«Spår total kollaps av hele pengesystemet i verden»

0

Fra Øyvind Andresens blogg har jeg sakset følgende:

Under denne overskriften skriver  Dagens Næringsliv 8. juli 2016:

Siden finanskrisen høsten 2008 har verdens største sentralbanker tilført markedene astronomiske beløp i ny likviditet og holdt rentene nært nullpunktet eller til og med innført negative renter.  —

Den amerikanske sentralbanken FED har alene skapt 4000 milliarder dollar (over 33.000 milliarder kroner) i ny likviditet.

Advarslene om de langsiktige konsekvensene av en slik politikk har tiltatt de siste årene.

På slutten av fjoråret advarte blant annet tyske vismenn om at pengetrykkingen må ta slutt hvis man skal unngå en ny finanskrise. En effekt av pengetrykkingen er at den globale gjelden har økt med 50.000 milliarder dollar siden 2009 til 240.000 milliarder dollar.

«En historisk gjeldsoppbygging».

Gjelden  er nå over tre ganger høyere enn verdens bruttonasjonalprodukt på  77.000 milliarder dollar.

Å trykke opp flere sedler, er å prøve å trylle verdier ut av løse lufta. Til sjuende og sist er det bare i produksjon og distribusjon av varer og tjenester at verdi (og merverdi) kan skapes. Dette blir vanligvis kalt realøkonomi. Nå er det fullstendig misforhold mellom en skrumpende realøkonomi og en overdimensjonert finansøkonomi.

Institute of International Finance frykter konsekvensene av «en historisk gjeldsoppbygging».

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPrivatisering av Statkraft et ran av samfunnets felles ressurser
Neste artikkelUSA med rekordstort våpensalg til Saudi Arabia – krigen i Jemen fortsetter
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).