Europeerne misliker EUs flyktningepolitikk

0

Europeiske velgere har ikke mye sans for EUs flyktningepolitikk, hvis man skal tro de siste målingene fra Pew Research Center.

EUs flyktningepolitikk har ikke flertall i noen av de landa der spørreundersøkelsen er gjennomført. Størst tilslutning, hvis man kan si det sånn, har EUs flyktningepolitikk i Nederland, der «bare» 63% er motstandere av den og 31% tilhengere.

I Tyskland er det 67% som er imot og 26% for. Denne målinga ble gjort før sommerens terroraksjoner. I Frankrike er det 70% som er misfornøyde, i Italia 77%, i Sverige 88% og i Hellas 94%.

Målinga sier ingenting om hva velgerne misliker med flyktningepolitikken, men den gjør det klart at EU-politikerne ikke har ryggdekning fra velgerne.

Hvis det kan være noen trøst for EU-politikerne, så er det litt mer støtte for den økonomiske politikken de fører, og den har til og med støtte fra hele 47% i Tyskland og Polen, mens 92% ikke helt uventet er motstandere i Hellas. Negative er også et flertall i Italia (68%), Frankrike (66%), Spanai (65%), Sverige (59%) og Storbritannia (55%).

Man kan altså ikke si at EU rir på noen popularitetsbølge.

Et helt sentralt mantra i de viktigste EU-dokumentene er ideen om «en stadig tettere union» (ever closer union). Det har ikke støtte fra flertallet i noe EU-land. Størst er støtten i Frankrike der 34% ønsker det mens 39% er imot. I Hellas er det 8% støtte for en stadig tettere union og 68% motstand. Nå har europeiske velgere aldri fått lov til å stemme over Maastricht-traktaten der dette er knesatt som prinsipp. Målingene tyder på at dersom det hadde vært en slik avstemning, ville traktaten blitt feid av banen.

Forrige artikkelReligiøse ledere i Syria støtter Assad
Neste artikkelUtrolige Brexit: Identitet og klassepolitikk
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).