Den viktigste gruppa av EUs østlige land, Viségrad-gruppa, som består av Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn, avviser Tysklands flyktningepolitikk. Angela Merkel hadde møte med statslederne i disse landa 26. august 2016 og de ga henne klar beskjed. Det er ikke aktuelt å godta tvangsfordeling av flyktninger. Ungarns Viktor Orbán sa at «vi kan ikke forsvare våre grenser med blomster og kosedyr, vi trenger politi, soldater og våpen».
Det er Deutsche Wirtschafts Nachrichten som skriver dette.
I 2015 passerte mer enn 400.000 flyktninger gjennom Ungarn på vei nordover. Etter at Ungarn har forsterket grensa er det bare 18.000 som har passert i 2016. I oktober skal Ungarn holde folkeavstemning om EUs politikk for omfordeling av flyktninger.
Også Polens utenriksminister Witold Waszczykowski sa at det er uaktuelt for hans land å bøye seg for dette. «Ingen kan bestride at det er en klar sammenheng mellom ukontrollert immigrasjon og terrorisme», sa den slovakiske statsministeren Robert Fico.
Også Østerrikes forsvarsminister har gått sterkt i rette med Merkel. «Østerrike nekter å være Tysklands venterom,» sa sosialdemokraten Hans Peter Doskozil til avisa Krone.
Tyskland venter 400.000 nye immigranter i 2016, og det er hvis returavtalen med Tyrkia holder. Ellers er det ingen som vet hva tallet blir. Den tyske arbeidsmarkedsmyndigheten har gjennomført en studie som viser at integrasjonen i arbeidsmarkedet for de nyankomne blir vanskelig, skriver DWN.
Også i Tyskland er det nå et klart flertall mot Merkels flyktningepolitikk blant velgerne. Ikke minst dette har ført til en sterk vekst for partiet Alternative für Deutschland (AfD). I Merkels hjemland Mecklenburg får AfD nå en oppslutning på 21% på meningsmålingene, bare hårfint bak CDU med 22%.
Det er ikke mye som likner en «europeisk union» det vi ser i EU for tida. Splittelsen bare øker, og Tyskland har med sitt økonomiske råkjør og sin politikk for åpne grenser i høyeste grad bidratt til splittelsen.