Rekordprofitter for svenske skolegiganter

0
Utvikling av privatskoler i Sverige

De svenske privatskolekjempene hadde en samlet profitt i 2015 på en milliard kroner. Dette er ny rekord, skriver ETC. Og det viktigste forklaringa er svekket kvalitet og lavere lærertetthet.

Sedan millennieskiftet har ett fåtal kommersiella kedjor lagt en allt större del av skolmarknaden under sig. 2015 nådde sju koncerner en omsättning på över 400 miljoner: Academedia, Internationella Engelska Skolan, Kunskapsskolan, Thoréngruppen, Praktiska Gymnasiet, Jensen Education och Lärande i Sverige.
Koncernernas totala omsättning var 13 miljarder 2015, en nästan 50-procentig ökning på två år. Nu går fler än 90 000 elever i någon av koncernernas 492 skolor.

Det er privatskoleselskpaet Academedia som er den definitive eneren i denne konkurransen. Selskapet har en omsetning på 8,2 milliarder og 53.000 elever i 324 friskoler. Profitten i fjor var på 596 millioner kroner. Selskapet eies i første hand av risikofondet EQT. Men dette selskapet eies igjen av Wallenberg-selskapet Investor.

Tvåan på listan – Internationella Engelska Skolan – har expanderat rejält på senare år, särskilt sedan riskkapitalbolaget TA Associates blev majoritetsägare. Man driver nu 32 grundskolor och en gymnasieskola, och omsättningen har fördubblats sedan 2011, till 1,5 miljarder. Koncernen tillhör också de mest lönsamma, med en rörelsemarginal på tio procent. Nyligen avslöjade Dagens Industri att också Internationella Engelska Skolan är på väg till börsen – vilket i så fall skulle ge klirr i kassan för TA Associates och minoritetsägaren Barbara Bergström. Redan 2012 kunde Barbara Bergström inkassera 700 miljoner på försäljningen av 75 procent av aktierna.

I Norge er privatskoledriften ennå i startfasen. Men vi følger garantert etter Sverige. Barnevern og asylmottak er allerede big business. Gigantene innen barnehagedrift har også gått inn i andre deler av helse- og omsorgssektoren, og foruten barnevern og eldreomsorg gjelder det altså i høyeste grad sjukehusdrift. Aleris, som er stort innen barnevern er også den største private sjukehuskjeden. Aleris eies av Investor AB. I 2015 kjøpte Investor i ferd den neststørste aktøren, Teres, gjennom Aleris. Dermed er Wallenberg den dominerende private aktøren innen private sjukehus i Norge. Denne veksten i profittbasert privat omsorg har skjedd uten politisk debatt.

Forrige artikkelNATO – trygghet eller trussel?
Neste artikkelFrankrike vil stoppe forhandlingene om TTIP – er avtalen død?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).