Europeerne misliker EUs flyktningepolitikk

0

Europeiske velgere har ikke mye sans for EUs flyktningepolitikk, hvis man skal tro de siste målingene fra Pew Research Center.

EUs flyktningepolitikk har ikke flertall i noen av de landa der spørreundersøkelsen er gjennomført. Størst tilslutning, hvis man kan si det sånn, har EUs flyktningepolitikk i Nederland, der «bare» 63% er motstandere av den og 31% tilhengere.

I Tyskland er det 67% som er imot og 26% for. Denne målinga ble gjort før sommerens terroraksjoner. I Frankrike er det 70% som er misfornøyde, i Italia 77%, i Sverige 88% og i Hellas 94%.

Målinga sier ingenting om hva velgerne misliker med flyktningepolitikken, men den gjør det klart at EU-politikerne ikke har ryggdekning fra velgerne.

Hvis det kan være noen trøst for EU-politikerne, så er det litt mer støtte for den økonomiske politikken de fører, og den har til og med støtte fra hele 47% i Tyskland og Polen, mens 92% ikke helt uventet er motstandere i Hellas. Negative er også et flertall i Italia (68%), Frankrike (66%), Spanai (65%), Sverige (59%) og Storbritannia (55%).

Man kan altså ikke si at EU rir på noen popularitetsbølge.

Et helt sentralt mantra i de viktigste EU-dokumentene er ideen om «en stadig tettere union» (ever closer union). Det har ikke støtte fra flertallet i noe EU-land. Størst er støtten i Frankrike der 34% ønsker det mens 39% er imot. I Hellas er det 8% støtte for en stadig tettere union og 68% motstand. Nå har europeiske velgere aldri fått lov til å stemme over Maastricht-traktaten der dette er knesatt som prinsipp. Målingene tyder på at dersom det hadde vært en slik avstemning, ville traktaten blitt feid av banen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelReligiøse ledere i Syria støtter Assad
Neste artikkelUtrolige Brexit: Identitet og klassepolitikk
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).