Russland advarte Erdoğan mot kuppforsøket

0

Flere iranske og arabiske kilder hevder at det var Russland og russisk etterretning som advarte den tyrkiske presidenten Recep Erdoğan mot det forestående kuppforsøket.

Iranske Farsnews skriver:

Several Arab media outlets quoted diplomatic sources in Ankara as saying that Turkey’s National Intelligence Organization, known locally as the MIT, received intel from its Russian counterpart that warned of an impending coup in the Muslim state.
The unnamed diplomats said the Russian army in the region had intercepted highly sensitive army exchanges and encoded radio messages showing that the Turkish army was readying to stage a coup against the administration in Ankara.
The exchanges included dispatch of several army choppers to President Erdogan’s resort hotel to arrest or kill the president.

Det skal være russiske lytteposter i Syria som har oppdaget kommunikasjonen mellom kuppmakerne. Og i sin tur førte dette til at kuppmakerne framskyndet kupplanene.

In order to counter the coup, high ranking officials within the Turkish army gave orders for all air and ground forces around the country to immediately cease operations including military vehicles such as tanks, planes and helicopters.
A report by Al-Jazeera Arabic suggests the coup plotters initiated the operation six hours ahead of time as they had previously planned to launch the coup at 3:00 a.m. local time on July 16.

I likhet med Russland var Iran svært tidlig ute med å fordømme kuppforsøket. Bare to timer etter at det startet tok iranske talsmenn avstand fra det og Irans utenriksminister Javad Zarif ringte sin tyrkiske kollega Mevlut Çavuşoğlu for å forsikre om Irans støtte.

Det hevdes i flere arabiske medier at Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene var støttespillere for kuppmakerne. Den USA-baserte nettavisa al Monitor skriver at det tok tid før Saudi Arabia kom ut med støtte til Erdoğan etter kuppforsøket:

In contrast, Saudi King Salman bin Abdul-Aziz Al Saud, Turkey’s ally in Syria, congratulated Erdogan for suppressing the attempt — two days after it failed. Sources close to Iran are zestfully reporting claims that Saudi Arabia and the United Arab Emirates were involved in the coup attempt, in an apparent hope this might encourage Ankara to change its axis.

al Monitor gjengir også tyrkiske mistanker om at USA var involvert:

When it comes to Washington’s stance, Erdogan is less than satisfied. Senior members of his Justice and Development Party (AKP) have even charged that the United States backed the coup leaders. Speculation about covert US support is fanned by reports that Turkish tanker aircraft taking off from Incirlik Air Base, where US forces are also stationed, refueled the F-16 jets the putschists used, and that the base commander, now arrested, had approached US officials for asylum.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at kuppforsøket er en belastning på forholdet mellom USA og Tyrkia og at forholdet mellom Tyrkia og naboene Russland og Iran antakelig vil endre seg til det bedre.

Wall Street Journal gjengir hva CIA-sjefen John Brennan sa da han ble spurt om CIA visste om kuppforsøket på forhånd. Han ble intervjuet av Jennifer Sims, en tidligere ansatt i State Department og ettereretningsekspert. Hun stilte direkte spørsmålet om USA visste om det på forhånd og Brennan bare prøvde å le det hele bort.

I Tyrkia har Erdoğan erklært tre måneders unntakstilstand. Presidenten hevder at det fortsatt er fare for et nytt kupp. Den franske utenriksministeren Jean-Marc Ayrault advarte Erdoğan mot å slå hardt ned på opposisjonen, men den tyrkiske presidenten ba ham om «å passe sine egne saker».

Som alle skjønner er det stor stemning og stormende jubel blant de NATO-allierte for tida.

Men det gjenstår å se hva de praktiske følgene av kuppet og motkuppet blir i regionen. Vil Tyrkia slutte å støtte jihadistene i Syria? Vil landet gjenopprette samarbeidet med Russland? Og vil det bety at de vil gå videre med Turkish Streamprosjektet, en gassrørledning som vil sørge for russisk gasseksport til EU helt uavhengig av Ukraina? Uansett er det strategiske kartet sterkt forandret i løpet av et par dager i juli 2016.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.