Erdoğan foreslo å droppe dollar i samhandel med Russland

14

I samtalene med president Vladimir Putin i Sankt Petersburg foreslo den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan at Tyrkia og Russland kunne droppe dollaren i sin samhandel og i stedet bruke lire og rubel. Dette skriver den tyrkiske avisa Gunes.

Forholdet mellom Tyrkia og USA er blitt merkbart kjøligere etter det mislykte kuppforsøket 15.  juli 2016. Og dette utspillet senker temperaturen enda mange hakk. Dette er som å banne i kjerka eller moskeen om man vil. Dollaren er en hovedredskap for USAs verdenshegemoni. At dollaren brukes i så store deler av verdenshandelen tillater USAs Federal Reserve å trykke penger og bruke dem blant til å betale eksportunderskuddet og utenlandsgjeld, og å la andre land bære byrdene av den skakkjørte amerikanske økonomien.

erdogan valuta

Hvis Tyrkia virkelig skulle gjennomføre et sånt skifte i sin handelspolitikk overfor Russland, så ville det være et hardt slag for USA. Det vil føye seg til den tendensen vi lenge har sett fra Kina, Russland, Iran og andre land om å droppe dollaren og handle direkte i egen valuta.

6. september 2012 erklærte kinesiske myndigheter at fra nå av er alle våre banksystemer og handelssystemer klare for å gjøre all kinesisk handel med olje i yuan og ikke i dollar. Dagen etter erklærte russiske myndigheter at fra nå av vil de selge så mye olje Kina måtte trenge og at de ville inngå kontraktene i yuan og ikke i dollar.

Men for USA vil det være ekstra ille at det kommer fra en «alliert».

For europeiske ledere må det være spesielt å se at NATO-medlemmet Tyrkia bryter over tvert med Vestens sanksjonspolitikk og går inn for en dramatisk økning av handelen med Russland. EU-land som Tyskland, Italia og Frankrike taper milliarder av euro i tapt eksport på grunn av sanksjoner de ikke ønsker, men som USA har tvunget dem til å innføre. Oversatt til arbeidsplasser betyr det hundretusener av jobber. Og så går Erdoğan bare hen og bryter blokaden etter eget forgodtbefinnende. Det gjør at europeiske ledere framstår som enda mer patetiske.

På toppen av det hele sa Tyrkias utenriksminister at Tyrkia vurderer å søke andre partnere for sin forsvarsindustri enn NATO:

«Turkey may seek other options outside NATO for defense industry cooperation, although its first option is always cooperation with its NATO allies, Foreign Minister Mevlut Cavusoglu said on Thursday.»

Kommentatorer i USA velger foreløpig å se dette «mer som PR enn som politikk», men det kan umulig løfte humøret i US State Department og Det hvite hus.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. Kanskje ikke like viktig, men Kina og Tyrkia har også inngått avtale om å bruke lokal valuta i handel mellom landene, og starter banksamarbeid. Tyrkia prøvde seg også på å bestille anti missil systemer fra Kinai fjor. Om det var alvolig ment er usikkert, men de fikk i hvert fall ikke lovely av Nato og måtte oppgi den planen.

 2. Jo Margit, vet du, det tror jeg er like viktig. Kanskje ikke sett med fokus på Tyrkia og forholdet til USA/ NATO/ EU, men med fokus på Kina. At de ser Tyrkia som en kile i dollarhegemoniet og kliner til med slegga er antakelig betegnende og kan litt frem i tid bli ansett som en av de viktige skrittene på veien mot den kinesiske æraen som venter verden.

  • Tyrkia er også en hovedbro på Kinas Silkeveier. Silkeveiene reetableres nå i OBOR-prosjektet – «One Belt, One Road» – fra Kina til Europa. Eller «fra Vladivostok til Lisboa», som det heter. Kina trenger Tyrkias samarbeid.

 3. » Dollaren er en hovedredskap for USAs verdenshegemoni. »

  Så ser vi det igjen, det er kontroll med verdensvalutaen ( nå for tiden gjennom FED, stasjonert i USA) ( og renteslaveriet) det dreier seg om.
  *De som kontrollerer den økonomiske verdensvalutaen kontrollerer politikken, lokalt og globalt*

  NASJONAL-sosialistene i Tyskland, Irak/Saddam som også ville selge olje i annen valuta enn dollar, Libya/Gaddaffi som ville etablere egen valuta for det afrikanske kontinentet, og nå BRICS-landene som vil etablere et alternativ til dette sentralt rentestyrte slave-systemet.
  De som prøver å bli nasjonale/selvstyrte når det gjelder det økonomiske og industrielle vil bli utsatt for først økonomisk krig og valutamanipulering. Hvis dette ikke knekker forsøket på løsrivelse og selvstendighet,- så demonisering og militært angrep.
  ( Men verdenssamfunnet først bli utsatt for massiv løgn-propaganda i media, slik at en krig ikke vekker for stort opprør.)

  «Tysklands utilgivelige forbrytelse i tiden før den 2. verdenskrig var å trekke sin store økonomiske virksomhet vekk fra verdens handelssystem og utvikle sine egne vekslingssystemer for utenlandsk valuta slik at de som kontrollerer verdens finanser ikke lenger fikk tjene penger på den tyske handel». Kilde: Churchill til lord Robert Boothby i Winston Churchill «The Second World War,» Scherz, München 1960.

 4. USD er den ledende valuta på verdensmarkedet (siden den overalt er konvertibel mot lokal valuta) men det er selvsagt fult mulig å handle i andre valutaer. Euro blir mye brukt, og GBP.

  Det er også fullt mulig å importere fra Russland og betale i rubler, dersom man har denne valutaen på konto, eller kan veksle f.eksempel NOK mot Rubel i en bank.

  Den ideelle situasjon oppstår dersom man både eksporterer og importerer fra ett og samme land. Da går det greit å handle i det andre landets valuta, eller vica verca.

  Erdogans utspill er nok mest PR for dette er noe eksportører/importører finner ut av selv. Man kan ikke pålegge næringslivet hvilken valuta man skal handle i. Da åpner man i tilfelle døren til katastrofe, slik systemet fungerer nå.

  Handel mellom stater kan imidlertid fastsettes av politikerne. Spørsmålet er om det er balanse i handelen, visst ikke risikerer den ene part å ende opp med en valutareserve som i realiteten har mindre verdi enn handelen skulle tilsi.

  USD, Euro og GBP er kort fortalt sikrere valutaer å handle i enn rubler og lire, selv for landene som eier valutaen. Personlig tror jeg ikke Russland biter på denne kroken fra Erdogan. Da vil det i tilfelle bli snakk om en valutakvote for å forhindre for stor oppsamling av tyrkisk valuta.

  Handel med Kina er et helt annet konsept fordi Russland importerer svært mye derifra. Norge kunne forøvrig også trygt eksportere til Kina i lokal valuta.

  • «Da åpner man i tilfelle døren til katastrofe, slik systemet fungerer nå.»

   Tja.
   En nasjons byttemidler/valuta er et viktig og godt verktøy som skal sendes rundt for å sette i gang aktivitet. Slik at spesialister kan verdisette innsats og bytte mot andre spesialister (oss alle). Det er denne hoder og henders aktivitet som skaper vår velstand.
   Vi må ikke glemme at penger er tall, uten egenverdi. Og at renter er tall av tall, og tyveri hvis det brukes til annet enn å indeksregulere byttemiddelverdien.
   I sentrale, og/men verdensomspennende,nettverks hender ,er dette gode verktøyet Faans redskap.

   *Men i stedet misbrukte Washington denne tilliten og rådet Russland til en økonomisk politikk som var ment å dele opp russiske eiendeler og overføre eierskapet til utlendinger. Ved å narre Russland til å akseptere utenlandsk kapital og utsette rubelen for valutaspekulasjoner , var Washington sikre på at USA kunne destabilisere Russland med kapitalflukt og angrep på rubelens vekslingsverdi. Bare en regjering som ikke kjente til USAs neokonservative mål om verdensherredømme, ville ha utsatt det økonomiske systemet sitt for slik utenlandsk manipulasjon.*

   http://www.derimot.no/blog/to-kjente-usa-%C3%B8konomer-advarer-putin

  • Uansett hvilken valuta som brukes, det være seg USD, Euro eller Rubel så løper importører/eksportører en viss valutarisiko. Denne valutarisikoen kommer som følge av endringer i vekslingskursen mot egen valuta. Jo større svingninger mellom de handlendes lands valuta, jo større risiko. Lengre tidshorisont innebærer større valutarisiko. Det har de som har tatt valutalån fått erfare. For næringslivet er det mulig å forsikre seg mot valutarisiko (hedging), noe som koster penger.

   En felles valuta som Euro, reduserer næringslivets valutarisiko. Det samme effekt gir binding av valuta til f.eks. Dollar. Den største utfordringen til å bruke rubel/lire som handelsvaluta er eventuell behov for ‘hedging’ (risikoreduksjon). På den annens side vil behov for risikoreduksjon bidra til å skape et marked for nye finansielle verdipapirer.

   • Man skal ikke kimse av dette utspillet, men det er nok behov for næringslivet å få til et politisk stabilitet mellom disse to landene. Det kan skje gjennom tettere integrasjon via handelsavtaler, handelsunion, pengeunion eller lignende. Skal bli spennende å se hvordan det skal arte seg i praksis.

    Men vi må regne med at USA vil forsøke å stikke kjepper i hjulene, da et slikt samarbeid ikke vil gagne USAs interesser.

 5. Finnes det noen økonomisk/politisk analyse av konsekvensene for norsk økonomi dersom aksen USA-Saudi Arabia brytes og med den også grunnlaget for «petrodollaren»? Jeg kan ikke se at dette i det hele tatt eksisterer som en aktuell problemstilling blant norske økonomer.

 6. «Dollaren er en hovedredskap for USAs verdenshegemoni». veldig sant:)

  Jeg trur at et nytt monetær system kommer raskt. Innom et halvt år så har Russland og Kina mulighet å bruke et helt annet system enn dagens. Fengsel swift.. Det interessante er også at teknologi utvikling gir mulighet til å bruke alt annet enn dagens fiat penger og standardiserte monetære system. Dvs at aktører handler alt mer med vare mot vare eller andre alternative systemer. Sum blir at vestens monetære overtak er helt over og penger økningen. Og den store bonusen før Putin eksempelvis er også at USAs militære overtak forsvinner. Norge bør nok ruste opp det militære og kytte nye militære allianser raskt som f…. Helvetes slitsomt om vi blir av med territorium og krig blir på motet….

  • Russland eller BRICS land vil ikke ha et sterkt USA. USAs militære overtak er direkte relatert til makten over det monetære systemet.
   USA og Russland var i direkte konflikt før et par måneder siden da USA ville stenge Russland ute fra swift så jeg trur ikke at en FIAT WORLD CURRENCY kontrollert at vestens bankers er en løsning som tiltaler Putin eller Kina. Men sikker kan man ikke vare:)

   • Nevner bare,off topic,akp ml/rv s tidligere støtte til kurderne,hvordan er det nå?Borte?Eller teller asken iran/putin/turkia mer.?Gi K-erne på båten,….. Snu på en fem-øring kan dere,som Harald Skjønsberg skrev om dere i boka På parti med Stalin,utg 90-tallet.Dakars

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.