– Derfor går det dårlig med biene

5

Forskere er bunnsikre på at noen plantevernmidler står bak massiv biedød verden over. Nå vil de totalforby stoffene. Det er NRK som skriver dette:

En internasjonal forskergruppe la i forrige uke fram en rapport som maler en dyster framtida for verdens bier. Ifølge rapporten er en gruppe svært utbredte plantevernmidler skyld i massiv biedød i landet, og forskene anbefalte i rapporten at verdens jordbruksmyndigheter forbød bruken av disse midlene, og deretter skulle resten av verden følge etter.

Stoffene kalles neonikotinoider, og de er ifølge rapporten så mye som 10.000 ganger mer giftig for bier enn for lengst utskjelte og utdaterte DDT. Neonikotinoidene skulle ta over etter DDT, og var lenge ansett å være mye tryggere, men ifølge forskerne betyr det katastrofe for landets villbier.

Dagbladet skrev i februar 2016 at Biedøden er avlyst. Der ble det hevdet at biedøden handler om en «miljøbløff». Men USAs landbruksdepartement kunne i mai 2016 melde at birøkterne i landet hadde registrert et tap på 28% av biene i løpet av vinteren 2015–2016. Dette er langt over det som regnes som et «akaeptabelt tap». På årsbasis fra april 2015 til mars 2016 er tapet på hele 44%, skriver The Guardian.

Jeg skrev om dette i artikkelen Vi investerer i biedød:

De største produsentene av neonicotinoider er de multinasjonale selskapene Bayer og Syngenta. Derfor er disse selskapene og deres moderselskaper saksøkt i et såkalt gruppesøksmål. Saksøkerne hevder at Bayer og Syngenta har vist uansvarlighet i sin utvikling, produksjon, salg og distribusjon av neonicotinoid plantegifter, og særlig dem som inneholder imidacloprid, clothianidin og thiamethoxam.

Pesticidene fungerer som en nervegift på insektene – de rammer altså nervesystemet. Midlene blir brukt til å beise frø til mais, soyabønner og raps. Studier har vist at bier som er utsatt for disse giftene skaper mindre kolonier, slutter å vende tilbake til kuben og får navigeringsproblemer. Giftene ble funnet i 70% av døde bier som ble testet av Health Canada i 2013.

Bayer AG er en av verdens største kjemi- og legemiddelgiganter. Konsernet omfatter 350 selskaper med 115.000 ansatte over hele verden. Selskapet gjorde store fortjenester på produksjon av klorgass og sennepsgass under første verdenskrig. Selskapet var svært viktig for Nazi-Tysklands krigsindustri og var en del av I.G. Farben, som brukte slavearbeid i konsentrasjonsleirene og utviklet Zyklon-B som ble brukt i gasskamrene. Bayer drev eksperimenter på fanger i konsentrasjonsleirene, eksperimenter som ofte førte til at fangene døde. Etter annen verdenskrig ble I.G. Farben splittet opp og Bayer ble igjen et sjølstendig konsern.

Syngenta er et multinasjonalt selskap med hovedkvarter i Basel, Sveits. Det har 28.100 ansatte og er sammen med Monsanto og Bayer en av gigantene innen pesticider og genmanipulerte arter.

Og som så ofte før kan vi glede over at vi er med på eiersida.

Det norske Oljefondet, som også kaller seg Statens pensjonsfond – utland, er naturligvis stor eier i de store pesticidselskapene. Fondet eier 1,76% (5,7 milliarder) i Syngenta, 1,65% (15,2 milliarder) i Bayer og 0,82% (3,2 milliarder) i Monsanto. I selskaper som dette er det store aksjeposter. Største eier i Bayer er det amerikanske fondsselskapet BlackRock der Norge ved Oljefondet er nest største eier.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Mattilsynet holder seg kun til Monsantos forskningsartikler og påstår at «plantevernmidler» ikke er medvirkende årsak til kreft og andre sykdommer -Kan man stole på at Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for Mattrygghet gir oss forbrukere en uavhengig forsking på hvilke konsekvenser gifttilsetting i maten vi spiser har å si ? ”Round up” blir avertert via diverse butikker som Europris og andre som helt ufarlig for å fjerne ugress. Mattilsynet skriver dette på sin hjemmeside”: FAKTA Glyfosat er det klart mest brukte plantevernmiddelet i Norge . Brukes sœrlig til å bekjempe kveke ved ensidig korndyrking. Den gjennomsnittlige årlige omsetningen av Glyfosat fra 2007 til 2011 var 300 tonn av totalt 750 tonn plantevernmidler . Glyfosat er undersøkt mht , mulighet for å gi genskader kreft reproduksjonsskader og skader på nervesystemet , men ingen alvorlige effekter er funnet . Kilde “: Mattilsynet
    Det faktiske forhold er at “Round up” medfører en meget stor reduksjon I biekolonier og insekter , man kan kale det en meget farlig kollaps . Codex Alimentarius er et FN-organ i samarbeid med WHO, og lager matstandarder. Norge deltar via Mattilsynet, men informeres de om det? Media deltar ikke, og forbrukerne informeres ikke. Norske myndigheter jobber i praksis for at du skal ha minimal tilgang på effektive naturmidler. Norge er allerede ett av de mest restriktive land i verden hva gjelder tillatte doser og utvalg blant kosttilskudd og naturmidler som stevia, salvie, urter etc. Codex blander seg borti hva du skal ha tilgang på blant kosttilskudd, og påvirker din helsefrihet. Det tas ikke hensyn til at tilskudd av vitaminer og mineraler er helt nødvendige for å opprettholde optimal «helse»:https://mayharrietdotcom.wordpress.com/2015/06/22/mattrygghet-eller-mangel-pa-sadan/

  2. Spørsmålet er om disse plantevernmidlene er laget for med hensikt å utrydde bier. Dersom psykologer og deres klonende professorer m/fjertefølje er involverte, er jeg ganske sikker på det. De har nemlig problemer med alt liv som har Guds ånd, og vil gjerne få det vekk.

  3. Dagbladet skrev i februar 2016 at Biedøden er avlyst. Der ble det hevdet at biedøden handler om en «miljøbløff». Men USAs landbruksdepartement kunne i mai 2016 melde at birøkterne i landet hadde registrert et tap på 28% av biene i løpet av vinteren 2015–2016. Dette er langt over det som regnes som et «akaeptabelt tap». På årsbasis fra april 2015 til mars 2016 er tapet på hele 44%, skriver The Guardian.

    Dette var da avvæpnende. Halvparten borte på et år. Hvordan stemmer det med gangetabellen din?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.