Tyrkia invaderer Syria

0

Den tyrkiske hæren med flystøtte fra USA gjennomførte en militær operasjon mot den syriske byen Jarablos 24. august 2016. (Se kart.) Hensikten var angivelig å renske området langs sørsida av den tyrkiske grensa for styrker fra IS. Samtidig var angrepet enda et brudd på internasjonal lov, i og med at det var en invasjon i et av FNs medlemsland. EU-lederne og Norge har naturligvis ikke sagt et ord i protest mot dette.

Operasjonen ble gjennomført for å etablere en posisjon for tyrkiskstøttede opprørere, skriver BBC.

Invasjonen ble gjennomført med full forståelse fra USA. Visepresident Joe Biden, som var på besøk i Tyrkia advarte også de kurdiske styrkene som USA støtter om at de har å trekke seg tilbake til stillinger øst for Eufrat, ellers vil de miste USAs støtte.

Fra tyrkisk side er dette det nyeste tiltaket i en langsiktig strategi for å skape en pro-tyrkisk buffersone i det nordlige Syria. Syrias regjering har naturligvis protestert mot invasjonen.

En talsmann for Syrias regjering sier:

What is happening in Jarablos now isn’t fighting terrorism as Turkey claims; rather it is replacing one type of terrorism with another,” the source said, adding that Syria requests putting an end to this aggression and calls on the United Nations to implement its resolutions, in addition to stressing the need for the Turkish side and the US-led alliance to respect international resolutions, particularly those related to closing borders and drying up the sources of terrorism.

Den russiske analytikeren Vyacheslav Shlykov mener at angrepet på Jarablos først og fremst rettet seg mot kurderne.

Ifølge ham ligger stillingene til IS 20 kilometer fra byen. Tyrkia har støttet IS lenge, men gjør nå en finte som om de angriper terroristorganisasjonen, men i virkeligheten angriper de kurdiske styrlene.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSA med massive angrep på EU-kommisjonen
Neste artikkelUSAs politikk i Midtøsten ser ut til å falle fra hverandre i Irak, Syria og Tyrkia
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).