Vil Tyrkia åpne Incirlik-basen for Russland?

0

Det mislykte kuppet i Tyrkia 15. juli 2016 har endret den strategiske situasjonen i hele regionen. Russland og Tyrkia er igjen på talefot og det hevdes at Tyrkia vil la Russland bruke Incirlik-basen til sine bombefly som angriper jihadistene i Syria.

Det var det russiske palramentsmedlemmet Igor Morozov som sa dette til telegrambyrået RIA Novosti. Senator Viktor Ozerov som er medlem av det russiske forsvars- og sikkerhetsrådet sa at det godt kan hende at Ankara vil åpne basen for Russland.

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Cavusoglu har også sagt at det kan bli aktuelt, skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Incirlik er altså den basen der USA har plassert minst 50 av sine taktiske B61 kjernefysiske bomber. Hvis NATO-landet Tyrkia åpner denne basen for USAs hovedrival Russland, vil det være et hardt tilbakeslag for USA og NATO.

Russland bruker allerede en flybase i Iran til sine langdistansebombere. Dette er også en markant endring av det strategiske kartet. USA har protestert, men kan ellers lite gjøre.

Også Irak har gitt Russland grønt lys til å bruke landets baser i krigen mot jihadistene i Syria. Dette sier statsminister Haider al-Abadi.

Etter nedskytinga av det russiske bombeflyet i 2015 var Russland og Tyrkia på randen av krig. Mindre enn et år seinere er situasjonen svært annerledes. Strategene i Pentagon må ha dårlige dager.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.