Russland advarte Erdoğan mot kuppforsøket

12

Flere iranske og arabiske kilder hevder at det var Russland og russisk etterretning som advarte den tyrkiske presidenten Recep Erdoğan mot det forestående kuppforsøket.

Iranske Farsnews skriver:

Several Arab media outlets quoted diplomatic sources in Ankara as saying that Turkey’s National Intelligence Organization, known locally as the MIT, received intel from its Russian counterpart that warned of an impending coup in the Muslim state.
The unnamed diplomats said the Russian army in the region had intercepted highly sensitive army exchanges and encoded radio messages showing that the Turkish army was readying to stage a coup against the administration in Ankara.
The exchanges included dispatch of several army choppers to President Erdogan’s resort hotel to arrest or kill the president.

Det skal være russiske lytteposter i Syria som har oppdaget kommunikasjonen mellom kuppmakerne. Og i sin tur førte dette til at kuppmakerne framskyndet kupplanene.

In order to counter the coup, high ranking officials within the Turkish army gave orders for all air and ground forces around the country to immediately cease operations including military vehicles such as tanks, planes and helicopters.
A report by Al-Jazeera Arabic suggests the coup plotters initiated the operation six hours ahead of time as they had previously planned to launch the coup at 3:00 a.m. local time on July 16.

I likhet med Russland var Iran svært tidlig ute med å fordømme kuppforsøket. Bare to timer etter at det startet tok iranske talsmenn avstand fra det og Irans utenriksminister Javad Zarif ringte sin tyrkiske kollega Mevlut Çavuşoğlu for å forsikre om Irans støtte.

Det hevdes i flere arabiske medier at Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene var støttespillere for kuppmakerne. Den USA-baserte nettavisa al Monitor skriver at det tok tid før Saudi Arabia kom ut med støtte til Erdoğan etter kuppforsøket:

In contrast, Saudi King Salman bin Abdul-Aziz Al Saud, Turkey’s ally in Syria, congratulated Erdogan for suppressing the attempt — two days after it failed. Sources close to Iran are zestfully reporting claims that Saudi Arabia and the United Arab Emirates were involved in the coup attempt, in an apparent hope this might encourage Ankara to change its axis.

al Monitor gjengir også tyrkiske mistanker om at USA var involvert:

When it comes to Washington’s stance, Erdogan is less than satisfied. Senior members of his Justice and Development Party (AKP) have even charged that the United States backed the coup leaders. Speculation about covert US support is fanned by reports that Turkish tanker aircraft taking off from Incirlik Air Base, where US forces are also stationed, refueled the F-16 jets the putschists used, and that the base commander, now arrested, had approached US officials for asylum.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at kuppforsøket er en belastning på forholdet mellom USA og Tyrkia og at forholdet mellom Tyrkia og naboene Russland og Iran antakelig vil endre seg til det bedre.

Wall Street Journal gjengir hva CIA-sjefen John Brennan sa da han ble spurt om CIA visste om kuppforsøket på forhånd. Han ble intervjuet av Jennifer Sims, en tidligere ansatt i State Department og ettereretningsekspert. Hun stilte direkte spørsmålet om USA visste om det på forhånd og Brennan bare prøvde å le det hele bort.

I Tyrkia har Erdoğan erklært tre måneders unntakstilstand. Presidenten hevder at det fortsatt er fare for et nytt kupp. Den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault advarte Erdoğan mot å slå hardt ned på opposisjonen, men den tyrkiske presidenten ba ham om «å passe sine egne saker».

Som alle skjønner er det stor stemning og stormende jubel blant de NATO-allierte for tida.

Men det gjenstår å se hva de praktiske følgene av kuppet og motkuppet blir i regionen. Vil Tyrkia slutte å støtte jihadistene i Syria? Vil landet gjenopprette samarbeidet med Russland? Og vil det bety at de vil gå videre med Turkish Streamprosjektet, en gassrørledning som vil sørge for russisk gasseksport til EU helt uavhengig av Ukraina? Uansett er det strategiske kartet sterkt forandret i løpet av et par dager i juli 2016.

 

KampanjeStøtt oss

12 KOMMENTARER

 1. Interessante betraktninger, men inntil videre trur jeg mere på Pepe Escubars analyse om at det var et «fake» kupp iscenesatt fra Erdogan selv. Jeg har dessverre ikke tatt meg tid til å lese referansene du oppgir, men reint logisk synes jeg det «amatørmessige» håndverk i utførelsen, ikke tyder på at CIA og underbruk stod bak. Men man skal aldri si aldri, og USA har jo ikke hatt så mange suksessopplevelser i Midtøsten i de seinere år. Synes det siste avsnittet er veldig spennende om hva for eventuelle omkalfatringer i det geopolitiske spillet «kuppforsket» innevarsler.

 2. Bløff som vanlig. At dette kuppet faktisk ikke var et kupp, men snarere var en false flag av Erdogan & co for å renske vekk folk som kunne tenkes å gå i mot ham innad i egne rekker. 2700 dommere arrestert dagen etter «kuppet», hallo!

  • Jeg har også hele tiden — også før mediene nevnte muligheten — trodd at Erdogan selv sto bak det såkalte kuppforsøket.

   Men for å spille djevelens advokat: Erdogan kan godt ha hatt en liste over dommere o.a. som skulle avsettes klar, og bare ventet på det rette øyeblikket. Han forventet nok uansett et kuppforsøk e.l.

   Det er dramatisk det som skjer nå, og jeg forventer svært hurtig eskalering ikke bare i Tyrkia, men i det aller meste av verden. Statskupp, opprør, unntakstilstand og borgerkrig kommer til å inntreffe i mange land de neste månedene. Også kommer det nok minst et par black swan events som gjør alt så mye, mye verre.

 3. Erdogan hadde kommet langt i å rette opp forholdet til Russland, til og med strakt ut en hånd til Assad før dette kuppet.
  Kansje det var derfor det ble kupp? Når noe så «stort» skjer bør man studere grundig det geopolitiske aspektet.
  Men jeg er enig i at det virket ganske anmeisk og fake, mest for show.

  Det er mulig forsøket på å kidnappe eller drepe Erdogan var ekte. Resten av «kuppet» ble faket eller kansje provosert fram med rykter om arrestasjoner med et påfølgende desperat og uorganisert forsøk av en liten gjeng som håpet flere ville kaste seg på.

  Eller kansje alt var fake, men kansje gjort for å komme et ekte kupp i forkjøpet og man fikk hjemmel til å arrestere kuppmakerne for de var både mange og høyt på strå. Dette kan jeg forstå, men som vanlig går Erdogan alt for langt. Det store flertallet av mennesker som er med i eller sympatiske til Gülen bevegelsen hadde ikke noe med dette å gjøre.

  «in the last week of June, Erdogan sent a letter to Putin “expressing his deep sympathy and condolences to the relatives of the deceased Russian pilot.” He added that Russia was “a friend and a strategic partner” with whom the Turkish authorities would not want to spoil relations.”

  «Then, just two weeks ago, reports began to emerge that Erdogan was making an effort to normalize relations with Syrian President Bashar al Assad. The news wasn’t reported in most of the western media, but the Guardian ran an article titled “Syrian rebels stunned as Turkey signals normalisation of Damascus relations”»

  «MOSCOW (Reuters) – Russia’s joint projects with Turkey, including the TurkStream undersea natural gas pipeline from Russia to Turkey, are still on the agenda and have a future, RIA news agency quoted Russian Deputy Prime Minister Arkady Dvorkovich»

  http://www.counterpunch.org/2016/07/20/the-coup-in-turkey-has-thrown-a-wrench-in-uncle-sams-pivot-plan/

  http://www.geopolitica.ru/en/article/why-failed-turkish-coup-attempt-wasnt-false-flag-power-grab-erdogan

  http://uk.reuters.com/article/uk-russia-turkey-idUKKCN0ZY1PO

 4. Det er jo litt merkelig.
  Nå har Erdogan plutselig blitt en djevel i NRK.
  Før, når han bare serverte IS våpen og mesket seg på olje fra dem, var han en bra man.
  Mon tro hvem det er som styrer Norske media?

 5. Når det gjelder nrk er det bare en ting å si: de har øvd seg mye på å gjøre kuvendinger 🙂

 6. Uansett fake eller et ekte kuppforsøk og advarsel i forkant fra Russland, er det utrolig det som skjer og ikke minst hvor hurtig ting endrer seg i det geopolitiske spillet. Det var jo ikke lang tid siden vi satt på nåler og frykta at Russland og Tyrkia skulle gå i tottene på hverandre, og alle forbindelser mellom de to landene syntes å fryse til. Og nu «unskylning» fra Erdogan og gjenstart av det gode naboskap. Dette viser vel kanskje bare hvor labil den geopolitiske situasjonen er blitt og at vi sitter på ei kruttønne med ganske kort lunte i disse tider.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.