– Tysk etterretning har systematisk brutt grunnleggende rettigheter

0

Bundesnachrichtendienst (BND) har uten rettslig grunnlag hentet ut personopplysninger, skriver Andrea Voßhoff i en hemmelig rapport – og etterlyser strenge konsekvenser.

Det er Süd-Deutsche Zeitung som skriver dette. Avisa fortsetter:

BND har uten juridisk grunnlag samlet inn personopplysninger og brukt dem systematisk.» Så klare ord bruker sjefen for det tyske datatilsynet, Bundesdatenschutz, Andrea Voßhoff, og kritikken omfatter også utenlandsetterretninga. En virkelig kontroll var ikke mulig, skriver Voßhoff i den  hemmelige rapporten, som nå er blitt offentliggjort i sin helhet på bnd avlytting

Dokumentet, som er datert mars 2016 lister opp på 60 sider i detalj hvordan BND systematisk og regelmessig bryter med grunnleggende rettigheter. Blant annet har BND ved hjelp av programvare fra USAs NSA hentet ut personopplysninger som ikke er nødvendig for å utføre sine oppgaver. For eksempel har de innsamlet og lagret personopplysninger til femten helt uskyldige mennesker.

ARD Tagesschau skriver at det dreier seg om NSAs programvare XKeyscore. Det er en meget kraftig programvare som er omtalt slik i The Intercept:

The NSA’s XKEYSCORE program, first revealed by The Guardian, sweeps up countless people’s Internet searches, emails, documents, usernames and passwords, and other private communications. XKEYSCORE is fed a constant flow of Internet traffic from fiber optic cables that make up the backbone of the world’s communication network, among other sources, for processing. As of 2008, the surveillance system boasted approximately 150 field sites in the United States, Mexico, Brazil, United Kingdom, Spain, Russia, Nigeria, Somalia, Pakistan, Japan, Australia, as well as many other countries, consisting of over 700 servers.

These servers store “full-take data” at the collection sites — meaning that they captured all of the traffic collected — and, as of 2009, stored content for 3 to 5 days and metadata for 30 to 45 days. NSA documents indicate that tens of billions of records are stored in its database. “It is a fully distributed processing and query system that runs on machines around the world,” an NSA briefing on XKEYSCORE says. “At field sites, XKEYSCORE can run on multiple computers that gives it the ability to scale in both processing power and storage.

Dette verktøeyet kombineres med apps som fungerer på nettbrett og smarttelefoner. Hver gang en person ser på en annonse blir dette registrert og samlet inn. Det kombineres så med persondata i XKeyscore slik at man etter hvert bygger opp et nærmest komplett bilde av hvordan en person er, hva han/hun liker, hvilke kontakter de har, og faktisk også hva slags holdninger, følelser og sympatier de har.

Når dette gjøres av BND er det all grunn til å gå ut fra at det også gjøres av PST. Men har vi politikere som har baller nok til å stå opp mot den ulovlige overvåkinga?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHillary Clinton truer Russland og Kina med «militært svar på cyberangrep»
Neste artikkelVil vi ha en sosialistisk fagbevegelse?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).