Bestikkelser skal hindre 11/9-rettssak mot Saudi Arabia

0
Mens det gikk enstemmig gjennom både i Representantenes hus og i Senatet, er Justice Against Sponsors of Terrorism (JASTA) langt unna å være en lov.  Både den saudi-arabiske regjeringen og Det Hvite Hus har engasjert seg betydelig i lobbyvirksomhet i Senatet.  De prøver å få flest mulig representanter med på å opprettholde et veto mot loven.


Av Jason Ditz. – Oversatt av Ingunn Kvil Gamst. Bilder/tekst: Knut Lindtner


JASTA vil la familiene til 9/11-ofrene saksøke Saudi-Arabia for deres rolle i angrepet.  President Obama har argumentert med at dette vil føre til en farlig presedens.  Det vil utsette USA for utenlandske rettssaker for deres forskjellige ugjerninger gjennom årene.

5712493fc4618807428b45cb.jpg
Her snakker USAs utenriksminister Kerry og den saudiske utenriksministeren Adel sammen. I denne saken har de felles interesser.

Saudi-Arabia har truet med å «straffe» USA ved å gjøre kjent USAs finansielle hemmeligheter på markedet, noe som kan føre til at dollaren kan kollapse.  De har også truet med at en hvilken som helst rettssak mot Saudi-Arabias regjering vil kunne føre til rekruttering av terrorister i landet.

Flere senatorer har vært ganske ambivalente til saken i sine nylige kommentarer, og Det Hvite Hus har sagt at de vil utsette sitt veto til etter valget i november, i håp om at et overveldende press fra velgerne vil bli oversett av de nyvalgte senatorene.  Disse vil da være trygge for politiske ettervirkninger ved at de har  sviktet saken og tatt presidentens side.

Kommentar fra Knut Lindtner: I praksis har regjeringen i USA nå malt seg inn i et hjørne. Opinionen er nå så sterk om at skyldige i det minste må betale, at korrupte politikere ikke tør sette seg imot – hvis de ønsker gjenvalg. Innholdet i de tidligere 28 hemmeligholdte sidene er en politisk rykende pistol som peker mot Saudi-Arabia.

På den andre siden er alternativet verre. Kommer saken for retten med det saudiske kongehuset på tiltalebenken – risikerer en nesten hva som helst. Ikke bare er de en trofast alliert i Midt-Østen, hodekapperne i Riyadh, men de sitter på mye hemmelig informasjon og ikke minst penger.Med informasjonen sin kan de dra med seg mange i USA og utløse en langt verre politisk skandale enn Watergate-saken som felte president Nixon. Tilliten til systemet i befolkningen er allerede mer enn tynnslitt – en slik skandale vil kunne få uoversiktlige politiske konsekvenser.

Dessuten – vil en risikere rettssaker mot USA over hele verden for deres praksis med bombing over alt. Hvor mye koster ikke gjenoppbyggingen av Vietnam, Kampuchea og Laos? Landene USA flatbombet i mange år. For ikke å nevne Irak eller Afghanistan osv. osv. osv. Her er advokat-mat i det uendelige.

Hva skjer hvis saudiene gjennomfører det de truer med, altså selger aksjer og statobligasjoner i USA for $ 600 milliarder? Ingen vet.

Den midlertidige løsningen blir nok det som fremkommer av meldingen – lobbyister med mange bestikkelses-penger fra saudiene sørger for at loven ikke går igjennom etter vetoet til Obama. Alternativet er ikke å tenke på.

Forrige artikkelHarvard: – USA stagnerer og falmer – og klarer ikke å løse problemene
Neste artikkelKVOTER – fra ressursforvaltning til børspapir