Hva skjer på østfronten?

0

Ifølge Eduard Basurin, som er forsvarsminister i den sjøloppnevnte folkerepublikken Donetsk, har Ukraina samlet store troppestyrker og tyngre våpen langs våpenhvilelinja mot Donbass. Han appellerer til OSCE og humanitære organisasjoner om å legge press på Ukraina for å avverge et angrep.

Den ukrainske oligarken og presidenten Petro Porosjenko sa til Bloomberg 19. august 2016 at han «ikke ville utelukke en fullskala russisk invasjon» i Ukraina. På dette punktet har han fått et meget kontant svar fra Pentagon. Kaptein Jeff Davis, som uttaler seg på vegne av Pentagon, ber Ukraina om å «slutte å jakte på enhjørninger» og at USA ikke ser noen tegn på at Russland forbereder noe sånt. Han mener at den russiske militæraktiviteten er en del av et vanlig øvelsesmønster.

Enhjørninger er som kjent fantasiskapninger, så det Davis sier er i klartekst at Kiev bare fantaserer. Og det er også en klar beskjed om at USA ikke vil støtte noe miltært eventyr fra Kiev.

Det som er riktig er at Vladimir Putin har satt de russiske troppene i de vestlige, sentrale og sørlige områdene i full kampberedskap. Om dette betyr at Moskva frykter et angrep på Donbass og vil gi beskjed om at dette ikke vil bli tålt, eller om det bare er en øvelse for å sjekke beredskapen, er ikke godt å si.

Regimet i Kiev er desperat. Landet er blitt en failed state med en økonomi som er i fritt fall og som ikke har noen som helst mulighet til å realisere drømmen om EU-medlemskap. The Guardian skriver:

In little over a year, living standards in Ukraine have fallen by half, the value of the currency has slumped by more than two-thirds, and inflation has skyrocketed to 43%. Yet, even as the economy has collapsed, the government has insisted on economic policies that can only be termed suicidal.

Landet er også stappfullt av nazistiske og fascistiske militser som gjerne vil provosere til full krig, hvis de får sjansen. Men Porosjenkos sjefer i USA ber ham altså om å holde seg på matta og ikke jakte på fantasiskapninger.

Vadim Karasyov, som er direktør for det uavhengige Institute of Global Strategies i Kiev sier at «Porosjenko snakker krig og selger krig, fordi han mangler de politiske ressursene til å selge fred.»

Og det er jo en kjent politikk for desperate ledere i land i djup krise at ikke noe er bedre for å holde kontrollen enn å true med en ytre fiende.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGeorge Soros og hunden som ikke bjeffet
Neste artikkelLuras Löfven av Biden?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).