ICC vurderer tiltale mot USA og CIA

2

Anklagerne ved Den Internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag vurderer å reise tiltale mot USA og CIA for krigsforbrytelser i Afghanistan. Det er AP som skriver dette.

USA og CIA kan ha begått krigsforbrytelser ved å torturere fanger i Afghanistan sier sjefsanklageren i ICC i en rapport og sier at det er mulig at amerikanske borgere kan bli tiltalt sjøl om USA ikke er medlem av domstolen.

Sjefsanklager Fatou Bensoudas kontor sier at:

Members of US armed forces appear to have subjected at least 61 detained persons to torture, cruel treatment, outrages upon personal dignity on the territory of Afghanistan between 1 May 2003 and 31 December 2014.

Rapporten sier at CIA-agenter kan ha utsatt minst 27 fanger for totur, grusom behandling, overgrep mot personlig verdighet og / eller voldtekt mellom desember 2002 og mars 2008. Dette skal ha skjedd i Afghanistan, Polen, Romania og Litauen. US State Department avviste anklagene mens Pentagon sier at man avventer nye detaljer fra ICC.

Den internasjonale straffedomstolen (engelsk: International Criminal Court, fransk: Cour pénale internationale) er en permanent, internasjonal domstol opprettet for å straffeforfølge enkeltindivider for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Den har som mandat å besørge at mennesker som er anklaget for folkemord, krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten stilles til ansvar hvis myndighetene i landet hvor forbrytelsen er begått selv ikke makter eller ønsker å reise sak.

Dette er interessant også fra et norsk perspektiv. Norge og norske politikere har utvilsomt begått krigsforbrytelser og antakelig også forbrytelser mot menneskeheten gjennom sin ulovlige krigf og ødeleggelse av Libya. Norske politikere som Stoltenberg og Støre har følt seg hevet over loven fordi de har hatt USAs garantier i ryggen. Men verden forandrer seg, og det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg at ICC eller en annen domstol kan komme til å reise tiltale mot dem en eller gang i ikke alt for fjern framtid.

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

  1. «ICC vurderer tiltale mot USA og CIA»

    Stoltenberg, Faremo og Støre til ICC nå!

    – Eller få dem til å bringe tilbake bl.a. Ghadafis tre barnebarn på 12 år og nedover, som trolig norske F-16 fly bombet ihjel i deres hjem. Ikke pent gjort, det. Feengsel for sånt. Egentlig.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.