USA med massive angrep på EU-kommisjonen

0

Det har oppstått en uvanlig skarp strid mellom USA og EU-kommisjonen. USA angriper EU og grunnen er at EUs etterforskning mot Apple viser at selskapet betaler for lite skatt. I et dokument fra det amerikanske finansdepartementet blir konkurransemyndigheten i EU-kommisjonen anklaget for å spille rollen som overnasjonal skattemyndighet. Dette godtar ikke USA. Ifølge regjeringa i USA har EU-kommisjonen ikke ikke rett til å gi medlemslanda forskrifter for skatteinnbetaling. Med sin framgangsmåte truer EU-kommisjonen det internasjonale skattesystemet, hevder man i Washington.

Dokumentet er særlig engasjert i å støtte Apple, men også andre USA-selskaper er nevnt, som Starbucks, McDonald’s, Fiat Chrysler og Amazon.

Det som har utløst USAs vrede er at EU-kommisjonen har gått til angrep på de multinasjonale selskapenes skattemanipulasjoner der de flytter kostnader og inntekter fra land til land gjennom internfakturering og andre kreative metoder. Ved å gå Apple etter i sømmene har kommisjonen funnet ut at selskapet skylder 19 milliarder dollar i skatt. Financial Times skriver:

The Apple probe, which began in mid-2013, centres on “transfer pricing”, a practice by which companies move profits to low-tax jurisdictions through internal transactions. The commission has accused the Irish authorities of “reverse engineering” tax opinions to help Apple minimise its tax bill. The company has faced criticism in the US Senate for paying a 2 per cent corporate tax rate in Ireland, far lower than the headline 12.5 per cent rate.

Dokumentet er punkt for punkt et angrep på EU-kommisjonens myndighet og framgangsmåte og det avslutter med en trussel:

The U.S. Treasury Department continues to consider potential  responses should the Commission continue its present course.

Dokumentet er utarbeidet etter oppdrag fra USAs finansminister Jack Lew og sier at dersom EU-kommisjonen går videre med sitt krav mot Apple, vil USA vurdere «mulige mottiltak», skriver The Guardian.

The US warned that if Brussels pushes ahead with threatened plans to demand as much as $19bn (£14.4bn) from Apple for alleged unpaid taxes as a result of so-called sweetheart deals with Ireland the US Treasury will “consider potential responses”.

Det kan ikke være greit å være EU-kommisjonen. Her ligger de lydig på kne og slikker USAs støvler hver gang Washington krever det, og påtar blant annet medlemslanda enorme tap i eksportinntekter bare for å tekkes USAs krav om sanksjoner mot Russland. Og så er takken at USA går til angrep på kjernen i EU-kommisjonens økonomiske politikk. Slik er det å være vasall.

Forrige artikkelVår tids helt: Seriemilliardæren Jostein Eikeland
Neste artikkelTyrkia invaderer Syria
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).