Hva skjer på østfronten?

6

Ifølge Eduard Basurin, som er forsvarsminister i den sjøloppnevnte folkerepublikken Donetsk, har Ukraina samlet store troppestyrker og tyngre våpen langs våpenhvilelinja mot Donbass. Han appellerer til OSCE og humanitære organisasjoner om å legge press på Ukraina for å avverge et angrep.

Den ukrainske oligarken og presidenten Petro Porosjenko sa til Bloomberg 19. august 2016 at han «ikke ville utelukke en fullskala russisk invasjon» i Ukraina. På dette punktet har han fått et meget kontant svar fra Pentagon. Kaptein Jeff Davis, som uttaler seg på vegne av Pentagon, ber Ukraina om å «slutte å jakte på enhjørninger» og at USA ikke ser noen tegn på at Russland forbereder noe sånt. Han mener at den russiske militæraktiviteten er en del av et vanlig øvelsesmønster.

Enhjørninger er som kjent fantasiskapninger, så det Davis sier er i klartekst at Kiev bare fantaserer. Og det er også en klar beskjed om at USA ikke vil støtte noe miltært eventyr fra Kiev.

Det som er riktig er at Vladimir Putin har satt de russiske troppene i de vestlige, sentrale og sørlige områdene i full kampberedskap. Om dette betyr at Moskva frykter et angrep på Donbass og vil gi beskjed om at dette ikke vil bli tålt, eller om det bare er en øvelse for å sjekke beredskapen, er ikke godt å si.

Regimet i Kiev er desperat. Landet er blitt en failed state med en økonomi som er i fritt fall og som ikke har noen som helst mulighet til å realisere drømmen om EU-medlemskap. The Guardian skriver:

In little over a year, living standards in Ukraine have fallen by half, the value of the currency has slumped by more than two-thirds, and inflation has skyrocketed to 43%. Yet, even as the economy has collapsed, the government has insisted on economic policies that can only be termed suicidal.

Landet er også stappfullt av nazistiske og fascistiske militser som gjerne vil provosere til full krig, hvis de får sjansen. Men Porosjenkos sjefer i USA ber ham altså om å holde seg på matta og ikke jakte på fantasiskapninger.

Vadim Karasyov, som er direktør for det uavhengige Institute of Global Strategies i Kiev sier at «Porosjenko snakker krig og selger krig, fordi han mangler de politiske ressursene til å selge fred.»

Og det er jo en kjent politikk for desperate ledere i land i djup krise at ikke noe er bedre for å holde kontrollen enn å true med en ytre fiende.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Mens man snakker om nazister og fascister, så finner man dem hos russiske separatister. De fikk jo til og med hjelp av serbiske nasjonalister. Det er ingen som helst tvil om at de er nazister.

  Nazister kaller hellige for nazister, terrorister kaller hellige for terrorister og satanister kaller hellige for djevler, og omvendt. Her gjelder det å holde tunga rett i munnen, og vite hvem man støtter. De som støtter psykologer og deres klonende professorer, støtter den gale siden fordi disse er slanger som lærer opp ormeyngel.

  Trusselen kommer fra russere og separatister som egentlig hadde som plan å ta hele Ukraina. Ukrainerne forsvarer bare seg selv. Enhver stat vil få økonomiske problemer når de blir tvunget til å mobilisere for å forsvare seg selv, slik ukrainerne har blitt.

 2. At noen russere og donbass-separatister gjerne så at Russland tok Ukraina, er sikkert riktig. Men de utgjør foreløpig et svært lite mindretatt og er holdt under kontroll. Derimot er det umulig å stole på Porsosjenke. Og de som er til høyre for ham, arbeider hardt for krig med Russland. Amerikanere som uttaler, seg kan man heller ikke stole på, for regimet i USA uttaler seg med mange tunger.

 3. Ifølge denne artikkelen er det 16 millioner færre ukrainere i dag, enn det var i 1991.

  «These few samples of far from complete data on the economy of Ukraine give an idea of the catastrophic collapse of the once prosperous economy of a former Soviet republic. The main reason for this economic collapse, the bottom of which is still nowhere in sight, is the forcible disruption of ties with Russia. This is not even the result of incompetence on the part of the Ukrainian leadership. President Poroshenko himself is an experienced economist by practice, the founder of the Roshen company. The reason for such economic collapse lies in that President Poroshenko and his heads of government (Yatsenyuk and Groysman) do not rule in the interests of Ukraine, but follow the orders of foreign patrons.»

  http://www.fort-russ.com/2016/08/ukraine-celebrates-25-years-of-economic.html

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.