CIAs kuppeksperter gir kuppmakere noen råd

0

Kuppforsøket i Tyrkia var halvhjertet og tilsynelatende amatørmessig. Det mener også CIAs gamle eksperter på militærkupp. CNN har samlet noen av dem til samtale om kuppforsøket og Huffington Post har gjengitt en utskrift av samtalen. Dette er anbefalt lesning, for her er det fagfolk som uttaler seg om hvordan man skal styrte regjeringer på den proffe måten.

I første rekke var Robert Baer, CIA-veteran og forfatter – og tidligere kuppdeltaker:

Baer told CNN anchor Anderson Cooper that the Turkish coup was “not professionally done.”
“I have been involved in coups before,” he said. “They should have taken CNN Turk and closed it down the first minutes, the radio station, social media, the internet. Even if they didn’t arrest [Turkish President Recep Tayyip] Erdogan, they should have taken care of all of that right at the beginning.”

Baer kan også fortelle at han diskuterte mulighetene for et statskupp med tyrkiske offiserer flere ganger i løpet av de siste månedene.

I’ve been speculating with Turkish officers a couple months ago about a coup and they said, ‘Absolutely not,’” he said. “And clearly they’re not involved, so there’s limited support for this.”
Baer went on to acknowledge that the prospects of the coup’s success were bleak, but he argued that it could still prevail.
“If the Turkish army, these elements, want to go to war with the people, it would mean civil war,” Baer concluded. “And right now, it doesn’t look like it, but you know tomorrow is another day. And certainly people in the Turkish military aren’t certain ― or the government.”

James Woolsey, tidligere CIA-sjef som har gjort seg bemerket ved å gå inn for at Edward Snowden bør henges (!), mener at kuppmakerne gjorde en taktisk feil:

With coups, as with military operations, the plans never survive the first part of the operation,” Woolsey said. “You have to be flexible enough to change your tactics as you’re going through. And it doesn’t sound like these coup plotters had that kind of flexibility.”

General Wesley Clark, tidligere NATO-sjef i Europa, utfylte med å si:

The thing about these coups ― and we are certainly not encouraging it; we are discouraging it ― but history shows that if you are going to execute these coups, you have to really mean it,

Huffington Post skriver at disse kommentarene fra tidligere CIA-folk og toppmilitære er spesielt viktige fordi man antar at USA har vært delaktig i en rekke militærkupp i Tyrkia tidligere.

The CIA is believed to have been at least passively complicit in a number of Turkish military coups since 1960. The U.S. military and intelligence agencies worked closely with Turkey’s national security establishment, sometimes called the “deep state” due to its hidden influence over Turkish politics, as part of the United States’ Cold War-era alliance with the country.
The U.S. has historically also been a partner in the Turkish military operations against Kurdish separatists in the southeastern part of the country ― operations that have routinely drawn criticism from human rights groups. For example, the U.S. helped Turkey find and capture Kurdish rebel leader Abdullah Ocalan in 1999.

Tyrkia er strategisk uhyre viktig for USA, derfor er det grunn til å merke seg at folk i nøkkelposisjoner i Washington nå omtaler sin nære allierte Erdoğan i langt mer kritiske vendinger enn tidligere, slik som her i Foreign Policy.

Det er også grunn til å merke seg at tidligere Pentagon-mann Michael Rubin i mars 2016 gikk så langt som til å varsle et kommende militærkupp i Ankara.

I make no predictions, but given rising discord in Turkey as well as the likelihood that the Turkish military would suffer no significant consequence should it imitate Abdel Fattah el-Sisi’s game plan in Egypt, no one should be surprised if Turkey’s rocky politics soon get rockier.

Dette skriver han på nettsidene til American Enterprise Institute, en hardliner neocon tenketank. Så de har tydeligvis lenge tenkt den tanken for å si det sånn.

Det foreløpige utfallet av kuppforsøket og det som kan kalles Erdogans motkupp er at Tyrkia vil vende seg østover mot Eurasia. Statsminister Yildirim har sagt at landet vurderer å gjeninnføre dødsstraff, og i så fall har Tyskland gjort det klart at EU-medlemskap er uaktuelt. Luftfartsmyndighetene i USA har vedtatt å forby Turkish Airlines å lande i USA fram til september.

Skal vi tørre å anta at alt ikke er harmoni og jubelstemning i NATO-familien for tida?

 

Forrige artikkelSyria stenger jihadistenes siste forsyningsvei i Aleppo
Neste artikkelIntet nytt fra EUs husfilosof Jürgen Habermas
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).