«Spår total kollaps av hele pengesystemet i verden»

14

Fra Øyvind Andresens blogg har jeg sakset følgende:

Under denne overskriften skriver  Dagens Næringsliv 8. juli 2016:

Siden finanskrisen høsten 2008 har verdens største sentralbanker tilført markedene astronomiske beløp i ny likviditet og holdt rentene nært nullpunktet eller til og med innført negative renter.  —

Den amerikanske sentralbanken FED har alene skapt 4000 milliarder dollar (over 33.000 milliarder kroner) i ny likviditet.

Advarslene om de langsiktige konsekvensene av en slik politikk har tiltatt de siste årene.

På slutten av fjoråret advarte blant annet tyske vismenn om at pengetrykkingen må ta slutt hvis man skal unngå en ny finanskrise. En effekt av pengetrykkingen er at den globale gjelden har økt med 50.000 milliarder dollar siden 2009 til 240.000 milliarder dollar.

«En historisk gjeldsoppbygging».

Gjelden  er nå over tre ganger høyere enn verdens bruttonasjonalprodukt på  77.000 milliarder dollar.

Å trykke opp flere sedler, er å prøve å trylle verdier ut av løse lufta. Til sjuende og sist er det bare i produksjon og distribusjon av varer og tjenester at verdi (og merverdi) kan skapes. Dette blir vanligvis kalt realøkonomi. Nå er det fullstendig misforhold mellom en skrumpende realøkonomi og en overdimensjonert finansøkonomi.

Institute of International Finance frykter konsekvensene av «en historisk gjeldsoppbygging».

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


14 KOMMENTARER

 1. «Å trykke opp flere sedler, er å prøve å trylle verdier ut av løse lufta.»

  I et godt utviklet teknisk/teknologisk samfunn burde det være naturlig at prisene på produserte realverdier går gradvis nedover, mot null. Nye oppfinnelser, nye materialer og spesialisert produksjon tilsier dette.
  Så ser det ut til at vi har partipolitiske kamporganisasjoner som ser dette som en fare, og streiker ( stopper produksjon) for å skape knapphet (?) og for å få økte lønninger- og priser. ( Alle vil ha mere og Faan vil ha flere.)
  Samtidig bygges det ut stadig større statlig administrasjon ( som via skatter og avgifter er med på å fordyre produksjonen), -og fordelingspolitikk – for de som blir rammet av de stadig høyere prisene.

  Men det verste er kanskje at vi godtar bruk av et pengesystem/byttemiddelsystem, med renter, der vi kan hente ut prosenter av produksjonen bare ved å eie byttemidler, som om byttemidlene har en realverdi.
  Dette er selvfølgelig med på å øke priser, – og er tyveri hvis rentene er over indeksregulering. Dette gjelder både «kapitalister» og vanlige folk. Er det ingen som ser at disse rentene må betales tilbake av det samme samfunnet som «tjener» på dette? Ikke bare for de som må ta opp lån, men for alle som driver med produksjon og salg og kjøp av varer og tjenester.
  Og kanskje det aller verste er at styrerne av nasjonens byttemiddelsystem er leiesvenner til de som styrer det økonomiske systemet, nå gjennom FED. Økes eller senkes rentene i USA, økes rentene i f.eks. Norge. Uavhengig av produksjonen. Og bakmennene i USA kan selvfølgelig ta ut rente av all verdens handel, og ler hele veien til banken ( som de selv eier) ( Selvfølgelig vil disse bakmennene ha utstrakt verdenshandel, og færre frie nasjoner som styrer sin egen produksjon eller import/eksport.)

  Så trikses det med valutakjøp & salg, inflasjon og deflasjon så ingen skjønner noe av disse tallene som skulle være et godt nyttig verktøy som byttemiddel for et samfunn, som vekten, meterstokken og litermålet er for produksjonen i samfunnet.
  Ikke engang våre penge-økonomer , som kun har «lært» pensum, smeller med bukseselene og er stolte av sin «utdannelse» og å få danse med sine nasjonale og inter-nasjonale oppdragsgivere, skjønner egentlig noe.
  Ikke en gang de som er partipolitisk skolerte og skal «ta kapitalistene», og som allikevel selv gjerne løper etter høyere lønninger/priser og renter. -Uten å se bjelken i eget øye.
  Alle vil bli materielt rike og tidsmessig fri. Der er vi like. Så konstrueres det motsetninger og alles kamp mot alle i samfunnet, i en barnslig fantasiforveksling mellom fiktiver og realverdier, der vi blir lært opp til å løpe etter fiktiver. – Uten å se at det er de som styrer det økonomiske systemet w.w. som har lært oss dette.
  Det er ikke ondskap, systemet er slik, sa Faan og slo seg på lårene og lo.

  *Sitt syn på pengenes virkelige natur uttrykte Brochmann i dette bildet: “Om en skredder ville påstå at han ikke kunne arbeide fordi det var for lite av metere eller centimetere i vårt land, eller fordi hans meter eller centimeter var blitt ‘unormal’, slik som Norges Banks direktører har lært og praktiserer mht. den norske krone, så ville man ikke vært i tvil om at skredderens beklagelige mentalitet var blitt hans beklagelige skjebne. Og hvis naturalhusholdningens folk sto opp av sin grav og så den store arbeidsledighet og politiske luksus på den ene side, og all den skrikende materielle mangel og private nød (lokalt og globalt) på den annen side, og hørte om ‘sparehensyns-problemene’, om alle de nedlagte fabrikker og verksteder, så ville de sikkert tro at de var kommet til en sinnsforvirret verden. Det er da heller ingen tvil om at det forholder seg så.*

  https://nbl.snl.no/B_Dybwad_Brochmann

 2. For tre tusen år siden var den reelle makten også i hendene på en liten gruppe mennesker, prester ledet av en yppersteprest. Disse levde et tilbaketrukket liv hvor de utarbeidet regler for hvordan samfunnet skulle styres og verdien skulle fordeles blant folket. Keiseren var bare en marionett som utførte det ypperstepresten i det stille via sine kanaler befalte. Arbeidet med bymurer, borger, kirker og slott vart utført av slaver som gikk i lenker og bar stein. De fikk to måltider og sov i store saler. Klær og sko måtte skaffes av herskeren, sårføtte og sultne slaver bærer ikke tunge steiner.

  Ypperstepresten hadde en hemmelig plan om at alle mennesker utenom presteskapet etter hvert skulle bli slaver. Men han var ikke fornøyd med det nåværende systemet. Å ta flere slaver var kostbart, og det trengtes en oppasser for 12 slaver. Han observerte også at arbeidet gikk sakte og at mismotet blant slavene var økende.

  Ypperstepresten bestemte seg for å tilbringe noen dager sammen med slavene.
  Han fikk smeden til å smi lenker og kledde seg som en slave. Han ble snart fortalt at det var planlagt et stort opprør blant slavene og han skjønte at om han skulle lykkes med sine planer måtte han endre strategi.
  Ypperstepresten gikk i meditasjon en hel natt og om morgenen var planen var planen krystallklar. Han var nå mer optimistisk i saken og begynte å tro på at han skulle få opp arbeidstempoet og samtidig gjøre hele folket til slaver.
  .
  På oppstillingen neste morgen var slavene opprørte for dette var dagen de hadde planlagt mytteri. Da holdt ypperstepresten en tale som fikk hele forsamlingen først til å bli ganske stille. Når talen var slutt brøt det ut vill jubel. Ypperstepresten budskap var. «Hermed gir jeg dere alle full frihet». «Dere skal ikke lenger bære lenker og dere skal heretter selv få bestemme hvordan dere vil bo og leve. » De av dere som fortsatt er villige til å bære stein skal få et pengestykke for hver stein som blir levert».
  Alle slavene meldte seg som steinbærere. De sprang og bar stein. De sterkeste tok til og med to steiner. Svetten rant mens de sang og bar stein. Noen var smartere enn andre og laget vogner som de skjøv og kunne frakte mange steiner. De hadde ikke tid til å ta matpauser og spise mens de løp tilbake etter en ny stein. De som var for svake til å bære stein eller litt smartere satte opp matboder langs veien slik at steinbærerne slapp å lage niste. Noen laget vogner som de satte hester foran, så fikk de motor. Mengder av stein ble kjørt og kjøres den dag i dag, i alle retninger.

  Etter hvert som folk fikk mer penger oppfant prestene noe de kalte skatt. Dette likte herskerne godt fordi de fikk oppgaven med å forvalte den. Og med skatten fikk folket en ny slavekontrakt.
  Mye av det som ble bygget kom herskerne og tjenere til del. Yppersteprestene ga sine ordrer på en slik måte at herskerne selv trodde at det var de som styrte. De fikk selvsagt en raus del av den nye velstanden og kunne sole seg i glansen av framgang og rikdom.
  Prestene fikk herskerne til å lage skole for folket der de lærte hvordan de best og smartest kunne flytte stein. Den som flyttet flest steiner eller fikk andre til å gjøre det for seg, fikk mest pengestykker.
  Etter hvert ble pengestykkene det eneste viktige i livet. Yppersteprestene sørget for butikker slik at folk kunne kjøpe alle ting. Men ennå var ikke alle slaver.

  Da kom prestene på enda en lur plan. De begynte å slå mye mer mynt enn det som var nødvendig for å kjøpe mat, klær og tak over hodet. Pengene plasserte de i banker slik at de som hadde for lite kunne låne for å kjøpe det de ønsket. Alle løp til bankene og lånte penger til hus, bil og hytte. For å betale tilbake med renter måtte de love å bære stein i 25 år og banken hadde pant i huset, bilen og hytta. Det må bæres enda mer stein, og pengestykkene, det går enda flere gjennom bankene tilbake til prestene.
  Herskerne smiler enda bredere enn før, de tror de bygger landet. Prestene sitter trygt bak tykke murer og nyter et glass vellagret vin mens de meget fornøyde, med rette, kan slå fast at nå er alle slaver.
  Og vi forsetter å bære stein, de fleste sliter og svetter, men det er få som synger.

 3. På din egen Youtube kanal, kunne du tjene penger på dine kjappe replikker .Jeg kan forsikre deg om at du har mye omsettbar «kulturell kapital» til reversering. Du kunne kanskje ha gjester i studio, og invitere folk til debatt omkring de temaene vi har her. Fantastisk! Jan Haarstad mot en du finner på:)

  Jeg husker en scene fra da jeg en gang skrev en filmanalyse en gang. Har du skrevet musikkanmeldelser forresten ? Filmen endte i hvert fall i et slags crescendo ,der trådene gikk sammen, og der klippingen var synkronisert til musikken. Scenene var raske.Det satt ei dame i godstolen og så TV trygt i sitt eget hjem og spiste sjokolade. Plutselig forsvant veggene i stua rundt henne, og skrekkfilmen kom inn i stua , veggene raste , og monstrene kom brasende inn der hun satt . Til sammenlikning med dette, får du nyte at du glad kan ligge trygt i senga og skrive på PC uten at veggene dine faller , og Hillary kommer på besøk. Vi lever visst i en rimelig gal verden.
  https://www.youtube.com/watch?v=OqbDBRWb63s

  • Herre, kjerringa er jo ikke god på en flekk. Det er jo egentlig et godt argument for sånn mind control og chipping eller lign. som du og KZ har postet en del om, og som jeg pleier å være skeptisk til. «Bjeff som ei bikkje, nå mor! Sånn ja, flink tispe!»

 4. Det kapitalistiske system,oppfunnet av salig Adam Smith i hine hårde dage har,som han påpekte,to feil som han ikke kunne unngå: !.Det fordrer kontinuerlig vekst for å ikke kollapse.2. For å skape en rik mann fordrer det at ca 500 forblir fattige,alle kan altså ikke bli rik.Disse to betenkningene hans er tatt ut av dagens lærebøker. Det han etter datidens viten ikke kunne forutse var at økonomien skulle vokse i et omfang som fremtvang en tredje feil,det finnes ikke ressurser nok i verden til kontinuerlig vekst. I dag ser vi det som må betegnes som desperate krampetrekk fra et døende system som er sluppet opp for realverdier,opsjoner,derivater og andre suspekte konstruksjoner som handler med fiktive verdier. Det siste er å kjøre hele land konkurs for så å tilrane seg landets realverdier,alt fra infrastruktur og naturressurser til menigmanns bil og bolig. Et sånt system er dømt til å kollapse,alle økonomer med mer enn grunnfag vet det men ingen tør foreslå den medisinen som trengs. Første bud er å fjerne hovedårsaken til elendigheten,vekk med renta. Penger er ikke realverdier men et uttrykk for sådanne og må ikke være verdiskapende på linje med realverdier. Dette er grunnlaget for reell verdiskapning og ble prøvd ut i stor skala på 30-tallet i områder med stor arbeidsledighet og liten verdiskapning flere steder i verden. I USA førte det til at verdiskapningen i de to «prøvestatene» steg med over 25% og sysselsettingen med omtrent det samme. Presidenten ble så begeistret over resultatet at han ville innføre systemet i hele USA men ble som ventet stoppet av kapitaleierne,de eneste som ikke tjener på slike system. Danmark gikk så langt at de innførte negativ rente,kapital som ikke var i sirkulasjon ble avgiftsbelagt. Det drives forskjellige alternative økonomisystemer i småskala,spesielt i England som fungerer som private selskaper og flere modeller fungerer i storformat,problemet er å få styresmakter,som i realiteten er styrt av kapitalkreftene,til å innføre slike systemer. Derfor må vi forvente at hele systemet må gå overende før noen gjør noe.

  • Adam Smith fant ikke opp det kapitalistiske systemet, han var bare den beste til å renvaske det. Enten forstod han like lite av hvordan systemet egentlig fungerte som dagens økonomer, eller så unngikk han bevisst å peke mot selve kjernen – hvordan pengene settes i sirkulasjon og hvordan dette styres.
   Det er snart på tide å se hva den massive politistaten er god for – når baron Rothshild & co atter kommer for å hente realverdiene.
   Og bakom synger TIPP og NATO.

 5. Det skjer ofte at stor bedrifter som går med overskudd flytter til utlandet for å øke fortjenesten og dermed skaper arbeidsledighet her. Statlige bedrifter som blir lagt ut på anbud eller selger seg ut av landet tenker også bare profitt. Bankene så seg først nødt til øke renten, deretter å kutte i tjenester og legge ned avdelinger – hva er det nå som er på gang med dagens rentenivå.?…Skal folk få låne seg over evne – deretter fritt fram for banken?

 6. «Å trykke opp flere sedler, er å prøve å trylle verdier ut av løse lufta. »

  Inflasjon ødelegger kapital, som igjen ødelegger muligheten for investeringer og utvikling. Derfor blir gjelden høyere og høyere.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.