Asbest, arbeiderhelse og sosialdemokratiet

0

Asbest ble tidligere ofte brukt i industrien og til å isolere bygninger. Mange av de gamle asbestarbeiderne fikk kreft og døde fordi de ikke hadde tilstrekkelig beskyttelsesutstyr, skriver NRK.

Jeg jobba noen år som transformatorvikler på ASEA Per Kure i Oslo. Da var allerede helsefarene med asbest godt kjent i utlandet. Det ble slått fast vitenskapelig allerede i 1930.

På søttitallet ble det bevist i flere rettsinstanser i USA at lederne av asbestindustrien hadde visst om farene helt siden 1930, men hadde skjult dem for offentligheten.

asbestos

Denne kunnskapen ble også benektet av norske industriledere og av LO-ledelsen. Jeg skrev om dette i sjølbiografien En folkefiende:

 

På Kure ble det på søttitallet brukt mye asbest. Jeg brukte det ikke så mye sjøl, for jeg var vikler, og vi hadde lite sveising. Men montørene brukte asbest hele tida. Asbesten kom i plater som så ut som gråaktig papp. Montøren brekte opp platene og la bitene i ei bøtte med vann. Der ble de bløtt opp til ei grå, leireaktig smørje, som så ble formet rundt det stykket som skulle sveises. Så var det på med sveisemaska og sveise fast uttaket fra spolene. Når det var gjort, hadde asbesten tørka til ei stiv kappe på grunn av varmen. Den måtte brekkes løs i biter. For å få vekk de siste restene, tok montøren trykkluftslangen og blåste vekk asbestpartiklene, som ble hengende i lufta lenge. Det var ganske vakkert når sola skinte inn gjennom det store fabrikkvinduet og det glitret i asbestpartiklene.

Vi AKP-ere syntes at dette var for jævlig. Vi hadde lest mye om hvor farlig asbest var, og vi stilte på klubbmøtet med et forslag til vedtak om å kreve slutt på asbestbruken. Men på den tida sa arbeiderpartifolka i LO- ledelsen at asbest ikke var farlig, og at det dessuten var helt nødvendig å bruke asbest, siden det ikke fantes noen alternativer. Dette var tilfeldigvis nøyaktig det samme som asbestindustrien sa. I dag ville Arbeidstilsynet ha forbudt asbestbruken øyeblikkelig, og bedriftsledelsen ville ha blitt bøtelagt. Men ikke på søttitallet.

Vi tapte avstemninga med stor margin. Klubben ville ikke ha noe vedtak mot bruk av asbest. I 1980 ble asbest forbudt i Norge. Sannsynligvis var det arbeidere på Kure som fikk kreft av asbest, ikke minst fordi de fleste av dem røykte også, og kombinasjonen av røyking og asbest er noe av det verste med tanke på kreft. Så mye som det ble brukt, og så uforsiktig som det ble brukt, er det svært sannsynlig at noen fikk lungekreft og døde av det.

Vi hadde altså rett, og flertallet tok feil. Men likevel kunne vi gjort en bedre jobb. I stedet for å foreslå et umiddelbart forbud kunne vi for eksempel foreslått at klubben lagde ei gruppe som satte seg bedre inn i sakene og skaffet fram fakta, deriblant den typen fakta som vi ml-ere hadde lest. Vi tok det for gitt at det som var kjent for oss, også var kjent for andre, og vi var ikke tålmodige nok. Men rett hadde vi.

Og jeg vil føye til: Arbeidsgiverforeningen, Arbeiderpartiets ledelse og LOs ledelse visste naturligvis om helsefaren like godt som AKP-laget på Kure, men de motsatte seg forbud og gamblet med helsa til arbeidsfolk – med de følgene som nå er påvist.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.