Hvite Hjelmer: Instrument for regimeskifte i Syria?

0
White Helmets er konstruert av britisk etterretning og er en PR-front for al-Qaida

Av Christina Lin, Asia Times

Forfatteren, Christina Lin, har jobbet i tenketanken The Washington Institute, som står USAs maktelite nær. Hun har også jobbet i USAs forsvarsdepartement, i National Security Council, i USAs utenriksdepartement og i investeringsbanken Goldman Sachs, samt i Nuclear Intelligence Centre i IHS Jane’s. Hun har skrevet om militære spørsmål, om Kina og om Israel. Man kan trygt si at hun befinner seg i maktens sirkler i USA.


 

Den økende trenden der USA militariserer menneskerettighetskamp truer den internasjonale orden basert på lover og regler. Den systematiske nedbrytingen av disse internasjonale normene, med katastrofale følger, har blitt demonstrert i Irak, Libya, Syria, Jemen og Somalia.


Av Christina Lin – Oversatt av Anne Merethe Erstad


Etter at USA og NATO påberopte seg «Ansvar for å beskytte» (R2P) som grunnlag for å styrte Muammar Gaddafi med vold, var det ironisk nok Gaddafi-lojalister som reddet USAs ambassadepersonell.  Mens Ansar Al Shaira – alliert med USA – støttet Martyr-brigaden av 17. februar, som var ansvarlig for sikkerheten i det inngjerda området – som drepte ambassadør Chris Stevens og tre andre amerikanere i et tragisk eksempel på «tilbakeslag». Tidligere leder av Defense Intelligent Agency (Forsvarets sikkerhetstjeneste) avslørte at daværende utenriksminister Hillary Clinton bidro til at Qatar sendte våpenlaster til de Al Qaida-allierte opprørsstyrkene «Libyan Islamic Fighting Group» (LIFG), som siden angrep Vesten.

Nå gjentar Washington dette destruktive mønsteret og påberoper seg menneskeretter som begrunnelse for å styrte den syriske regjeringen, basert på rapporter fra Hvite Hjelmer – en syrisk sivilforsvarsorganisasjon som ble skapt av USA og Storbritannia i 2013.

white-helmets-no-fly

Dokumenterer brudd på menneskeretter for å legitimere militær invasjon

Det er en del kontroverser rundt White Hjelmer. I 2016 ble de nominert til Nobels fredspris som modige menn og kvinner i Syrias sivilforsvar, som reddet mennesker og liv i en pågående krig. Det har imidlertid også kommet foruroligende rapporter, som Jonathan Gornalls beskrivelser i The National, om Hvite Hjelmer som et verktøy for å bevæpne menneskerettskamp – for å skifte ut regimet i Syria på samme måte som i Libya.

Det finnes noen ubehagelige sannheter. Til tross for at de hevder å være uavhengige og ikke støttet av noen regjering, er Hvite Hjelmer finansiert gjennom USAID fra Utenriksdepartementet i USA med 23 millioner dollar samt med 29 millioner dollar fra Storbritannias regjering. Ulike foruroligende videoer og bilder har også dukket opp, der medlemmer av Hvite Hjelmer bærer våpen, feirer sammen med Al Qaida når de vinner over den syriske hæren i kamper og står ved siden av og ser på mens opprørs-jihadister gjennomfører henrettelser, for så å springe fram og plassere kroppene i likposer.

Organisasjonens troverdighet fikk et kraftig slag i april da lederen, Raed Saleh, fikk inndratt sitt visum til USA på grunn av mistanke om tilknytninger til terrorister. Senator Ron Paul’s Institute sine rapporter om at det virkelige syriske sivilforsvaret, som ble registrert i 1953 og har vært i virksomhet i 63 år, aldri hadde hørt om Hvite Hjelmer før ganske nylig, har ytterligere ødelagt deres legitimitet som en syrisk humanitær NGO (ikke-statlig organisasjon, overs. anm.).

Faktisk er det slik at det virkelige syriske sivilforsvaret, Syria Civil Defence, er blant grunnleggerne – og medlem – av ICDO (International Civil Defence Organization) og andre ICDO-partnere inkluderer FNs kontor for koordinering av humanitær innsats(OCHA), FNs sekretariat for internasjonal forebygging av katastrofer (UNISDR), Internasjonal koordineringsgruppe for søk og redning (INSARAG), Verdens helseorganisasjon (WHO), FN-kontoret i Geneve (UNOG), Røde Kors og Røde Halvmåne. Det syriske sivilforsvaret har faktisk et telefonnummer du kan ringe hvis du er i landet – 113.

I kontrast til dette er de USA/Storbritannia-skapte Hvite Hjelmer ikke medlem av ICDO, heller ikke er de oppført med noe telefonnummer man kan ringe. De er bare til stede i Al Nusra-fronten og den væpnede opposisjonens områder i Idlib og øst-Aleppo, og den eneste kilden som filmer og dokumenterer påståtte krigsforbrytelser i Aleppo som vestlig media blir matet med.

Deres samrøre med Al Qaida og bilder av et stort antall medlemmer som væpnede jihadister koblet sammen med at den mistenkte bak en planlagt flyplass-bombing i Berlin for kort tid siden også er medlem av Hvite Hjelmer i Idlib, har skapt tvil om deres troverdighet som en upartisk humanitær NGO. Ifølge en tidligere leder i USA-kongressens ekspertgruppe mot terrorisme og ukonvensjonell krigføring er Hvite Hjelmer «langt på vei et triks for å fremkalle en vestlig «humanitær intervensjon» etter Libya-metoden (kort sagt «Ansvar for å beskytte»). De er en propaganda-enhet mer enn et sivilforsvar… (og) forsyner vestlig media med det de ønsker for presse fram sin linje.»

Og den linjen er regimeskifte i Syria.

saudi obama

Økende «saudifisering» av USAs Midtøsten-politikk

Til tross for at Tyskland kaller den USA-støttede opprørsgruppen Ahrar al Sham for en terroristorganisasjon og at Italias tidligere statsminister Franco Frattini uttrykker bekymring for at en flyforbudssone for regimeskifte ville beskytte al-Nusra-fronten, fortsetter USA likevel å støtte disse Al Qaida-gruppene som legitim «opposisjon». Dette fikk Frattini til å beskylde USA for å lefle med Saudi-Arabia og Qatars agenda, og gjenspeilte dermed den undersøkende journalisten Gareth Porter, som kritiserer Washington for å tillate at USAs utenrikspolitikk blir bestemt av wahhabi-ambisjoner.

Han peker på at Derek Chollet, tidligere politisk sekretær for Hillary Clinton, i sin nye bok «The Long Game» avslørte at Clinton og CIA-direktør Leon Panetta presset på for å væpne syriske opposisjonsstyrker utelukkende for å gi USA «innflytelse» hos sine sunni-allierte ved å skaffe seg en «risiko-investering», ikke at det var en nøye uttenkt plan for å løse den syriske krisen.  Tidligere USA-ambassadør Robert Ford konstaterte også at «Lenge så administrasjonen «en annen vei» mens USA støttet jihadister som koordinerte seg med Al Qaida», inkludert Utenriksdepartementet, til tross for kunnskap om at Qatar og Saudi-Arabia sørget for økonomisk støtte og logistisk hjelp til ISIS og andre terroristgrupper i regionen.

Som sådan gjorde dette USA medskyldig i wahhabi-prosjektet som gikk ut på å bruke salafist-terrorister til å maksimere presset for å styrte den syriske regjeringen, selv om Syria aldri hadde angrepet USA. Mens støtte til Al Qaida-grupper (ISIS er det nye navnet til Al Qaida i Irak og al Nusra er Al Qaida i Syria) faktisk direkte skader USAs nasjonale sikkerhet.

Uansett. Hvorvidt USA nåværende strategi med å bevæpne menneskerettskamper vil utvikle seg til en krig i full skala blir sannsynligvis bestemt av valget i november – og den neste presidentens beslutning om å eskalere konflikten via en flyforbudssone mot Russland og dets eurasiske allierte.

Forrige artikkelItalia truer med veto i EU
Neste artikkelOljefondet tjener grovt på finansspekulasjoner