USA.
   Kan noen som er flinke til å regne, sammenlikne patenter og noen befolkningstall ?
   Har bare funnet USA sine innvilgede patenter for 2015.
   Kanskje noen finner de invilgede kinesiske for 2015.

   Wikipedia Kina.
   Population • 2015 estimate 1,376,049,000
   1,101,864 applications in 2015 ( søknader )

   Reelle tall : Grants

   https://www.uspto.gov/web/offices/ac/ido/oeip/taf/us_stat.htm
   2015 patenter med opprinnelse i USA : 288,335
   U.S. Patent Statistics Chart
   Calendar Years 1963 – 2015
   Steigan tall Antallet patentsøknader i USA var 589 410 2015

   Store norske leksikon
   Pr. 01.01.2015 viste estimater fra US Census at det var ca. 321 millioner innbyggere.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.