Tyrkiske medier: – USA og Tyrkia er faktisk i krig

3

Nettavisa Deutsche Wirtschafts Nachrichten har lest tyrkiske aviser og konkluderer med at det er en utbredt oppfatning i Tyrkia at de to NATO-landa USA og Tyrkia egentlig er i krig med hverandre.

Den regjeringsvennlige avisa Stargazete skriver at sjøl om USA og Tyrkia offisielt er allierte, er landa faktisk i krig med hverandre.

Innenfor rammene av NATO blir Tyrkia ansett som viktig bare på grunn av hærens størrelse. Når det gjelder viktige beslutninger, blir Tyrkia ikke involvert. Våpnene som Tyrkia har fått av NATO blir direkte eller indirekte kontrollert av USA. Vi så det under Kyproskrisa i 1964 med Johnson-brevet. Den vestlige alliansen har bremset Tyrkias økonomiske og militære utvikling. De var spesielt bekymret da Tyrkia bestemte seg for å beskytte sin territorielle integritet langs sin sørgrense. Spesielt spilte USA en destruktiv rolle her, og tok parti for Tyrkias motstandere.

Avisa Yenicag skriver at alliansen mellom USA og Tyrkia i Midtøsten er over.

Ensonhaber.com skriver at USA etter å ha opprettet støttepunkter i Hasaka, Rumeilan og Kobane har begynty å bygge et militærstøttepunkt sør for Kobane for å trene PYD-soldater. Dette gjøres til tross for advarsler fra Tyrkia.

Etter det mislykte kuppet i Tyrkia har både president Erdoğan og andre tyrkiske ledere hevdet at kuppforsøket ble gjennomført av tilhengere av Fatullah Gullen. Erdoğan sa på en pressekonferanse 29.07.2016 at general Joe Votel som er sjef for US Central Command hadde tatt stilling for kuppmakerne. Dette skrev Wall Street Journal.

At NATOs viktigste land på sørflanken er så til de grader på kant med alliansen og med USA understreker det Peter M. Johansen skrev i en kommentar 25. august 2016 om at USAs politikk i Midtøsten ser ut til å falle fra hverandre i Irak, Syria og Tyrkia.

USA spiller det kurdiske kortet mot Syria, men det rammer også Tyrkia, til Ankaras store irritasjon og forbannelse. Så har Ankara for sin del valgt å spille det russiske kortet.

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. Jens Stoltenberg og Torbjørn Jagland har vært i Ankara og logra for Erdogan før. Det skjer nok en gang til. Erdogan får lov av NATO til å gjøre akkurat som han vil, han må bare true litt med Putin først.

  2. Ja. Erdogan spiller høyt. Han lar seg ikke bruke helt som en marionett, i motsetning til mange andre NATO-land (Norge er et ekstremt eksempel). Han har stormaktsambisjoner på egne vegner, samtidig som han vil knuse kurderne.

    Jeg tror nok USA nå er i villrede. Gir de opp regimeendring taper de ansikt.

    Og kurderne kan kanskje bli ofra nok en gang.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.