USA bomber enda et land – og mediene legger knapt merke til det

7

Fredsprisvinner Barack Obama varslet 1. august 2016 at USA vil utvide sin «bombekrig mot IS» til land nummer fire – uten at mediene syntes at det var noe å skrive hjem om. Det er nettavisa The Nation som tar opp dette. Avisa skriver:

The Obama administration announced on Monday the beginning of US air strikes in Libya against ISIS targets, marking the fourth country the United States is currently bombing with the goal of “degrading and destroying” the terror group. A campaign that began two years ago this Sunday has now, 50,000 bombs and 25,000 dead ISIS fighters later, expanded to a whole new continent.

You’d hardly notice, however, if you followed US media. While the air strikes themselves were reported by most major outlets, they were done so in a matter-of-fact way, and only graced the front pages of major American newspapers for one day. The New York Times didn’t even find the news important enough to give it a front-page headline, instead relegating it to a quick blurb at the far-bottom corner of the page, next to a teaser about the G train “having a moment.”

Liberale nettaviser som Slate, Mother Jones og Buzzfeed skrev mer om Trump enn om at USA går inn i en ny krig. ABC World News Tonight nevnte bombinga i Libya i 20 sekunder. NBC Nightly News nevnte den ikke i det hele tatt. Presidentens erklæring om at USA bomber enda et nytt land er blitt fullstendig banal og uten interesse for offentligheten.

Obama, som ble valgt til å avslutte kriger og ikke starte nye, er blitt en krigspresident av George W. Bush-typen, bare at de liberale elsker måten han sier det på. Obama bruker til og med loven til Bush etter 11. september som legalt skalkesjul for denne krigen, nemlig Authorization for the Use of Military Force (AUMF).

Den forrige krigen i Libya var som kjent «Hillarys krig». Det var hun som drev den igjennom og som sørget for «the spin» eller medievrien som fikk venstreliberalerne med på den katastrofale krigen. Og kanskje var det en telefon fra henns som fikk Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre til å kaste alle hemninger og sende Norge i spissen for å ødelegge Afrikas mest velfungerende land.

Krigen i Libya i 2011 ble ført med NATOs bombefly i lufta, deriblant de norske, og med jihadistmilits som infanteri på bakken. Dermed åpnet man helvetes porter i Libya og gjorde landet til et fristed for jihadistmilits av alle avskygninger, deriblant Den islamske staten/Da’esh.

Da’esh har blant annet tatt havnebyen Sirte, som «vi» i 2011 reduserte fra en mønsterby til en ruinhaug. Og det er disse stillingene i byen som USAs bombing nå angivelig tar sikte på å ramme. Men når man ser hvordan USA har «ført krig mot IS» i to år i Irak og Syria uten å oppnå noe særlig, kan man spørre seg hva bombinga i Libya egentlig tar sikte på.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Britiske aviser har skrevet om det. Bl.a. The Guardian har en kritisk artikkel skrevet av Trevor Timm

 2. Hvem og hva bestemmer nyhetene; hva «folket» skal få vite? Hva og hvem skal det fokuseres på, – og hva skal dekkes over og holdes utenfor? Hvem skal «holdes opp» for å ta oppmerksomheten fra noe annet?

  Selv om en blandt «folket» alltid finner de som er mer kritiske; stiller spørsmål og resonnerer; vil allikevel «volumet»; folket som helhet godta hva de får servert. På denne måten vil også majoriteten på sin passive måte oppfylle demokratiets forutsetninger; nettopp at «folket bestemmer».

  Et av storoppslagene i dagens NRK.no (6. august, 2016), er saken om at Donald John Trumps hustru kan ha «fiklet» med forståelsen av de amerikanske immigrasjonslovene for flere enn 20 år siden. Selv har blitt forelagt en sak fra Norge; hvor en norsk borger har vært utsatt for de groveste forsømmelser, overtramp og trakasseringer fra det offentlige i omtrent like lang tid. Saken har av fornærmede vært forsøkt hold varm i like lang tid, og en ser endog navn fra Stortinget involvert i å dekke over det hele. Lokalavisen har åpenbart fått helt klare instrukser om ikke å dekke saken til tross for et mangfold av dokumenter i de tilgjengelige offentlige arkiver, og en kan endog stille spørsmål ved fylkesmannens engasjement i å «hjelpe byråkratiske brødre og søstre», for at saken ikke skal bli kjendt, og dermed kunne bli en skandale. Som det også fremkommer fra noen av dokumentene; «Det hele kan ikke være sant; for ellers hadde en jo lest om det i avisen».

  «Folket» er også en ganske enkel «masse» å styre, mye fordi de fleste av «folket» er opptatt med sitt og sine». En betaler for en avis eller media i forskjellige former, for at disse skal *velge ut hva folket skal få vite*, i den naive tro om objektivitet og kritisk journalistikk; nettopp dette at media skal se til at de utfører «hva folket egentlig vil»; rettferdighet, – uten at denne alltid er definert.

  Avisene elsker å betrakte seg som den fjerde statsmakt; samfunnets vaktbikkjer, som skal se til at rett og skjel skal oppfylles. Utvanningen har derimot foregått i lang tid; slik at disse samfunnets vaktbikkjer nu, for de mer kritiske fremstår som noen møllspiste og revmatiske beinrangler, med nedslitte tenner, dårlig syn og hørsel, der de ligger kveilet i kurvene sine, ventende på hvem som gir mat, – og samtidig huske på å ikke bite i hånden til matmor/-far.

  Jeg tviler på at det i dag finnes mange «ærlige» aviser igjen., og «folket» vil ha det enkleste, mens andre ønsker oppmerksomheten vekk fra det ubehagelige.

  Men dette vet jo også Pål Steigan, -;).

 3. En ubehagelig, og ørlite off-topic, men viktig, nyhet: Al-Qaida-dominerte Jaish al-Fatah har nettopp brutt gjennom regjeringshærens frontlinjer i sørvest-Aleppo og kan dermed koble seg opp til al-Qaida-kjemperne inne i Øst-Aleppo. Samtidig betyr det at forsyningslinjene til regjeringskontrollerte Vest-Aleppo er brutt.

 4. ……….. kan man spørre seg hva bombinga i Libya egentlig tar sikte på ? USA’s ambassadør i Moskva svarer på Putin’s spørsmål vedr. den amerikanske rustningsspiralen : In general I don’t support it – however, the source for it is …………………. to create jobs for American manufacturers and employees.
  Krig for profitt, i rene ord.

  • Krig og dets forbruk er bisniss – Bombing og gjenoppbygging er bisniss – «vekst» i migrasjon/innvandring = trengsel i boligmarkedet som er bisniss – «påskudd» til opprustning er bisniss – kontroll over fattige og uopplyste nasjoners profitable naturressurser er bisniss – blod = «brød og sirkus» som igjen er bisniss. Luksus og overflod er uærlig og reder-lig bygget på andres fattigdom.
   – Jeg tør ikke tenke på hvordan den brøken vil bli seende ut hvis man sammenliknet alle artsfeller på denne jord, men at grådigheten en dag må og skal temmes vil komme på dagsorden. Penger er bomull, skapt i «guds frie natur». Hvis noen klarer å skjønne det vil man kunne bygge et nytt økologisk system basert på realverdier man rår over, isteden for det monetære fiatsystemet som brukes for å utøve makt og tilta seg forkastelige fordeler. Å manipulere frem arbeidsplasser gjennom krigsindustrien bør anses som en såpass stor sinnslidelse at involverte bør holdes i forvaring resten av sitt liv. Kanskje Jens, Lockheed og Kongsberg bør begynne å forstå at i en automatisert verden, hvor tilgang til informasjon er et tastetrykk unna – må mennesker få helt andre funksjoner. Robotpisker og fjernkontrollør kan kanskje bli et nytt felt? Eller hva med lønnet skolegang og forskning? Hva høres mest fornuftig ut? ^^

  • Eventuell bombing tar nok sikte på å knuse Isis sine fiender. Når USA ser at Isis og resten av de «moderate opprørerne» begynner å slite, tar det ikke lang tid før amerikanerne flyr inn for å gi backup til gutta sine.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.