Knusende nederlag for Merkel i tysk delstatsvalg

6

Mecklenburg-Vorpommern er den tredje minste delstaten i Tyskland når det gjelder innbyggertall. Det er også den fattigste delstaten i forbundsrepublikken. Men valget til delstatsparlamentet 4. september 2016 ble noe langt mer enn et delstatsvalg. mecklenburg kartMecklenburg-Vorpommern er også Angela Merkels egen valgkrets og delstaten tilkørte det gamle Øst-Tyskland. Det var på forhånd klart at det høyrepopulistiske partiet Alternative für Deutschland (AfD) ville gjøre det skarpt i valget. Men resultatet ble enda mer knusende enn som så. AfD slo Merkels CDU klart og ble delstatens nest største parti.

Der Spiegel sier det sånn:

Det var mer enn et lite delstatsvalg, det var et Merkel-valg: En proteststorm i nordøst har plassert CDU på plassen etter AfD. En fiasko for forbundskansleren.

Tidsskriftet oppsummerer valgresultatet slik:

 • SPD vinner delstatsvalget, men taper markant i prosent (-5%)
 • Fiasko for CDU, de kommer på tredjeplass (-4%)
 • AfD triumferer og kommer på tredjeplass
 • De grønne faller ut av delstatsparlamentet
 • FDP og det høyreekstreme NPD klarer heller ikke å komme inn

Og man kan legge til: Linke, som har vært et stort parti i delstaten, falt fra 18,4% til 13,2%.

Mecklenburg valg

AfD tar altså stemmer fra alle partier, og slik det ser ut nå, har de tatt aller mest fra SPD og Linke, i tillegg til at de altså har tatt en god jafs av kristelig-demokratenes velgere.

Tyske medier er enige om at valget er en protest mot Angela Merkels flyktningepolitikk, og det til tross for at denne delstaten er blant dem som har mottatt færrest flyktninger. Det er nå et nokså stort flertall av tyske velgere som er misfornøyde med Merkels Wilkommenskultur. Riktignok var det i Mecklenburg-Vorpommern bare 21% av velgerne som så på dette som viktigste sak, ifølge ARD, men til gjengjeld var det 85% av de stemmeberettigede i delstaten som mener at flyktningestrømmen må begrenses på varig basis. To tredeler av velgerne mener at immigrasjonen har ført til for store sosiale utgifter og et tilsvarende antall er bekymret over islams økte innflytelse i Tyskland.

Den største velgergruppa til AfD er arbeidere, skriver Süddeutsche Zeitung i sin analyse, dernest kommer sjølstendige næringsdrivende og lavere funksjonærer. AfD har tatt rasiststemmer fra NPD, men de har også tatt arbeiderstemmer fra Linke og SPD. Hadde det vært riksdagsvalg i morgen, så hadde partiet havnet på tredjeplass med 14% i hele landet og på annenplass med 21% i det tidligere Øst-Tyskland. AfD er sterk motstander av sanksjonene mot Russland fordi de mener at tysk økonomi lider under dem. I det tidligere Øst-Tyskland er det et standpunkt som meget sterkt i befolkninga.

Den tyske storkoalisjonen av CDU/CSU og SPD har klart å feie mange kontroversielle spørsmål under teppet, og anført av «Mutti» Merkel har man klart å holde lokk på misnøyen. Valget i Mecklenburg-Vorpommern er en varsel om at denne strategien ikke kan lykkes lenger.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Tyskland er i konkurs og nå skal man vakne opp til virkeligheten der man har solgt ut alt til en privat sektor og hatt en masseinnvandring. Hvordan klarte man dette? Pengerøkning, kjøpt media, hinsidig korrupt ja det samme som i Norge og Sverige. Siste gangen får vi håpes….

  “Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment.”

 2. Ta nå også med,at AfD mobiliserte 56.000 velgere fra sofavelgergruppen.
  Den økte valgedeltakelsen ga altså ikke noe skred,av demokrater mot ekstermistene.Tvert imot.

  Og når den store koalisjon havner under 50%,kan mye skje.Det kan bli som i Sverige,med to styringsudyktige alternativ,som lar «største minoritet» styre.Da ligger det an til,at den tredje minoritet-SD-øker ,enda mere.De store koalisjoner spiser altså hverande.

  Skriften på veggen,er ikke til å ta feil av.

 3. Merkel opptrer i realiteten ikke som en leder for det tyske folk, men som en lakei og løpejente for storkapitalen. Denne rollen har hun gått inn i så til de grader at det har vært mulig å danne et nytt politisk parti som «over natta» snur opp ned på hele det politiske landskapet.

  Men isteden for å ta inn over seg sine feilvurderinger kjører denne typen egosentriske maktmennesker løpet videre og skylder sin feilslåtte politikk på «uintelligente velgere» med påstått dårlige holdninger.

  Den europeiske arbeiderklasse skvises ut med hedersord som toleranse, humanisme, likeverd og antirasisme. For millioner er resultatet arbeidsløshet, minimale lønninger, sementert fattigdom og gjeldsslaveri.

 4. Steine: det gjenstår å se om de i praktisk politikk oppfører seg som et nei til EU-parti for det gjorde de ikke 14 juni på Stortinget. Hele gruppa stemte for EUs oversyn over norsk finanspolitikk. Veldig pinlig for sånne skravlebøtter av typen Per Sandberg.
  Ellers forteller det mye om mentaliteten blant de tyske grønne at profil Daniel Mack uttalte at Mecklenburd-Vorpommern var Tysklands dummeste region.
  Hva kan vi vente oss fra sånne som Ronny Kjelsberg av kommentarer om det tyske valget? Det britiske folk fikk jo stryk av han i Klassekampen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.