USA med massive angrep på EU-kommisjonen

0

Det har oppstått en uvanlig skarp strid mellom USA og EU-kommisjonen. USA angriper EU og grunnen er at EUs etterforskning mot Apple viser at selskapet betaler for lite skatt. I et dokument fra det amerikanske finansdepartementet blir konkurransemyndigheten i EU-kommisjonen anklaget for å spille rollen som overnasjonal skattemyndighet. Dette godtar ikke USA. Ifølge regjeringa i USA har EU-kommisjonen ikke ikke rett til å gi medlemslanda forskrifter for skatteinnbetaling. Med sin framgangsmåte truer EU-kommisjonen det internasjonale skattesystemet, hevder man i Washington.

Dokumentet er særlig engasjert i å støtte Apple, men også andre USA-selskaper er nevnt, som Starbucks, McDonald’s, Fiat Chrysler og Amazon.

Det som har utløst USAs vrede er at EU-kommisjonen har gått til angrep på de multinasjonale selskapenes skattemanipulasjoner der de flytter kostnader og inntekter fra land til land gjennom internfakturering og andre kreative metoder. Ved å gå Apple etter i sømmene har kommisjonen funnet ut at selskapet skylder 19 milliarder dollar i skatt. Financial Times skriver:

The Apple probe, which began in mid-2013, centres on “transfer pricing”, a practice by which companies move profits to low-tax jurisdictions through internal transactions. The commission has accused the Irish authorities of “reverse engineering” tax opinions to help Apple minimise its tax bill. The company has faced criticism in the US Senate for paying a 2 per cent corporate tax rate in Ireland, far lower than the headline 12.5 per cent rate.

Dokumentet er punkt for punkt et angrep på EU-kommisjonens myndighet og framgangsmåte og det avslutter med en trussel:

The U.S. Treasury Department continues to consider potential  responses should the Commission continue its present course.

Dokumentet er utarbeidet etter oppdrag fra USAs finansminister Jack Lew og sier at dersom EU-kommisjonen går videre med sitt krav mot Apple, vil USA vurdere «mulige mottiltak», skriver The Guardian.

The US warned that if Brussels pushes ahead with threatened plans to demand as much as $19bn (£14.4bn) from Apple for alleged unpaid taxes as a result of so-called sweetheart deals with Ireland the US Treasury will “consider potential responses”.

Det kan ikke være greit å være EU-kommisjonen. Her ligger de lydig på kne og slikker USAs støvler hver gang Washington krever det, og påtar blant annet medlemslanda enorme tap i eksportinntekter bare for å tekkes USAs krav om sanksjoner mot Russland. Og så er takken at USA går til angrep på kjernen i EU-kommisjonens økonomiske politikk. Slik er det å være vasall.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.