FT: – Elitens Marie Antoinette-øyeblikk

“Noen revolusjoner hadde blitt unngått hvis den gamle garden bare hadde avholdt seg fra provokasjon. Det finnes ingen beviser på noe «la dem ete kake»-hendelse. Men dette er sånt som Marie Antoinette kunne ha sagt. Det lyder sant. Huset Bourbon har vært vanskelige å slå når det gjelder å være uten kontakt med virkeligheten. Nå har de fått konkurranse.”

Det er Financial Times som skriver dette i et syrlig oppgjør med dagens europeiske ledere og deres fullstendige mangel på kontakt med de folkene de angivelig leder. FT fortsetter:

Our global liberal democratic establishment is behaving in much the same way. At a time when Britain has voted to leave the EU, when Donald Trump has been elected US president, and Marine Le Pen is marching towards the Elysée Palace, we — the gatekeepers of the global liberal order — keep on doubling down.

FT nevner EU-ledernes forsøk på å få på plass TTIP-avtalen, «en avtale som er omtrent like populær som å utstasjonere atomvåpen på 1980-tallet». Og avisa nevner den politiske eliten i Italia som trodde de var smarte da Matteo Renzi med støtte fra Silvio Berlusconi lagde en valglov som gir det største partiet bortimot diktatorisk makt, fordi de ville stoppe Beppe Grillo og hans femstjernersbevegelse. Ingen av dem klarte å forestille seg at det kunne bli Grillos parti som kunne bli det største partiet og få disse fullmaktene.

Og FT konkluderer:

If you want to fight extremism, solve the problem.
But it is not happening for the same reason it did not happen in revolutionary France. The gatekeepers of western capitalism, like the Bourbons before them, have learnt nothing and forgotten nothing.

Det er lite å tilføye til dette.

  8 kommentarer til “FT: – Elitens Marie Antoinette-øyeblikk

 1. Ullern
  29. november 2016 klokka 19:19

  “FT: – Elitens Marie Antoinette-øyeblikk”

  “Eliten” er aldri ensartet. Bare ensrettet, tidvis. Inntil selvmotsigelsene undergraver elitens samhold. – Anledningene til direkte selvstyre øker da. – Nå (!). 🙂

 2. 30. november 2016 klokka 11:38

  Lite sorgligt bara att FT-artikeln bara är öppen för prenumeranter.

  • Pål Steigan
   1. desember 2016 klokka 07:55

   Jeg kan lære deg et triks, bare du ikke sier det til noen. Søk i Google på tittelen til FT-artikkelen. Da får du den som treff i Google. Den lenken du får da, fører deg rett inn i artikkelen. Men altså: hysj, hysj.

Legg inn en kommentar