Tyskland: Innbyggerne må ha kriselagre av mat, drikkevann og kontanter

0

For første gang siden den kalde krigen går den tyske forbundsregjeringa ut med en appell til innbyggerne i Tyskland om å sørge for å ha et kriselager av mat til ti dagers bruk, tilstrekkelig med drikkevann, samt å ha kontanter. Dette skal tjene som sikkerhet i tilfelle av en katastrofe eller et militært angrep. Dette skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung i sin søndagsutgave 21. august 2016.

Det er ikke sagt noe konkret om hvorfor man går ut med dette nå. Opposisjonen, og da særlig die Grüne og Die Linke kritiserer regjeringa for å skape frykt.

Tyskland har vedtatt en ny militærdoktrine der Russland pekes ut som fiende. Sammen med de stadig mer aggressive NATO-øvelsene med brodd mot Russland øker det naturligvis spenningsnivået i Europa. Men det er ingenting som skulle tilsi at Russland ønsker noen krig i Europa og aller minst med Tyskland. Det er i Russlands egeninteresse å ha best mulig forhold til forbundsrepublikken, og aller helst et nært økonomisk og politisk samarbeid. Det som kunne utløse en krigstilstand er en provokasjon mot Russland, for eksempel mot Kaliningrad-enklaven, fra NATOs side.

James Clapper, som er sjef for USAs etterretning i Tyskland, sier at det er flere sovende terrorceller i Tyskland som er klare for å utføre terroraksjoner. Og Bundessicherheitsdienst (BND) varsler om at det er kommet inn mange terrorister sammen med flyktningene. Den typen terroraksjoner vi har sett i Europa hittil skulle imidlertid ikke tilsi så omfattende sivilforsvarstiltak som det Tyskland nå signaliserer.

Regjeringa i Berlin har altså ikke knyttet de nye kriseinstruksjonene til noe av dette, eller gitt noen konkrete grunner for at dette kommer nå. Men da stiller folk seg naturligvis spørsmålet om det er noe de vet som ikke er offentlig kjent. Instruksen er ufrivillig en interessant fotnote til diskusjonen om bankenes kamp for å avskaffe kontanter.

Forrige artikkelTine Spang Olsen: “Danmark – et krigsførende NATO-land”
Neste artikkelAsbest, arbeiderhelse og sosialdemokratiet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).