Frankrike: Fillon mot Le Pen i presidentvalget?

9

Den tidligere statsministeren François Fillon vant primærvalget i det republikanske partiet i Frankrike. Han knuste den gamle ringreven Alain Juppé med å ta 67% av stemmene. Det betyr at både Juppé og Nicolas Sarkozy er ute av fransk toppolitikk og at det blir Fillon som stiller mot Front Nationals Marine Le Pen i mai 2017.

Fillon går inn for en økonomisk sjokkterapi i Frankrike. Han har lovt å kutte ut 500.000 i det offentlige, å fjerne formueskatten, forlenge arbeidsuka og øke pensjonsalderen. Det betyr at republikanerne stiller med et ganske ytterliggående høyreprogram eller thatchérisme en francais. Kommentatorene mener at det kan ta stemmer fra Le Pen, og det er sannsynlig. Men Front National er på en måte to partier. I sør har de velgere som ligger nær Fillons plattform, men i industridistriktene i nord har Le Pen vunnet stort på å ta arbeiderstemmer fra sosialistpartiet og kommunistpartiet. Disse arbeiderne har ingenting å vinne og alt å tape på Fillons politikk.

Sosialistpartiet er nede i knestående. Deres kandidat ville tradisjonelt ha vært den sittende presidenten,  François Hollande. men han er den mest upopulære presidenten i fransk historie, så han vil etter alle solemerker blit slått ut i første runde. Da vil det stå mellom Fillon og Le Pen. Den eneste fra sosialistpartiet som eventuelt har noen sjanse er Emmanuel Macron.

Den siste meningsmålinga til Ifop i november 2016 viser at han vil tape første valgomgang. Venstrefrontens kandidat er Jean-Luc Mélenchon. Han ligger på rundt 13-14% i oppslutning, så det er lite trolig at han vil nå opp.

Hvis det blir Fillon mot Le Pen så får Frankrike to presidentkandidater som begge ønsker å forbedre forholdet til Russland. Fillon blir kalt «Putin-venn» i fransk presse, en karakteristikk som Marine Le Pen har fått mange ganger. Slik det ser ut vil altså ikke atlantisistene ha noen kandidat i annen valgomgang.

Frankrike er et land i djup politisk og økonomisk krise. Arbeidsløsheten er skyhøy. Fransk industri har tapt ytterligere på de sanksjonene mot Russland som USA tvang landet til å være med på. Euroen har tjent Tyskland på bekostning av Frankrike og kolonikrigene, som både republikanerne og sosialistpartiet har fortsatt å føre, har ikke vunnet dem noen gloire, bare enda flere problemer.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Jag uppfattade på fransk TV igår kväll att man väntar sig att Manuel Valls ställer upp för socialistpartiet. Men det lär finnas en rivalitet mellan honom och Hollande – som borde snarast träda tillbaka. Det finns rykten om att Hollande till och med skulle ersätta Valls pga detta, rykten som till och med medförde dementi.(http://www.lepoint.fr/editos-du-point/sophie-coignard/coignard-valls-hollande-tragi-comedie-au-sommet-de-l-etat-28-11-2016-2086192_2134.php?M_BT=1321924179298&m_i=%2B9R%2BBrG41BVTrJ7Y7wnqWmm7KpB3mizNOnKkvtqJ914vTwscO9tXtx2sa%2BH8TGOXa0vYY3qxmnoGxzP7jnvTL5nO8QR%2B%2BR#xtor=EPR-6-%5BNewsletter-Matinale%5D-20161128)

 2. takk gudsjelov at flere og flere får øynene og ørene opp i alle land, så er det en ting jeg lurer på Steigan, Hvem av de Norske Nei partiene er på stortinget har vi nå, og har fek direktedemokratiet med Norgespartiet kommet inn, for slik jeg ser det skal vi fortsatt være en nasjon? eller skal vi bli en del av den panlegging at hele verden, blir et stygt flyt av penger ,varer og mennesker, Og nå som vi snart er minioritet i vårt eget land ? Hvordan skal det ende om globalistene som er ja folket på stortinget er, blir valgt igjen, Og departemangene som har sittet der i genrasjoner, de bør alle byttes ut for det kan virke som, de gjør akkurat som de ønsker og ikke hva vi ønsker, kansjke de tror de kan sitte der til pensjonsalderen, men det må ikke skje for Eu har planlagt å legge ned demokratiet i 2025, og ikke det vi som vil ha tilbake det Norge som en gang var, er du globalist eller nasjonalist 75% i hvertfall Nasjonalisterer ,så da må de ikke stemme på de grådige egoistiske og tenke på at alle politikere i Norge har tatt parlamentarisk utdannelse , de er ,frekke og hensynsløse og uten enphati, det er alt jeg vil si om våre folkevalgte og de har mobbet ut sine egne nei folk og men hvem hvet at vi har solg oss selv, så om disse 6 store får 4 år til blir det store ringvirkningger vi skal vanskelig få reparert igjen dette må ut

 3. Interessant artikkel om Nasjonal Front i KK forrige uke. NF er visst delt i to. En høyrefløy i sør som er rasistisk, katolsk-konservativ og samtidig markedsliberalistisk og fagforeningsfiendtlig. Og en venstrefløy i nord som er langt mindre opptatt av å banke innvandrere, men som står for EU-motstand og en mer rettferdig fordelingspolitikk. Nord-fløyen er også opptatt av å forsvare den franske republikkens sekulære tradisjoner. Dvs ikke brodd mot islam spesielt, men mot organisert religion generelt. Må innrømme at min innsikt i fransk politikk er begrenset, men at nord-fløyen får oppslutning fra arbeidsfolk med et slikt program, er i det minste forståelig.

 4. Da er det bare å glede seg,til å få se Bo-Bo venstern-Borger bohemene-i hele Europas overfylte MSM produkter,gå inn i kampen mot de nasjonalistisk-populistiske rasistene.Med F.Fillons hel-og halvreaksjonære katolisisme som lederstjerne.
  Den som ikke har oppdaget sine galgehumoristiske gener,får nå sjansen.

  En liten forsmak venter denne week-end,når det ikke blir lett å avgjøre -om globalistenes trusler om Euroens fall ,etter et evt. No-i Italia,er en trussel eller et løfte.Den vanlige italienske velger avgjør dettt ,i sitt lønnkammer .Etter diskusjoner i alle slags miljøer.
  Pratmakerne og pådriverne i regjerings- og EU-kontorer biter negler.

  Forskremte Høns-litt dårlig gjordt mot egg-leggerne-men dog en god besrivelse.God fornøyesle.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.