Parlamentet i London tar knusende oppgjør med Camerons Libya-politikk

2

En rapport fra det britiske underhusets Foreign Affairs Committee tar avstand fra Camerons beslutning om å bombe Libya i 2011. Krigen, som Norge tok en ledende rolle i, førte som kjent til at Libya ble ødelagt og statssjefen Muammar Gaddafi ble myrdet.

De britiske parlamentarikerne sier at regjeringas beslutning bygde på uriktig etterretning og grove feilvurderinger. Rapporten sier:

«UK strategy was founded on erroneous assumptions and an incomplete understanding of the evidence.»

Utenrikskomiteen sier at Camerons regjering ikke hadde levert noen bevis for at det forelå en reell trussel mot libyske sivile fra Gaddafis side. Og hvis det fantes en slik trussel, var den fjernet i løpet av 24 timer:

If the primary object of the coalition intervention was the urgent need to protect civilians in Benghazi, then this objective was achieved in March 2011 in less than 24 hours.

Og dermed ble krigen en opportunistisk kampanje for å styrte regimet i Libya:

This meant that a limited intervention to protect civilians drifted into an opportunist policy of regime change by military means.

Parlamentskomiteen ser ingen spor av at den britiske regjeringa hadde noen analyse av opprøret i Libya:

We have seen no evidence that the UK government carried out a proper analysis of the nature of the rebellion in Libya. It may be that the UK government was unable to analyse the nature of the rebellion in Libya due to incomplete intelligence and insufficient institutional insight, and that it was caught up in events as they developed.

The Guardian skriver:

The result of the French, British and US intervention, the report finds, “was political and economic collapse, inter-militia and inter-tribal warfare, humanitarian and migrant crises, widespread human rights violations, the spread of Gaddafi regime weapons across the region and the growth of Isil [Islamic State] in north Africa”.

Denne rapporten er samtidig et like knusende oppgjør med Norges og den rødgrønne regjeringas ulovlige angrep på Libya. Dersom det ikke fantes noen troverdig analyse i London, så fantes det ingenting som kunne likne et forsøk på analyse i Oslo. Jeg har i årevis etterlyst beslutningsgrunnlaget for Stoltenbergs krigserklæring mot Libya. Men det finnes ikke. Dokumentsporet for denne alvorlige beslutninga er mindre enn det som kreves for å sette opp et sykkelskur. Det er heller ikke lagt fram noe vedtak i regjeringa som ga Stoltenbarg mandat til å starte denne krigen. Dette er naturligvis svært alvorlig, både internasjonalt og for Norge som stat.

Det britiske Underhusets rapport gjør det helt nødvendig at vi også får et slikt oppgjør i Norge, ellers vil verken loven eller politikken ha noen særlig mening.

Les Hvis ikke Stoltenberg stilles for retten, har loven mistet sin verdi.

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

  1. Diverre er det bortimot umogleg å tenkje seg at Utanrikskomiteen på Stortinget vil laga eller ta initiativ til å få laga, ei slik utgreiing. Resultatet av ei slik utgreiing vil væra så alt for pinleg for dei fleste på tinget. Sjølv om dei ikkje angrar, kan det kome fram ting som vanskeleg kan forsvarast. Og å innrømme, sit langt inne. Redsla for å misse andlet er minst like inngrodd blant norske politikarar som japanske.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.