G7-landene synker på verdensrankingen

0

Ifølge IMFs World Economic Outlook vil verdens totale BNP øke med ca. 3,1% i 2016. Den samme prognosen antyder en svak vekst i 2017 fordi utviklingslandene antakelig vil se en vekst på over 4%. Veksten i de mest utviklede landene vil derimot ligge på rundt 1,8%.

Kina, som nominelt er verdens nest største økonomi, står for 15% av verdens totale BNP, og sjøl om veksten har gått ned, sier IMF at den vil være på ca. 6,5%. Det tilsvarer en dobling omtrent hvert 11. år.

Nominelt er USAs BNP på 18.562 milliarder dollar og Kinas på 11.392. Målt etter kjøpekraft (PPP) sier IMF at Kinas BNP er verdsatt til 21.269 milliarder dollar, noe som altså er klart foran USA.
Målt etter BNP per innbygger ligger naturligvis Kina langt etter USA, men skulle Kina opprettholde en vekst på rundt 6,5% i året og USA ha bare 2%, vil Kina passere USA også nominelt i løpet av 11 år.

Nå må det føyes til, som jeg har vært inne på tidligere at det fuskes mye med statistikk både i USA og Kina (og de fleste andre land), så det er ikke sikkert at disse tallene for BNP er slik økonomien faktisk er. De gir likevel en pekepinn om hvordan situasjonen er. USA er i ferd med å tape tronen som verdens største økonomi, og dette er en av årsakene til at landet fører permanent krig. Det er en sektor der ingen annen stat kan gjøre USA rangen stridig, så lenge det varer.

bnp-ppp-verden-2016

Et interessant punkt er at de såkalte G7-landa slett ikke er verdens sju ledende økonomier lenger. Nominelt er Japan gått forbi av Kina, Italia forbigått av India og Canada av Brasil. Hvis vi ser på BNP etter kjøpekraft er det bare USA, Japan og Tyskland som kommer med blant de sju fremste, for da er Storbritannia forbigått av Russland, Brasil og Indonesia.

 

Les også: USAs elite vet det allerede

Kina går forbi USA i teknikk og vitenskap også

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA går nå offisielt inn i Jemen-krigen: Selvforsvar.
Neste artikkelObamas regjering uenige om «Plan B», overlater den til Clinton
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).