Rekordprofitter for svenske skolegiganter

6
Utvikling av privatskoler i Sverige

De svenske privatskolekjempene hadde en samlet profitt i 2015 på en milliard kroner. Dette er ny rekord, skriver ETC. Og det viktigste forklaringa er svekket kvalitet og lavere lærertetthet.

Sedan millennieskiftet har ett fåtal kommersiella kedjor lagt en allt större del av skolmarknaden under sig. 2015 nådde sju koncerner en omsättning på över 400 miljoner: Academedia, Internationella Engelska Skolan, Kunskapsskolan, Thoréngruppen, Praktiska Gymnasiet, Jensen Education och Lärande i Sverige.
Koncernernas totala omsättning var 13 miljarder 2015, en nästan 50-procentig ökning på två år. Nu går fler än 90 000 elever i någon av koncernernas 492 skolor.

Det er privatskoleselskpaet Academedia som er den definitive eneren i denne konkurransen. Selskapet har en omsetning på 8,2 milliarder og 53.000 elever i 324 friskoler. Profitten i fjor var på 596 millioner kroner. Selskapet eies i første hand av risikofondet EQT. Men dette selskapet eies igjen av Wallenberg-selskapet Investor.

Tvåan på listan – Internationella Engelska Skolan – har expanderat rejält på senare år, särskilt sedan riskkapitalbolaget TA Associates blev majoritetsägare. Man driver nu 32 grundskolor och en gymnasieskola, och omsättningen har fördubblats sedan 2011, till 1,5 miljarder. Koncernen tillhör också de mest lönsamma, med en rörelsemarginal på tio procent. Nyligen avslöjade Dagens Industri att också Internationella Engelska Skolan är på väg till börsen – vilket i så fall skulle ge klirr i kassan för TA Associates och minoritetsägaren Barbara Bergström. Redan 2012 kunde Barbara Bergström inkassera 700 miljoner på försäljningen av 75 procent av aktierna.

I Norge er privatskoledriften ennå i startfasen. Men vi følger garantert etter Sverige. Barnevern og asylmottak er allerede big business. Gigantene innen barnehagedrift har også gått inn i andre deler av helse- og omsorgssektoren, og foruten barnevern og eldreomsorg gjelder det altså i høyeste grad sjukehusdrift. Aleris, som er stort innen barnevern er også den største private sjukehuskjeden. Aleris eies av Investor AB. I 2015 kjøpte Investor i ferd den neststørste aktøren, Teres, gjennom Aleris. Dermed er Wallenberg den dominerende private aktøren innen private sjukehus i Norge. Denne veksten i profittbasert privat omsorg har skjedd uten politisk debatt.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Internationella Engelska Skolan …riskkapitalbolaget TA Associates

  Jeg finner det ikke i klartekst, men det virker som TA Associates er eid av Rockefeller-familien.

  • Bloomberg Proffesional 7 oct. 2015
   «It is the firm’s first fundraising since it was taken over by property owner, developer and investment manager Rockefeller Group International, a subsidiary of Mitsubishi Estate Co. Ltd., last year.
   Rockefeller Group international er ikke en del av Rockefellerfamilien lengre. Det er et datterselskap av
   MITSUBISHI ESTATE CO LTD som synes navnet tåkelegger glimrende da folk tror dette er en del av hans «private foundation». Her er eierne, The Usual Suspect Stock Market:

   Shareholders
   Government Pension Investment Fund – 6.68%
   Meiji Yasuda Life Insurance Co. – 3.37%
   BlackRock Fund Advisors – 2.93%
   Norges Bank Investment Management – 2.72%
   Mitsubishi UFJ Financial Group, Inc. – 2.46%
   The Vanguard Group, Inc. 30,133,837 2.17%
   First Eagle Investment Management LLC – 2.08%
   Asahi Glass Co., Ltd. – 1.63%
   BlackRock Japan Co., Ltd. – 1.55%
   Nomura Asset Management Co., Ltd. – 1.54%

   Intet nytt under solen – den skal vel og på børs ^^

 2. Alt går nå mot et globalt «Duopol» mellom øst og vest. Hvis Putin får skikk på Tyrkia, Iran og Syria, og Nato får karret til seg Afrika – samt slite ut det meste av arbeidsfolket som tror på dommedag mellom øst og vest – vil kabalen gå opp.
  – Noen stater og fattigfond skal eie en liten del av kaka hvor representanter som Petter Johnsen, Ynge Slyngstad, Svarva, Helge Lund osv gjennom statlige delprivatiserte og mulitnasjonale selskaper, ferdig kjøpt og betalt – legger alt til rette for de mektigste private familiedynastier og investorer. Dette sitter vi altså og ser på, takket være høytlønnede – visjonløse – ferdig korrumperte politikere. Ta dere en tur på Nav i stedet for «sluttpakkekarantenen» på 100.000 i måneden – i et halvt år, for å starte et enkeltmannsforetak på papiret. Kanskje dere våkner da?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.