Italias banker: – En bombe som venter på å eksplodere

5
Marinus van Reymerswaele, 1540. Pengeveksleren og hans kone.

Krisa i det italienske bankvesenet går bare fra ille til verre. En rapport fra Det internasjonale pengefondet (IMF) sier at bankene i Italia har omtrent € 360 milliarder i råtne lån på balansen. Denne summen svarer til ca. 25% av Italias BNP.

Det gjelder ikke bare verdens eldste bank, Monte dei Paschi di Siena, som lenge har ligget i respirator, men også en rekke andre storbanker, inkludert landet største bank Unicredit.

Statsminister Matteo Renzi ønsker å redde bankene ved å pøse inn 40 milliarder euro i bankene. Dette bryter med reglene til Den europeiske sentralbanken, og særlig Tyskland har vært raske til å forlange disiplin fra Italia. Dette har fått Renzi til med rette å bemerke at den mest eksponerte banken i Europa er ingen ringere enn Deutsche Bank. Den tyske storbankens aksjer er i dag (7. juki 2016) bare verdt 8% av hva de gikk for før krakket i 2007.

Det tyske partiet CSU, som er koalisjonspartner med Angela Merkels CDU har gått ut og sagt at det ikke kommer på tale å redde italienske banker med europeiske skattepenger.

Nettavisa MarketWatch treffer blink med sin analyse: «Italia har ingen bankkrise, det har ei eurokrise». Altså: det er euroen som har drept italiensk vekst, og landet har ingen sjanse til å få fart på økonomien igjen så lenge det holder på euroen.

Og i Italia utfordres Renzi av Beppe Grillo og hans Femstjernersbevegelse som driver en kampanje for en folkeavstemning om å dumpe euoren. Bevegelsen er nå større enn Renzis PD på meningsmålingene med omlag 32% oppslutning.

Den tsjekkiske finansministeren sier: «Alle snakker om brexit som det store problemet, men det er bare spekulasjon. Det virkelig store problemet for Europa er de italienske bankene.»

Med det nåværende økonomiske systemet i EU er denne krisa uløselig. Euroen bygger på en svindel og er til skade for de fleste land unntatt Tyskland.

Der Spiegel publiserte i 2012 dokumenter som viser at tyske, franske og andre toppolitikere i EU-landa var fullstendig klare over at euro-prosjektet bygde på for dårlige forutsetninger. De satt med tall og utredninger som viste dette klart. Når de likevel gikk inn for det, var det fordi det tjente deres egne politiske spill, blant annet Helmut Kohls ønske om gjenvalg.

Alt som er gjort siden finanskrisa har vært å tapetsere over sprekkene og lempe problemene over fra bankene til skattebetalerne. Men systemet som skapte krisa opprrettholdes for enhver pris. Det kan ikke annet enn å ende med forferdelse.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Når globalistene om mindre enn to måneder skal knuse verdens pengesystem for å begynne avskaffelsen av den gamle verdensordenen, er det ikke tilfeldig hvis de dytter den første dominobrikken nettopp i Italia, hvor hele bankuvesenet startet in the first place.

  2. Kuriosa er at Italia er et av de land som har mest og vinne på å førelåte EMU. Men hvem har ikke det i dagens situasjon:) Og Italia har gjeld til Tyskland og derivata kasino ++++… Korthus er det!

  3. Hei Steigan,ikke er jeg økonom,men full av bekymring og spørsmål er jeg.Det jeg ønsker svar på er følgende.Om Bail in trusselen iverksettes,om vi opplever bankrun,da antar/tror jeg kaoset blir komplett.Om ett nytt system,ett nytt finansielt system etterhvert blir en realitet(ny verdensvaluta)da er jo pengene til småsparerne borte,så her kommer spørsmålet,hva med alle de pengene som er gjemt bort i skatteparadiser,hva med de pengene ?.Jeg antar de aldri vil bli utsatt for noe slags Bail in,jeg regner med at da kommer alle de bortgjemte pengene,gjemt unna av disse som har vært med på å bryte ned systemet til å bli vekslet inn i den nye valutaens verdi.Og da har vi business as usual,med de samme folkene ,i de samme posisjonene som før,bare enda mer faszistisk.Er jeg på jordet nå ?.

    • Pengene i skatteparadisene blir reddet unna av finansfolkene. Bankene blir reddet med skattebetalernes og innskyternes penger. Finansdiktaturet blir komplett.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.