Bankenes krig mot kontanter fortsetter

10

Både den franske og den tyske sentralbanken har for lengst gjort det klart at de ønsker å avskaffe kontanter. Det samme har DNB gjort. Og bankene har på ingen måte gitt seg … deres krig mot kontanter fortsetter.

9. november 2016 gjennomførte India med umiddelbar virkning en dramatisk avskaffelse sedler med verdiene 500 og 1000 rupi. Dette skjedde angivelig for å bekjempe korrupsjon, som jo er svært utbredt i India.

Dette førte til panikk og kaotiske tilstander foran bankautomatene, skriver Hindustan Times.

Millions of panicked consumers lined up outside banks and ATMs across India on Friday to exchange withdrawn banknotes but chaos ensued for the second straight day with poor cash flow and no signs of immediate relief.
Banks struggled to contain serpentine queues since early morning as increasingly impatient people were told to go back as several ATMs closed down in a few hours.

– Det føltes som om det hadde oppstått en katastrofe, sa innbygger i Ghaziabad til Hindustan Times. Avisa skriver at de som er verst rammet av tiltaket er folk i småbyer og landsbyer, samt dagarbeidere som har liten tilgang til banksystemet.

Sveriges Riksbank skal som første sentralbank i verden innføre elektronisk valuta, skriver Financial Times. Riksbanken, som er den eldste sentralbanken i verden og som begynte å utstede sedler i 1660-årene skal nå altså innføre en e-krone, noe som åpenbart er et skritt på veien mot det kontantløse samfunn.

Australia har gått til felttog mot mynter og sedler skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Finansdepartementet ser for seg et framtidig kontantløst samfunn.

Den amerikanske storbanken Citigroup har nylig erklært at den ikke lenger vil godta kontanter i sine filialer i Australia. En rapport fra 2015, “Cash Free Report”, sier at Australia skal bli et kontantløst samfunn innen 2022.

Svært mange banker har nå negativ rente på innskudd. Det koster altså penger å ha dem der. Det kan føre til en flukt over til kontanter, frykter bankene, så de vil stenge den muligheten ved å forby kontanter. Den sveitsiske sentralbanken som har en rente på -0,75% er blant dem som frykter dette.

Dersom (les når) kontantene avskaffes vil kundene være totalt prisgitt bankene, som på sin side vil kunne skalte og valte med kundenes penger som de vil, uten å risikere «bank run» eller tilsvarende ubehageligheter.

Noen sier: «Er det så farlig da, jeg har da ingenting å skjule.» Svaret er blant annet: Hva vet du om det? Hva vet du om hva myndighetene, bankene eller andre vil bruke mot deg i morgen eller om ti år? Og ikke minst hva vet du om hvem som vil vite dette og bruke det? Det er ikke gitt at myndighetene vil ha gode hensikter. Hvis de synes du er en brysom person, kan de jo bare blokkere kontoene din. Du vil ikke få kjøpt et brød en gang.

Og det er heller ikke gitt at det er bare myndighetene som vil overvåke alt du gjør. Dataene om dine kjøp og salg, dine gaver og små eller store økonomiske sprell er gull verdt for monopolene. Du og ditt forbruk er en vare som selges og kjøpes for store summer på markedet.

Les: Bankenes krig mot kontanter

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. PRESSEMELDING: DET KONTANTFRIE SAMFUNN

  Flere stramme herreslips, samt skattedirektøren,
  forteller oss at Norge skal i spissen også her.
  Første land i verden uten port’mone med penger.
  Ja, innen tjue tjue skal det ordnes med det dér.

  Til Holte har vi herved denne melding å servere,
  med hilsen en med trygd som rekker halve måneden.
  Man lever som du skjønner uten penger allerede.
  Så vi kan bare si: – Velkommen etter, lille venn.

 2. Det undrer meg at banken tror de har noe de skulle ha sagt i denne sammenheng – og i fremtiden. Alkymistene som har sneket seg inn bakveien i hele næringskjeden, svindlet, manipulert, obstruert, stjålet og ruinert folk – i tillegg til å presse boligprisene til himmels. Man er nødt til å bygge et nytt system – og da er det er på høy tid å si god natt til en råtten dinosaur, samt kvitte seg med inkompetente egoistiske politikere – som i dagens samfunn har blitt et representantskap for folk i det øvre «sjiktet».

  • Det hørtes ut som en god plan, men går de med på det da tror du? Ja, jo, det begynner jo å dra seg mot jul, så de er sikkert litt ekstra greie nå. Vi får spørre pent.

 3. Tjaaaaa for å slå litt kaldt vatn, jeg er en vanlig konsument, med alderspensjon og meget lavt forbruk.
  Har EN sææregenhet, jeg samler gamle kamera, som kjøpes i inn og utland, driver et kameramuseum på deling.
  Jeg betaler både matvarer og gamle kamera med digitale tjenster, nettbank, paypal eller Vipps i 99,9% av alle tilfeller.
  Dette gjør jeg frivillig og har gjort det lenge.
  Her om dagen skulle jeg møte en kar fysisk og ta over et gammalt kamera (spare porto vettu!). Da måtte jeg altså fysisk ta ut noen kroner for å ha håndpenger. Det er lenge siden sist…..

  Dette har jeg og 4-5 millioner andre normenn gjort helt frivillig i nærmere 20 år. Så jeg ser egentlig ikke problemet, for alle overvåkingstiltak man snakker om finnes i dag, og banken eller regjeringa kan stenge og beslaglegge kontoen min i natt feks uten at jeg kan gjøre så mye med det.

  Men jeg ville selvsagt bli veldig skuffet og fortørnet!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.