
Europeiske velgere har ikke mye sans for EUs flyktningepolitikk, hvis man skal tro de siste målingene fra Pew Research Center.
EUs flyktningepolitikk har ikke flertall i noen av de landa der spørreundersøkelsen er gjennomført. Størst tilslutning, hvis man kan si det sånn, har EUs flyktningepolitikk i Nederland, der «bare» 63% er motstandere av den og 31% tilhengere.
I Tyskland er det 67% som er imot og 26% for. Denne målinga ble gjort før sommerens terroraksjoner. I Frankrike er det 70% som er misfornøyde, i Italia 77%, i Sverige 88% og i Hellas 94%.
Målinga sier ingenting om hva velgerne misliker med flyktningepolitikken, men den gjør det klart at EU-politikerne ikke har ryggdekning fra velgerne.
Hvis det kan være noen trøst for EU-politikerne, så er det litt mer støtte for den økonomiske politikken de fører, og den har til og med støtte fra hele 47% i Tyskland og Polen, mens 92% ikke helt uventet er motstandere i Hellas. Negative er også et flertall i Italia (68%), Frankrike (66%), Spanai (65%), Sverige (59%) og Storbritannia (55%).
Man kan altså ikke si at EU rir på noen popularitetsbølge.
Et helt sentralt mantra i de viktigste EU-dokumentene er ideen om «en stadig tettere union» (ever closer union). Det har ikke støtte fra flertallet i noe EU-land. Størst er støtten i Frankrike der 34% ønsker det mens 39% er imot. I Hellas er det 8% støtte for en stadig tettere union og 68% motstand. Nå har europeiske velgere aldri fått lov til å stemme over Maastricht-traktaten der dette er knesatt som prinsipp. Målingene tyder på at dersom det hadde vært en slik avstemning, ville traktaten blitt feid av banen.