Frankrike: Slutten på en stor industrinasjon

2

Frankrike var en av verdens store industrinasjoner. Det er bare å tenke på navn som Citroën, Renault, Airbus, Peugeot og Alstom så aner man at landet har tilhørt førstedivisjon.

Men det var den gang. Etter at Frankrike ble med i eurosonen har landet stupt som industrinasjon, og fallet er størst for den en gang så stolte franske bilindustrien.

Hvis 1990 settes som basisår (indeks = 100) hadde Frankrike sin topp som industrinasjon i 2000 med indeks = 104. Det var året før euroen ble innført. Før finanskrisa i 2008 var fransk industri tilbake på 1990-nivå, men så kom det dramatiske fallet. I 2009 var indeksen 86, et fall på 14 poeng på ett år. Siden har den tatt seg ørlite grann opp, men ligger nå å vaker rundt 90.
Ifølge Eurostat utgjorde industrien 19,2% av fransk økonomi i 1990. Nå er andelen nede på 14,1% og industrisysselsettinga bare 11,9%.
fransk-industri

Enda mer markant blir fallt når vi ser på bilindustrien. Verdens biolproduksjon ble omtrent doblet fra 1990 til 2015, fra 53 millioner kjøretøyer til 90 millioner i 2015. Tyskland økte sin bilproduksjon fra 5 til 6 millioner kjøretøyer. Og hva skjedde i Frankrike?
Frankrike halverte i samme periode sin bilproduksjon fra ca. 4 millioner til ca. 2 millioner kjøretøyer.

fransk-bilproduksjon
I 2000 var Frankrike på fjerdeplass i antall produserte kjøretøyer. I 2015 var Frankrike på 11 plass, snart forbigått av Thailand.

Euroen har satt Frankrike i en tvangstrøye og landet taper overfor alle sine konkurrenter.
Den sanksjonspolitikken som USA har tvunget landet til å føre overfor en ev sine viktigste eksportmarkeder, nemlig Russland, har påført ikke minst fransk verftsindustri noen harde slag.

Fransk eksport til Russland ble halvert i 2014, altså det året sanksjonene ble innført.

Det var også det året da USA tvang Frankrike til å kanselere salget av to Mistral-klasse helikopterskip til Russland.

Arbeidsløsheten i Frankrike er skyhøy med hele 3,6 millioner mennesker uten arbeid og med en arbeidsløshet for unge under 25 år på ca. 25%. Siden finanskrisa er langtidsarbeidsløsheten mer enn fordoblet.

Siden 2000 er immigrasjonen til Frankrike økt betydelig, men landet har stadig færre jobber å tilby sine nye landsmenn.

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.