Frankrike: Fillon mot Le Pen i presidentvalget?

0

Den tidligere statsministeren François Fillon vant primærvalget i det republikanske partiet i Frankrike. Han knuste den gamle ringreven Alain Juppé med å ta 67% av stemmene. Det betyr at både Juppé og Nicolas Sarkozy er ute av fransk toppolitikk og at det blir Fillon som stiller mot Front Nationals Marine Le Pen i mai 2017.

Fillon går inn for en økonomisk sjokkterapi i Frankrike. Han har lovt å kutte ut 500.000 i det offentlige, å fjerne formueskatten, forlenge arbeidsuka og øke pensjonsalderen. Det betyr at republikanerne stiller med et ganske ytterliggående høyreprogram eller thatchérisme en francais. Kommentatorene mener at det kan ta stemmer fra Le Pen, og det er sannsynlig. Men Front National er på en måte to partier. I sør har de velgere som ligger nær Fillons plattform, men i industridistriktene i nord har Le Pen vunnet stort på å ta arbeiderstemmer fra sosialistpartiet og kommunistpartiet. Disse arbeiderne har ingenting å vinne og alt å tape på Fillons politikk.

Sosialistpartiet er nede i knestående. Deres kandidat ville tradisjonelt ha vært den sittende presidenten,  François Hollande. men han er den mest upopulære presidenten i fransk historie, så han vil etter alle solemerker blit slått ut i første runde. Da vil det stå mellom Fillon og Le Pen. Den eneste fra sosialistpartiet som eventuelt har noen sjanse er Emmanuel Macron.

Den siste meningsmålinga til Ifop i november 2016 viser at han vil tape første valgomgang. Venstrefrontens kandidat er Jean-Luc Mélenchon. Han ligger på rundt 13-14% i oppslutning, så det er lite trolig at han vil nå opp.

Hvis det blir Fillon mot Le Pen så får Frankrike to presidentkandidater som begge ønsker å forbedre forholdet til Russland. Fillon blir kalt «Putin-venn» i fransk presse, en karakteristikk som Marine Le Pen har fått mange ganger. Slik det ser ut vil altså ikke atlantisistene ha noen kandidat i annen valgomgang.

Frankrike er et land i djup politisk og økonomisk krise. Arbeidsløsheten er skyhøy. Fransk industri har tapt ytterligere på de sanksjonene mot Russland som USA tvang landet til å være med på. Euroen har tjent Tyskland på bekostning av Frankrike og kolonikrigene, som både republikanerne og sosialistpartiet har fortsatt å føre, har ikke vunnet dem noen gloire, bare enda flere problemer.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.