– Tysk etterretning har systematisk brutt grunnleggende rettigheter

3

Bundesnachrichtendienst (BND) har uten rettslig grunnlag hentet ut personopplysninger, skriver Andrea Voßhoff i en hemmelig rapport – og etterlyser strenge konsekvenser.

Det er Süd-Deutsche Zeitung som skriver dette. Avisa fortsetter:

BND har uten juridisk grunnlag samlet inn personopplysninger og brukt dem systematisk.» Så klare ord bruker sjefen for det tyske datatilsynet, Bundesdatenschutz, Andrea Voßhoff, og kritikken omfatter også utenlandsetterretninga. En virkelig kontroll var ikke mulig, skriver Voßhoff i den  hemmelige rapporten, som nå er blitt offentliggjort i sin helhet på bnd avlytting

Dokumentet, som er datert mars 2016 lister opp på 60 sider i detalj hvordan BND systematisk og regelmessig bryter med grunnleggende rettigheter. Blant annet har BND ved hjelp av programvare fra USAs NSA hentet ut personopplysninger som ikke er nødvendig for å utføre sine oppgaver. For eksempel har de innsamlet og lagret personopplysninger til femten helt uskyldige mennesker.

ARD Tagesschau skriver at det dreier seg om NSAs programvare XKeyscore. Det er en meget kraftig programvare som er omtalt slik i The Intercept:

The NSA’s XKEYSCORE program, first revealed by The Guardian, sweeps up countless people’s Internet searches, emails, documents, usernames and passwords, and other private communications. XKEYSCORE is fed a constant flow of Internet traffic from fiber optic cables that make up the backbone of the world’s communication network, among other sources, for processing. As of 2008, the surveillance system boasted approximately 150 field sites in the United States, Mexico, Brazil, United Kingdom, Spain, Russia, Nigeria, Somalia, Pakistan, Japan, Australia, as well as many other countries, consisting of over 700 servers.

These servers store “full-take data” at the collection sites — meaning that they captured all of the traffic collected — and, as of 2009, stored content for 3 to 5 days and metadata for 30 to 45 days. NSA documents indicate that tens of billions of records are stored in its database. “It is a fully distributed processing and query system that runs on machines around the world,” an NSA briefing on XKEYSCORE says. “At field sites, XKEYSCORE can run on multiple computers that gives it the ability to scale in both processing power and storage.

Dette verktøeyet kombineres med apps som fungerer på nettbrett og smarttelefoner. Hver gang en person ser på en annonse blir dette registrert og samlet inn. Det kombineres så med persondata i XKeyscore slik at man etter hvert bygger opp et nærmest komplett bilde av hvordan en person er, hva han/hun liker, hvilke kontakter de har, og faktisk også hva slags holdninger, følelser og sympatier de har.

Når dette gjøres av BND er det all grunn til å gå ut fra at det også gjøres av PST. Men har vi politikere som har baller nok til å stå opp mot den ulovlige overvåkinga?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. «Når dette gjøres av BND er det all grunn til å gå ut fra at det også gjøres av PST. »

    Det er ingen grunn til å klage, da maktens prostituerte må gjøre deg ond, for at de gode skal føle seg som de gode når begår overgrep. Når de onde eksempelvis klager over at de blir sensurert eller overvåket, tolkes dine klager som at man gjør noe rett.

    Som sagt før, det er ikke de profesjonelle overvåkerne jeg vil jobbe for å få straffet, da de glemmer. Det er forskerne som benytter seg av overvåkningsmaterialet så vi motarbeides strategisk, jeg vil få tak i, så en hård hevn kan utmåles.

  2. Skal lure på hva som foregår her hjemme? Tror det skjer mye «muffens» når det gjelder det norske folks datatrafikk, som ville satt noen politikere i en kinkig situasjon hvis det kommer frem i dagen.
    Har en anelse om att tøffingene i junaiten har nok så fri tilgang til hva som helst i vårt lille land.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.