Tyrkiske medier: – USA og Tyrkia er faktisk i krig

0

Nettavisa Deutsche Wirtschafts Nachrichten har lest tyrkiske aviser og konkluderer med at det er en utbredt oppfatning i Tyrkia at de to NATO-landa USA og Tyrkia egentlig er i krig med hverandre.

Den regjeringsvennlige avisa Stargazete skriver at sjøl om USA og Tyrkia offisielt er allierte, er landa faktisk i krig med hverandre.

Innenfor rammene av NATO blir Tyrkia ansett som viktig bare på grunn av hærens størrelse. Når det gjelder viktige beslutninger, blir Tyrkia ikke involvert. Våpnene som Tyrkia har fått av NATO blir direkte eller indirekte kontrollert av USA. Vi så det under Kyproskrisa i 1964 med Johnson-brevet. Den vestlige alliansen har bremset Tyrkias økonomiske og militære utvikling. De var spesielt bekymret da Tyrkia bestemte seg for å beskytte sin territorielle integritet langs sin sørgrense. Spesielt spilte USA en destruktiv rolle her, og tok parti for Tyrkias motstandere.

Avisa Yenicag skriver at alliansen mellom USA og Tyrkia i Midtøsten er over.

Ensonhaber.com skriver at USA etter å ha opprettet støttepunkter i Hasaka, Rumeilan og Kobane har begynty å bygge et militærstøttepunkt sør for Kobane for å trene PYD-soldater. Dette gjøres til tross for advarsler fra Tyrkia.

Etter det mislykte kuppet i Tyrkia har både president Erdoğan og andre tyrkiske ledere hevdet at kuppforsøket ble gjennomført av tilhengere av Fatullah Gullen. Erdoğan sa på en pressekonferanse 29.07.2016 at general Joe Votel som er sjef for US Central Command hadde tatt stilling for kuppmakerne. Dette skrev Wall Street Journal.

At NATOs viktigste land på sørflanken er så til de grader på kant med alliansen og med USA understreker det Peter M. Johansen skrev i en kommentar 25. august 2016 om at USAs politikk i Midtøsten ser ut til å falle fra hverandre i Irak, Syria og Tyrkia.

USA spiller det kurdiske kortet mot Syria, men det rammer også Tyrkia, til Ankaras store irritasjon og forbannelse. Så har Ankara for sin del valgt å spille det russiske kortet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGjør gullgruve av forbrukslån
Neste artikkelUSA:s och Storbritanniens aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).