Europeerne misliker EUs flyktningepolitikk

3

Europeiske velgere har ikke mye sans for EUs flyktningepolitikk, hvis man skal tro de siste målingene fra Pew Research Center.

EUs flyktningepolitikk har ikke flertall i noen av de landa der spørreundersøkelsen er gjennomført. Størst tilslutning, hvis man kan si det sånn, har EUs flyktningepolitikk i Nederland, der «bare» 63% er motstandere av den og 31% tilhengere.

I Tyskland er det 67% som er imot og 26% for. Denne målinga ble gjort før sommerens terroraksjoner. I Frankrike er det 70% som er misfornøyde, i Italia 77%, i Sverige 88% og i Hellas 94%.

Målinga sier ingenting om hva velgerne misliker med flyktningepolitikken, men den gjør det klart at EU-politikerne ikke har ryggdekning fra velgerne.

Hvis det kan være noen trøst for EU-politikerne, så er det litt mer støtte for den økonomiske politikken de fører, og den har til og med støtte fra hele 47% i Tyskland og Polen, mens 92% ikke helt uventet er motstandere i Hellas. Negative er også et flertall i Italia (68%), Frankrike (66%), Spanai (65%), Sverige (59%) og Storbritannia (55%).

Man kan altså ikke si at EU rir på noen popularitetsbølge.

Et helt sentralt mantra i de viktigste EU-dokumentene er ideen om «en stadig tettere union» (ever closer union). Det har ikke støtte fra flertallet i noe EU-land. Størst er støtten i Frankrike der 34% ønsker det mens 39% er imot. I Hellas er det 8% støtte for en stadig tettere union og 68% motstand. Nå har europeiske velgere aldri fått lov til å stemme over Maastricht-traktaten der dette er knesatt som prinsipp. Målingene tyder på at dersom det hadde vært en slik avstemning, ville traktaten blitt feid av banen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


3 KOMMENTARER

  1. Istedet for å slenge penger etter Erdogan i naiv tru på at han har noen som helst empati med flyktningene, kunne jo EU rett og slett sjøl ha tatt ansvaret for å drifte flyktningeleirene i Tyrkia. Hvis EU hadde presentert Erdogan for et ultimatum og sagt at fra nå av tar vi ansvaret; vi sørger for at flyktningeleirene blir drevet så godt som mulig, og plukker ut de som har størst behov for å komme til Europa, ville Erdogan ha mista sitt pressmiddel, og det hadde vært mulig å få bedre kontroll over flyktningestrømmen. Erdogan ville neppe vært spesielt samarbeidsvillig, men det spørs om han i det hele tatt kunne sagt nei til et slikt forslag.

  2. Bjørn Venstad. Det er dette jeg har etterlyst lenge. Og prøvd å ta i fb-fora. Får aldri noe svar.
    EU kunne jo leid tomtearealer i Tyrkia og latt FN drifte flyktningeleire. Med asylkontorer, helsestasjoner osv. EU har jo allerede vedtatt at båtflyktninger fra Tyrkia til Hellas skal returneres til Tyrkia. Og «byttes ut» med samme antall andre «godkjente» flyktninger.
    Og godtar så Europa retur over Egeerhavet. Kan ikke retur også godtas for båtflyktninger fra Nord-Afrika. Leie tomtearealer i for eksempel Tunis, Algerie. Drifta av FN. Selvsagt med flyktninge/asylkontorer. Retten til å søke asyl/flyktningestatus i diverse EU-land.

    Og den skammelige galskapen med overfylte båter, 3000 har drukna hittil i år. Med øyeblikkelig retur vil disse grusomme seilasene stoppe opp.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.