Italia truer med veto i EU

0

– Hvis ikke de østlige EU-landene, land som vokser på våre bidrag, tar imot flyktninger fra Italia, vil vi legge ned veto mot EUs finansplan. Dette sa Italias statsminister Matteo Renzi 26. oktober 2016.

Italia har ekstraordinære kostnader både i forbindelse med jordskjelvene og i forbindelse med flyktningestrømmen. Titusener kommer fortsatt til Italia, men veien nordover er stort sett stengt for dem og de østlige EU-landa nekter å ta sin andel av EUs fordelingsplan.

Ifølge UNHCR er det kommet 153.632 immigranter til Italia bare i 2016.

Italias økonomi har vært i stagnasjon i minst ti år, og er i reell nedgang. Det er uten tvil en stor belastning på regionenes og kommunenes allerede anstrengte økonomi.

I EU har de såkalte Viségrad-landene avvist å være med på EUs fordelingsplan, og de mener at Tyskland og Merkel har et hovedansvar for flyktningestrømmen.

En annen sak er at sjøl om de østlige landene skulle godta slike kvoter,  og man gjeninnfører Schengen-systemet med åpne grenser, så vil likevel flyktningene i hovedsak dra til Tyskland.

Renzis utspill er et desperat forsøk på å komme på offensiven etter at partiet hans i månedsvis har tapt terreng, ikke minst til Beppe Grillos femstjernersbevegelse. 71% av italkienerne har liten eller ingen tillit til Renzis regjering.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAngrep på demokratiet
Neste artikkelHvite Hjelmer: Instrument for regimeskifte i Syria?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).