Frankrike: Fillon mot Le Pen i presidentvalget?

0

Den tidligere statsministeren François Fillon vant primærvalget i det republikanske partiet i Frankrike. Han knuste den gamle ringreven Alain Juppé med å ta 67% av stemmene. Det betyr at både Juppé og Nicolas Sarkozy er ute av fransk toppolitikk og at det blir Fillon som stiller mot Front Nationals Marine Le Pen i mai 2017.

Fillon går inn for en økonomisk sjokkterapi i Frankrike. Han har lovt å kutte ut 500.000 i det offentlige, å fjerne formueskatten, forlenge arbeidsuka og øke pensjonsalderen. Det betyr at republikanerne stiller med et ganske ytterliggående høyreprogram eller thatchérisme en francais. Kommentatorene mener at det kan ta stemmer fra Le Pen, og det er sannsynlig. Men Front National er på en måte to partier. I sør har de velgere som ligger nær Fillons plattform, men i industridistriktene i nord har Le Pen vunnet stort på å ta arbeiderstemmer fra sosialistpartiet og kommunistpartiet. Disse arbeiderne har ingenting å vinne og alt å tape på Fillons politikk.

Sosialistpartiet er nede i knestående. Deres kandidat ville tradisjonelt ha vært den sittende presidenten,  François Hollande. men han er den mest upopulære presidenten i fransk historie, så han vil etter alle solemerker blit slått ut i første runde. Da vil det stå mellom Fillon og Le Pen. Den eneste fra sosialistpartiet som eventuelt har noen sjanse er Emmanuel Macron.

Den siste meningsmålinga til Ifop i november 2016 viser at han vil tape første valgomgang. Venstrefrontens kandidat er Jean-Luc Mélenchon. Han ligger på rundt 13-14% i oppslutning, så det er lite trolig at han vil nå opp.

Hvis det blir Fillon mot Le Pen så får Frankrike to presidentkandidater som begge ønsker å forbedre forholdet til Russland. Fillon blir kalt «Putin-venn» i fransk presse, en karakteristikk som Marine Le Pen har fått mange ganger. Slik det ser ut vil altså ikke atlantisistene ha noen kandidat i annen valgomgang.

Frankrike er et land i djup politisk og økonomisk krise. Arbeidsløsheten er skyhøy. Fransk industri har tapt ytterligere på de sanksjonene mot Russland som USA tvang landet til å være med på. Euroen har tjent Tyskland på bekostning av Frankrike og kolonikrigene, som både republikanerne og sosialistpartiet har fortsatt å føre, har ikke vunnet dem noen gloire, bare enda flere problemer.

Forrige artikkelDen syriske armeen knekker jihadistalliansen i Øst-Aleppo
Neste artikkelGår mot «ut-renzing» i Italia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).