ICC vurderer tiltale mot USA og CIA

0

Anklagerne ved Den Internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag vurderer å reise tiltale mot USA og CIA for krigsforbrytelser i Afghanistan. Det er AP som skriver dette.

USA og CIA kan ha begått krigsforbrytelser ved å torturere fanger i Afghanistan sier sjefsanklageren i ICC i en rapport og sier at det er mulig at amerikanske borgere kan bli tiltalt sjøl om USA ikke er medlem av domstolen.

Sjefsanklager Fatou Bensoudas kontor sier at:

Members of US armed forces appear to have subjected at least 61 detained persons to torture, cruel treatment, outrages upon personal dignity on the territory of Afghanistan between 1 May 2003 and 31 December 2014.

Rapporten sier at CIA-agenter kan ha utsatt minst 27 fanger for totur, grusom behandling, overgrep mot personlig verdighet og / eller voldtekt mellom desember 2002 og mars 2008. Dette skal ha skjedd i Afghanistan, Polen, Romania og Litauen. US State Department avviste anklagene mens Pentagon sier at man avventer nye detaljer fra ICC.

Den internasjonale straffedomstolen (engelsk: International Criminal Court, fransk: Cour pénale internationale) er en permanent, internasjonal domstol opprettet for å straffeforfølge enkeltindivider for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Den har som mandat å besørge at mennesker som er anklaget for folkemord, krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten stilles til ansvar hvis myndighetene i landet hvor forbrytelsen er begått selv ikke makter eller ønsker å reise sak.

Dette er interessant også fra et norsk perspektiv. Norge og norske politikere har utvilsomt begått krigsforbrytelser og antakelig også forbrytelser mot menneskeheten gjennom sin ulovlige krigf og ødeleggelse av Libya. Norske politikere som Stoltenberg og Støre har følt seg hevet over loven fordi de har hatt USAs garantier i ryggen. Men verden forandrer seg, og det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg at ICC eller en annen domstol kan komme til å reise tiltale mot dem en eller gang i ikke alt for fjern framtid.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– Barack Obama is a total failure
Neste artikkelClinton-stiftelsen og de seks brannfaklene fra Terje Tvedt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).