Rothschild: – Det største økonomiske eksperimentet i verdenshistorien

0

Det kan være nyttig å lytte til hva finanskapitalistene sier til hverandre. Da er de ofte mye ærligere enn det mediene deres til enhver tid er. Jacob Lord Rothschild er inkarnasjonen av rovdyrkapitalismen av i dag og i går. Og han er en av de mektigste personene i verden. Han leder sitt eget investeringsfond, RIT Capital Partners, som har en hånd i svært mye. Nå advarer han mot det han kaller det største monetære eksperimentet i verdenshistorien. I årsrapporten til selskapet skriver han:

The six months under review have seen central bankers continuing what is surely the greatest experiment in monetary policy in the history of the world. We are therefore in uncharted waters and it is impossible to predict the unintended consequences of very low interest rates, with some 30 percent of global government debt at negative yields, combined with quantitative easing on a massive scale.

Det er politikken med kvantitative lettelser, altså pengetrykking, som uroer investoren mest. Han er også bekymret over nullrentepolitikken og til og med minusrente som Sverige, Sveits o Japan har innført. Dette er uhørt i historien, og dermed farvann som ikke er kartlagt.

Bank of America Merrill Lynch hevder at dagens rentenivå er det lavste på 5000 år.

I USA er rentene på obligasjoner de laveste siden depresjonen på 30-tallet.

Kort i det store perspektivet til Meryll Lynch, men dramatisk nok.
Obligasjonsmarkedet i Japan er dårligere enn på 150 år, skriver Financial Times.

Den mest ekstreme antakelsen man kan gjøre i dag er å si at business as usual kan fortsette slik. Likevel er det denne antakelsen som ligger til grunn for mesteparten av medienes virkelighetsbeskrivelse.

Forrige artikkelVil Tyrkia åpne Incirlik-basen for Russland?
Neste artikkelUSA lot IS-soldater flykte
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).