Intet nytt fra østfronten?

0

Krigen i Øst-Ukraina har stort sett forsvunnet fra mediebildet. Betyr det at den er over? Nei, tvert om. Det skytes over demarkasjonslinjene hver natt og folk blir drept. Det er en aktiv krig, men den holdes på lavbluss. Foreløpig. Nyhetsbyrået dninews, som står på de sjøloppnevnte folkerepublikkenes side, medler om stadige ukrainske krenkelser av våpenhvilen.

Kyiv Post, som er pro-Maidan og delvis USA-finansiert, skriver at Ukraina har bygd opp de militære posisjonene i Kherson oblast på grensa til Krim. Den ukrainske hærledelsen hevder at Russland bygger opp sine militære styrker på den russiske sida av grensa i det nordlige Krim.

Nettavisa Ukraine Today skriver at krigen har gjort Ukraina til et «supermarked for illegale våpen». Ukraina er som kjent fullt av hel- og halvfascistiske militser som operererer mer eller mindre som de vil. Som for eksempel den såkalte Tornado-bataljonen. Noen av deres kommandanter ble nylig tatt og ifølge et ukrainske parlamentsmedlem hadde de videoopptak av grufulle voldtekter av småjenter og til og med spedbarn.

I denne betente situasjonen kan også uavhengige fascistiske bander framprovosere en eskalering av krigshandlingene.

Russland utenriksminister Sergei Lavrov uttrykker bekymring over det han ser som en økt militæraktivitet fra ukrainsk side.

Alexander Turchinov fra det ukrainske forsvarsrådet sier at Ukraina har økt sine militære styrker vesentlig i det siste og at man nå kan mønstre 40% flere soldater i tilfelle det kommer til en ny krig.

Man behøver ikke å være alarmist for å se faren for at krigen på østfronten kan utvikle seg fra daglige trefninger til full krig igjen. Og denne gangen vil i så fall både USA og NATO være mye djupere involvert enn i 2015.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGoogle og Hillary Clintons kampanje
Neste artikkelAvgrunnen mellom Ibn Rusjd og dagens islamister
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).