Erdoğan foreslo å droppe dollar i samhandel med Russland

0

I samtalene med president Vladimir Putin i Sankt Petersburg foreslo den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan at Tyrkia og Russland kunne droppe dollaren i sin samhandel og i stedet bruke lire og rubel. Dette skriver den tyrkiske avisa Gunes.

Forholdet mellom Tyrkia og USA er blitt merkbart kjøligere etter det mislykte kuppforsøket 15.  juli 2016. Og dette utspillet senker temperaturen enda mange hakk. Dette er som å banne i kjerka eller moskeen om man vil. Dollaren er en hovedredskap for USAs verdenshegemoni. At dollaren brukes i så store deler av verdenshandelen tillater USAs Federal Reserve å trykke penger og bruke dem blant til å betale eksportunderskuddet og utenlandsgjeld, og å la andre land bære byrdene av den skakkjørte amerikanske økonomien.

erdogan valuta

Hvis Tyrkia virkelig skulle gjennomføre et sånt skifte i sin handelspolitikk overfor Russland, så ville det være et hardt slag for USA. Det vil føye seg til den tendensen vi lenge har sett fra Kina, Russland, Iran og andre land om å droppe dollaren og handle direkte i egen valuta.

6. september 2012 erklærte kinesiske myndigheter at fra nå av er alle våre banksystemer og handelssystemer klare for å gjøre all kinesisk handel med olje i yuan og ikke i dollar. Dagen etter erklærte russiske myndigheter at fra nå av vil de selge så mye olje Kina måtte trenge og at de ville inngå kontraktene i yuan og ikke i dollar.

Men for USA vil det være ekstra ille at det kommer fra en «alliert».

For europeiske ledere må det være spesielt å se at NATO-medlemmet Tyrkia bryter over tvert med Vestens sanksjonspolitikk og går inn for en dramatisk økning av handelen med Russland. EU-land som Tyskland, Italia og Frankrike taper milliarder av euro i tapt eksport på grunn av sanksjoner de ikke ønsker, men som USA har tvunget dem til å innføre. Oversatt til arbeidsplasser betyr det hundretusener av jobber. Og så går Erdoğan bare hen og bryter blokaden etter eget forgodtbefinnende. Det gjør at europeiske ledere framstår som enda mer patetiske.

På toppen av det hele sa Tyrkias utenriksminister at Tyrkia vurderer å søke andre partnere for sin forsvarsindustri enn NATO:

«Turkey may seek other options outside NATO for defense industry cooperation, although its first option is always cooperation with its NATO allies, Foreign Minister Mevlut Cavusoglu said on Thursday.»

Kommentatorer i USA velger foreløpig å se dette «mer som PR enn som politikk», men det kan umulig løfte humøret i US State Department og Det hvite hus.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTrefninger ved Krim, spenninga øker igjen
Neste artikkelPrivatisering av Statkraft et ran av samfunnets felles ressurser
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).