Frankrike vil stoppe forhandlingene om TTIP – er avtalen død?

0

Frankrike vil be EU-kommisjonen om å stanse forhandlingene med USA om den kontroversielle handelsavtalen TTIP, skriver Fri Fagbevegelse.

– Det er ikke lenger politisk støtte til disse forhandlingene i Frankrike, sa statssekretær Matthias Fekl tirsdag til radiokanalen RMC. Når handelsministrene i EU samles til et uformelt møte i Bratislava 22. september, vil Frankrike be EU-kommisjonen stanse forhandlingene, opplyser han.
– Vi trenger å sette en tydelig og endelig stopper for disse forhandlingene, slik at vi kan starte på nytt på et bedre grunnlag, sa Fekl, som er statssekretær med ansvar for internasjonal handel.`

Den franske presidenten François Hollande sa i en tale til franske diplomater at «forhandlingene har kjørt seg helt fast, våre posisjoner blir ikke respektert, det er åpenbart ubalansert».

Den tyske økonomiministeren Sigmar Gabriel, som også er tysk visekansler og leder for SPD, sier at «forhandlingene med USA har de facto slått feil, sjøl om ingen vil innrømme det».

Nicolas Delmas, som er fransk jurist med spesialitet på europeisk økonomi, skriver i Le Monde at «denne avtalen er død, kanskje for alltid».

Det er ennå ikke klart hva som vil være USAs mottrekk. Men på kort tid har det oppstått en del skarpe konflikter mellom Washington og deres auropeiske vasaller. Først var det EU-kommisjonen skattedom mot Apple og nå et eventuelt brudd i TTIP-forhandlingene. Barack Obama har lagt stor prestisje i å avslutte disse forhandlingene før hans siste periode som president er over, men hvis ikke han kan tvinge vasallene i kne, ser det ut til at han går på et betydelig prestisjetap.

Forrige artikkelRekordprofitter for svenske skolegiganter
Neste artikkel– Mor Teresa ingen helgen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).