CIAs kuppeksperter gir kuppmakere noen råd

40

Kuppforsøket i Tyrkia var halvhjertet og tilsynelatende amatørmessig. Det mener også CIAs gamle eksperter på militærkupp. CNN har samlet noen av dem til samtale om kuppforsøket og Huffington Post har gjengitt en utskrift av samtalen. Dette er anbefalt lesning, for her er det fagfolk som uttaler seg om hvordan man skal styrte regjeringer på den proffe måten.

I første rekke var Robert Baer, CIA-veteran og forfatter – og tidligere kuppdeltaker:

Baer told CNN anchor Anderson Cooper that the Turkish coup was “not professionally done.”
“I have been involved in coups before,” he said. “They should have taken CNN Turk and closed it down the first minutes, the radio station, social media, the internet. Even if they didn’t arrest [Turkish President Recep Tayyip] Erdogan, they should have taken care of all of that right at the beginning.”

Baer kan også fortelle at han diskuterte mulighetene for et statskupp med tyrkiske offiserer flere ganger i løpet av de siste månedene.

I’ve been speculating with Turkish officers a couple months ago about a coup and they said, ‘Absolutely not,’” he said. “And clearly they’re not involved, so there’s limited support for this.”
Baer went on to acknowledge that the prospects of the coup’s success were bleak, but he argued that it could still prevail.
“If the Turkish army, these elements, want to go to war with the people, it would mean civil war,” Baer concluded. “And right now, it doesn’t look like it, but you know tomorrow is another day. And certainly people in the Turkish military aren’t certain ― or the government.”

James Woolsey, tidligere CIA-sjef som har gjort seg bemerket ved å gå inn for at Edward Snowden bør henges (!), mener at kuppmakerne gjorde en taktisk feil:

With coups, as with military operations, the plans never survive the first part of the operation,” Woolsey said. “You have to be flexible enough to change your tactics as you’re going through. And it doesn’t sound like these coup plotters had that kind of flexibility.”

General Wesley Clark, tidligere NATO-sjef i Europa, utfylte med å si:

The thing about these coups ― and we are certainly not encouraging it; we are discouraging it ― but history shows that if you are going to execute these coups, you have to really mean it,

Huffington Post skriver at disse kommentarene fra tidligere CIA-folk og toppmilitære er spesielt viktige fordi man antar at USA har vært delaktig i en rekke militærkupp i Tyrkia tidligere.

The CIA is believed to have been at least passively complicit in a number of Turkish military coups since 1960. The U.S. military and intelligence agencies worked closely with Turkey’s national security establishment, sometimes called the “deep state” due to its hidden influence over Turkish politics, as part of the United States’ Cold War-era alliance with the country.
The U.S. has historically also been a partner in the Turkish military operations against Kurdish separatists in the southeastern part of the country ― operations that have routinely drawn criticism from human rights groups. For example, the U.S. helped Turkey find and capture Kurdish rebel leader Abdullah Ocalan in 1999.

Tyrkia er strategisk uhyre viktig for USA, derfor er det grunn til å merke seg at folk i nøkkelposisjoner i Washington nå omtaler sin nære allierte Erdoğan i langt mer kritiske vendinger enn tidligere, slik som her i Foreign Policy.

Det er også grunn til å merke seg at tidligere Pentagon-mann Michael Rubin i mars 2016 gikk så langt som til å varsle et kommende militærkupp i Ankara.

I make no predictions, but given rising discord in Turkey as well as the likelihood that the Turkish military would suffer no significant consequence should it imitate Abdel Fattah el-Sisi’s game plan in Egypt, no one should be surprised if Turkey’s rocky politics soon get rockier.

Dette skriver han på nettsidene til American Enterprise Institute, en hardliner neocon tenketank. Så de har tydeligvis lenge tenkt den tanken for å si det sånn.

Det foreløpige utfallet av kuppforsøket og det som kan kalles Erdogans motkupp er at Tyrkia vil vende seg østover mot Eurasia. Statsminister Yildirim har sagt at landet vurderer å gjeninnføre dødsstraff, og i så fall har Tyskland gjort det klart at EU-medlemskap er uaktuelt. Luftfartsmyndighetene i USA har vedtatt å forby Turkish Airlines å lande i USA fram til september.

Skal vi tørre å anta at alt ikke er harmoni og jubelstemning i NATO-familien for tida?

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


40 KOMMENTARER

 1. «CIAs kuppeksperter gir kuppmakere noen råd».

  Det er noe med fagfolk, altså.

  Janei, de burde virkelig få seg noen kontakter i CIA der nede i Tyrkia, så blir det litt lettere for alle parter å manøvrere i et vanskelig terreng. Det er nok det de mangler. Utbredt problem egentlig.

  • Jeg synes nå det er litt og hvert å lære av hele greia, jeg da. Hva gjør jeg hvis jeg får beskjed om at det har skjedd et statskupp og det er innført portforbud. Vil jeg sitte og vente til de lar meg gå ut igjen? Har jeg tilgang på annen informasjon? Eller skal jeg ta med meg sprettert’en og søke mot sentrale steder (parlament, TV-stasjoner etc:). Hvordan kan vi best sikre informasjonsflyt og bekjempe psy-ops. You name it.

   • Selvfølgelig, det beste hadde vært å få fingrene i hele kokeboka til CIA m. venner og konkurrenter, og man bør alltid prøve å trekke en eller annen lærdom ut av ting man leser, hvis overhodet mulig. Her er det opplagt en del ting å legge seg på minnet.

    Helt konkret, jeg kjenner meg selv godt nok til å vite allerede nå at jeg ikke ville klart å holde meg innendørs ved portforbud. Jeg ville i første omgang vært for nysjerrig på hvilke og hvor mange andre som nekter å høre etter, så i tillegg til å forsøke å holde kontakten og hooke opp med dem jeg skal hooke opp med, måtte jeg nok fort vært ut i gatene og sjekka hvem fler som ikke gidder å sitte i husarrest til et sted man selv har nøkkelen til. Så får heller den statusen evt. oppdateres av dem som mener seg kompetent til å sørge for at så skjer. Frivillig tvang er det ingenting som heter.

    • Selvfølgelig har AF en intuitiv slagplan, men det er jo så mye mer. Det trengs jo mer enn demonstranter. Det trengs back-up.
     For meg som bor over ei mil fra nærmeste tettbebyggelse, har det nok ikke så stor hensikt å bare gå ut den ulåste døra. Ingen kommer til å skyte meg av den grunn.
     Bør jeg ta traktoren? Med skitvogna? Eller krøttervogna (kan brukes som feltsykehus/matstasjon.
     Kanskje jeg bør reise rundt å vekke andre?

     Hva slags våpen og verneutstyr bør jeg ha tilgjengelig? Hørselsvern? Gassmasker? Sprettert er virkelig effektivt – se hvordan de trykiske tanksen ble pepra med tåregass.

     Ropert er fortsatt effektivt.

     Jeg må innrømme at jeg synes slike ting er gøy – å planlegge for å overleve undergangen. Men jeg foretrekker å nøye meg med det – komfortfrik som jeg er.

     • Jeg har vel ikke sagt så mye om noen eventuell slagplan, AnneBrit. Jeg bare konstaterer hva jeg i dag tror jeg ville gjort i en gitt situasjon som beskrevet, hverken mer eller mindre. Det ville (kanskje dessverre) være typisk meg å forsøke å tyne de grensene der litt. Sier ikke at det er lurt eller ikke lurt heller, bare AT jeg tror jeg ville gjort det. Og kanskje vil jeg se annerledes på det dersom situasjonen faktisk skulle oppstå. Det ville være dumt å påstå at man er skråsikker på egen reaksjon i en type krise man ikke har prøvd før.

      Og selvfølgelig har jeg flere tanker og planer om hva jeg evt. skal gjøre også, og det involverer heldigvis litt flere enn bare meg selv. Men det kan i grunnen få være en privatsak så lenge.

      Sånne ting som du er inne på her kan komme til å bli akkurat så konkrete spørsmål som man vil måtte stille seg en dag, dersom man er i en lignende praktisk situasjon som deg (øde, gårdsutstyr).

     • Sprettert er bra. Jeg husker under Thatcher-demoen (tror jeg det var), da var det en som fikk inn en fulltreffer gjennom ett av vinduene i en snute-gassmaske så fyren inni nesten fikk ståløyeprotese ferdig montert pr. omgående. Det ble en stygg dag med mye misbruk av gode hester, men det var en del snut som fikk grisebank også den dagen. «Rasister og fascister skal bankes til medister!» … Joda, metodene var vi da i grunnen tydeligvis enige med svinemakta om, når jeg tenker meg om.

     • Ikke vold, ikke vold – bortsett fra at det tåregasstrikset virket effektivt mot stridsvogner, så er vel paint-ball og slikt, der grensa går for meg. Skitvogn kan brukes som vannkanon, eller til å spre skit med…..
      Vi veit hva de planlegger for oss, nå skal de får høre noen av mine…..

      En gang i tida drømte jeg om å kidnappe Arne Huuse, og kle ham naken og etterlate han på en øde skogsveg med ei kongle opp i r…,., så med den rette snerten er jeg ikke fremmed for vold.

     • Synes det er fryktelig vanskelig å forholde seg entydig til bruk av vold. Aggresjon og offensiv, angripende vold, eller vold som tankeløs reaksjon lenge før argumenter er brukt opp, er lett å ta ubetinget avstand fra. Vold i ytterste selvforsvar eller for å hindre mer omfattende vold er litt annerledes, og det første er vel mer eller mindre uunngåelig, og hovedansvaret ligger i så fall på den angripende part. Jeg mente ikke å forherlige vold, selv mot svinemakta. Det gjorde jeg ikke fullt og helhjertet under nevnte demo heller, men litt «oppglødd og urimelig» er det et faktum at man lett blir av adrenalin, og særlig i ungdommen. I etterkant håper jeg jo det gikk noenlunde bra med øyet til slutt, jeg er ikke verre. Men de må lære at det ikke er gratis å være svin.

      Hvis man ser i naturen på andre arter enn mennesket, blir det lettere; dersom man observerte et byttedyr som normalt er i stand til å yte rimelig kvalifisert motstand mot rovdyras forsøk på å fange og spise det opp, type villsvin (ikke snutesvin) eller gnu mot en stor katt, f.eks, og villsvinet uten motstand lot seg drepe av en løve, ville man utvilsomt lurt på om villsvinet kanskje hadde en eller annen hjerne- eller genetisk skade på grunn av denne adferden. Å klandre den for ikke å være hakket bedre enn katta når den kjemper med «vold» for sitt liv ville ikke falle noen inn engang. Det samme ville gjelde om den gamle lederhannen i løveflokken ikke forsøkte, med alle midler, å forsvare posisjonen mot den yngre frekkasen som vil drepe ham og spise opp ungene hans. I et evolusjonært perspektiv har sjelden den som ikke forsvarer seg mot alle ytre farer ha livets rett, og dommen vil bli eksekvert uten moralske skrupler.

      Men krig på livet løs mellom grupper av samme art er en sjelden ting. Det er stort sett bare så smarte dyr som mennsker og sjimpanser som driver med sånt ubrukelig tull.

   • Forresten AF

    Jeg bodde også i Oslo på 70- tallet,og jobbet ved siden av studiene , og leste Maos lille røde, og var tillitsvalgt for AKP-ml ere på samf.linja på det som het Hegdehaugen voksengymnas,og og noen av de vanket på Club 7 🙂 så jeg lurte på om det kan ha vært noen av de som var så alvorlige og stive i maska der nede haha:)

    • Jajajaja, det var dem, det. AKP var temmelig harde i kulturpolitikken den gangen, og mye innflytelse fikk de også, siden de var noen jævler på å organisere seg. Men jeg må si jeg ble en smule paff og følte et gufs fra fortiden da jeg under en partiledergrilling før stortingsvalget i 2009 så Torstein Dahle måtte forsvare (han gadd ikke å prøve en gang) et prinsipprogram han bare kjente deler av, da det var så få ressurser i partiet at de hadde måtte fordele oppgavene med programmet litt i siste time, og endt opp med et lappverk der nok ikke alt var helt etter Dahles smak. Der sto det nemlig at Rødt gikk inn for at utbredelsen av den destruktive, anglo-amerikanske musikkarven som hadde infisert våre sinn måtte motarbeides og erstattes av norskspråklig, oppbyggelig proletarmusikk. Jeg gjentar: Dette var i 2009. Det kunne vært copy/ paste fra programmet på tidlig 70-tall, og det var patetisk nok den gangen. Da programlederen siterte fra dette avsnittet rødmet Dahle og stotret frem at han ikke hadde hverken skrevet eller lest akkurat det. Godt valg, tenkte jeg jo da.

     Har svart deg og KZ i den andre tråden. 🙂

     • Uten å ville legge til eller trekke fra noe om mannen og hans kontroversielle valg under krigen: Hvis du vil høre en som virkelig spyr eder og galde over proletarkunsten med knirkete, herlig arrogant gammelmannsrøst, skal du høre på det eneste lydopptaket som er gjort med Knut Hamsun. Det er helt fantastisk, og jeg ler meg skakk hver gang jeg spiller det for noen:

      https://www.youtube.com/watch?v=DuIoZ5qXtdE

     • Æsj, jeg glemte at det var en «private link». Dere kan sikkert ikke høre noe der. Oppgi epost-adresse om noen vil ha en kopi fra arkivet her. Den pleide å ligge på nrk.no, men jeg fant den ikke ved et kjapt søk der nå.

     • «… nedpå strainda, som har fjorten arbesdøkti mainna, fjorten maaaaaiiinn med standpunkt te sin staind!» 🙂

     • «Da programlederen siterte fra dette avsnittet rødmet Dahle og stotret frem at han ikke hadde hverken skrevet eller lest akkurat det. Godt valg, tenkte jeg jo da.
      Den var fin:)
      Likevel , Proletarmusikken kan være nyttig, også ved at den bruker dialekt som vi bør oppvurderes som de gjorde i for eksempel låten til Vømmøl spellmannslag – Førarkort – Hans Rotmo – Med tekst youtube
      Jeg liker mange slags musikk, både denne :
      Men som fremtidig harpespiller, så liker jeg også denne klassiske 🙂

      Sommerhilsen i fra begynnelsen til 3 minutter og i siste del fra ca 15.50 og utover:)
      https://www.youtube.com/watch?v=PiFv7cICWRU

     • Fascinasjonen for den gretne gamle nazisten Hamsun er bare et utslag av min makabre humor. Fyren er jo fullstendig uspiselig der han sitter, selvrettferdig og fin, spydig og høyt hevet over både fakta og anstendighet! «De malte da saa herlig kommunistisk og proletarnyttig at det tok pusten fra oss.» Ha ha ha, jeg synes sånt er skrekkelig morsomt, forstår du. 😀 «Kunne De kanskje snakke litt om Deres kunst?» «Nei.»

      Jeg ser selvfølgelig stor verdi i både dialekter og musikk med politisk budskap og brodd. Problemet er når det skal kvoteres og reguleres av sentralkomitéer hva som er sunn og politisk korrekt musikk. Dessuten er det fryktlig ignorant å tro at all anglo-amerikansk popmusikk er kulturimperialisme, men så var da heller ikke hverken afro-amerikanernes sak eller de skjønne kunster for kunstens skyld AKPs mest profilerte områder, for å si det sånn, og de var virkelig ikke fremmede for å bruke loven mot musikk de ikke forsto eller kunne sette inn i sin revolusjonære kontekst. Jeg vet at Pål liker Zappa nå, men det hadde aldri blitt noen Zappakonserter i Norge hvis AKP hadde fått det som de ville på 70-tallet i hvert fall. At dette totalitære grumset skulle dukke opp igjen på 2000-tallet er helt utrolig. Snakk om å være i takt med tiden, hva? Musikalske innspill i valgkampen, hva? Jeg gir meg ende over. At partileder Dahle ble tatt på senga og ikke kjente til dette punktet i sitt eget partis prinsipprogram gjør ikke saken det grann bedre, og viser hvor elendig forberedt dette valget var fra Rødts side.

      Avslutter med proletarsang numero uno, her i amerikansk musikalsk drakt som glinser av svart slavesvette på messingen, vokalt fremført av en italian-american:

      https://www.youtube.com/watch?v=3JmFa2Q40lg

     • Som vanlig spissformulerte jeg meg litt, denne gang fritt etter hukommelsen i cirka sitat fra dette prinsipprogrammet/ arbeidsprogrammet. I rettferdighetens navn får jeg i stedet sitere direkte fra nevnte blekke, kapittel 32. Kultur, kulturarv og media:

      Mangfold i kulturen

      For å motvirke den økende kommersialiseringa må det legges særlig vekt på den norske og samiske
      folkekulturen i alle sine former. Forholdet må også legges spesielt til rette for innvandrernes
      kulturer og kulturaktiviteter. Innvandrerkultur er en selvfølgelig del av det norske kulturbildet. Rødt
      går inn for å synliggjøre denne kulturen, og bidra til å øke innvandrernes muligheter som kunstnere.
      Dette må bl.a. skje ved at Norsk Kulturråd i langt større grad enn i dag gir støtte til kulturuttrykk
      tilknyttet innvandrere. Det må stimuleres til at nye generasjoner og miljøer utvikler sine egne,
      uavhengige kulturelle uttrykk innen alle genre. Slik kan det utvikles genuin norsk og internasjonal
      kultur, og det århundrelange amerikanske kulturhegemoniet kan drives tilbake.
      Rødt arbeider for:
      1.
      at det spilles mer uavhengig norsk musikk på radio og i TV
      2.
      at dominansen til det amerikanske musikkhegemoniet innen radio og TV drives tilbake
      3.
      både genremessig og i volum til fordel for norsk musikk og musikk fra resten av verden
      4.
      at tegneserier får sin egen innkjøpsordning gjennom Norsk Kulturråd
      5.
      øremerka midler til økt satsing på nye og uavhengige kulturutrykk
      6.
      at det rusfrie kulturtilbudet må bli styrket
      7.
      økonomisk styrking av frivillig studiearbeid
      8.
      samme pris for bøker over hele landet. Forsvar bokavtalen
      9.
      at forlag ikke får rett til å eie bokhandler

      http://www.nsd.uib.no/polsys/data/filer/parti/10345.pdf

      Her er det innledningen og punktene 1, 2 og 3 jeg snakker om. Som vi ser en videreføring og styrking av dagens ordninger for NRK og lisensmedia, men med en mer enn tydelig touch av fin gammel dogmatisme – og en betydelig mer innvandrerkulturell profil enn jeg husket, faktisk. Nuvel.

      De som virkelig har hatt for stor innflytelse på musikkvalg og spillehyppighet i mediene er selvfølgelig de store monopolistiske selskapene. Nå er det bare EMI, Universal, Sony og Warner igjen, de eier alle de andre, og de du vet (bank- og finansgjengen, the usual suspects) eier dem igjen. Men det er ikke utøvere og opphavspersoners nasjonalitet eller språket i musikken, dersom den har tekst, som er problemet. Det er kvaliteten og formene. Det blir enda mer billig juggel og barnemusikk for voksne enn det hadde blitt om listene bare avspeilet vanlige folks smak, som kan være ille nok i en fulltids musikkoholiker og etter sigende musikksnobbs sarte ører. 😉 NRK har hatt noen forbilledlig bra smalere programmer opp igjennom som har vært kjærkomne oaser for mange, men volumet er og blir mest kommærs ulyd. Men sånn har det vært i hele den moderne populærmusikkens historie, og helt uavhengig av hvor politisk, kunstnerisk eller bare overfladisk man vil ha pop’en sin: Kvalitet og spennede ting med litt mer både tyggemotstand og næringsinnhold har alltid vært begravet i lass av fast food, og man må grave litt mer aktivt selv for å finne det og holde seg litt oppdatert på hva som skjer på de ulike scenene. Kommersiell tyggegummipop kan også på sitt beste være supersmart og dyktig laget, og derfor interessant for dem som setter pris på håndtverkene i musikken. Men jo smartere den er, jo mindre blir den spilt, for det insisteres på at nivået skal være et minste felles multiplum. I de reklamefinansierte radioene er musikkvalget styrt av én enkel regel, og det er IKKE, som mange tror, «den musikken FLEST mulig LIKER», det er «den musikken FÆRREST mulig MISLIKER». Altså, man er ikke ute etter å finne noe mange vil si er sin favorittmusikk. Det er også vanskelig. Det man er ute etter er ene og alene at ikke lytterne skifter kanal fordi de sterkt misliker låta som blir spilt. Da sier det seg selv at det blir mer fiskepinner enn sjøkreps, selv om ingen har fiskepinner som sin favoritt. Og det er masse norsk og masse «innvandrermusikk» (sic) som er like bedritent kommers og billig som noe fra USA. Slutt å hjernevask folk med drit, så kan vi snakke om språk og kvotering etterpå!

     • Og selvfølgelig, hele problemstillingen ifht. medias rolle er helt endret og stadig i endring. Musikk produseres, distribueres, deles og konsumeres etter andre mønstre i dag enn tenkemåten forutsetter. Men jeg tok nå utgangspunkt i hva Rødt tenkte om dette i 2008, og allerede da var det vel på vei til å bli en passé tilnærming. De kom uansett ikke så godt ut av det på egne premisser heller synes jeg. Det er selvfølgelig ingen andre partier heller som har noen bra plan på dette området, men det er ikke så farlig, bare la ting leve seg selv og dryss litt milde gaver over kulturtilbudene til de unge, så blir det så bra som det kan bli av seg selv, tror jeg. Med all, eller littegranne, respekt, jeg tror ikke Rødt kommer til å være dem med mest innovative medie- eller kulturstrategier ved neste valg heller. Valgstrategien bør og må derimot av fredshensyn dessverre bedres hvis det skal være noen vits i.

 2. Nrk nyheter viste oss mange offiserer som hadde vært ute å plukket blåveis. En hadde mistet et øre og en annen var knapt i stand til å gå. Dette ble det ikke stillt spørsmål om. Istedet bablet Brende noe om demokrati. Mine tanker går til de som blir torturert nå i dette regimet uavhengig om det er muslimer eller ikke.

 3. Moro å se hva Jens Stoltenberg har å si om situasjonen:

  «I have spoken to President Recep Tayyip Erdogan, in the aftermath of the attempted coup in Turkey. I welcomed the strong support shown by the people and all political parties to democracy and to the democratically elected government. The Turkish people have shown great courage.»

  http://www.nato.int

 4. Noen løse betraktninger når kruttrøyken har begynt å legge seg:
  Den enkleste forklaringen er best. Kuppet var ekte, det var ikke arrangert av Erdogan. Det mislyktes av inkompetanse – akkurat som de gamle gutta klager over hos CNN.
  Jeg har på følelsen at når konspirasjonsteorier plutselig dukker opp i britiske The Guardian, der avisen slenger ut anklager om et ‘falskt flagg kupp’, så er det et forsøk å skape forvirring om hvem som egentlig ga offiserene klarsignal.
  Er det en samordnet internasjonal kampanje for å beskytte kuppmakerne etter at de mislyktes?:
  Fra å lese vestlige media, er det åpenbart at de prøver å minimere konsekvensene av det. Med å bruke mye tid på å være bekymret for skjebnen til de ‘stakkars’ etterretningsfolkene og offiserene som var med i kuppet, prøver de å legge press Erdogan til å beholde dem i jobbene deres.
  NRK tør ikke si ‘falskt flagg’ rett ut, men er veldig opptatt av at listene over de som arresteres synes å være klar på forhånd.
  Aftenposten gir stor spalteplass til tidligere general Akin Ozturk. Han er anklaget for å være viktig i kuppet, og Aftenposten synes å være opptatt av å benekte dette og be om at han ikke bør bli straffet. Jeg tror tampen brenner med denne mannen.
  Klassekampen har en artikkel om at den norske PEN-klubben er veldig opptatt av skjebnen til kuppmakerne. Kodeordene er der, Erdogan må vise «demokratisk sinnelag». Plutselig skal Norge legge press på Tyrkia angående menneskerettigheter, akkurat i det øyeblikk kuppmakerne har blitt arrestert.
  Hva ville skjedd hvis CIA/den tyrkiske hæren hadde vunnet? I Egypt ble tusenvis av mennesker massakrert, den tyrkiske hæren syntes å ha viljen til å gjøre det samme. Ville bekymringen over tyrkiske menneskerettigheter vært like stor?
  Husk at NRK og resten av media stort sett bare følger hva de får servert av internasjonale nyhetsbyråer og ledende angloamerikanske media.

  • Washingtons beskyttende hånd over kuppmakerne:

   DN.se
   EU:s utvidgningskommissarie Johannes Hahn sade på mötet att den häktningsvåg som följt på kuppförsöket verkade planerad i minsta detalj, som om man bara väntat på tillfället.

   ABC:
   But the United States and European Union have sternly warned him against excessive retribution

   New York Times bruker ord som ‘paranoia’ (etter et kupp?). Kerry ber om ‘restraint’, og ‘Western allies began to express alarm at what looked like score settling.’

  • VG flesker til med litt omvendt virkelighet/falsk omsorg, for å forsterke fortellingen om en altfor brutal undertrykkelse etter kuppet. Fortellingen virker som osmose, journalistene skjønner hva som kreves av dem, og skriver deretter.
   http://www.vg.no/nyheter/utenriks/kuppforsoeket-i-tyrkia-2016/frykter-at-mislykket-kupp-gjoer-erdogan-farligere/a/23743298/

   En reportasje om en bydel der «kurdere, minoriteter og marxister [bor] tett-i-tett.», og som er bekymret for hva som vil skje nå. VGs (kvalmende, falske) omsorg for tyrkiske marxister og kurdere nevner ikke med ett ord, hva som ville skjedd med dem hvis hæren hadde vunnet.

   Etter kuppet i 1980 ble tusenvis av marxister torturert og drept av hæren. Og den samme hæren har drevet med opprørsbekjemping mot kurderne i flere tiår, med alt det innebærer av tortur og drap.

   • Bra innlegg alt sammen, Terje. Minner om at Syria på tidlig 90-tall, under gamlefar Hafez al-Assads epoke, også deltok i den USA-ledete Gulf-krigen mot Saddam Hussein. Ryktene gikk høylydt den gangen om hvordan amerikanerne pleide å sende folk som skulle tortureres til Syria for å få det gjort ordentlig.

 5. Det er påfållende ensidighet i den vestlige mediedekningen av kuppforsøket. Få forsøker å se kuppet fra Erdogans side som forsvarer av demokratiet. Den vestlige vinklingen har tatt den posisjonen at Erdogan er en ond sultan som understått må fjernes og det meste av mediespinningen tar utgangspunkt i det.

   • Jeg har disse tallene om arrestasjoner (sikkert ikke oppdatert):
    «7500 arrested» …. «Victims include 6,000 military officers and lower-ranking personnel, 755 judges, 650 civilians and 100 police.»

    I tillegg kommer ca 14 000 som er suspendert fra stillingene sine.

    Disse tallene peker ikke på omfattende pogromer som slår vilt om seg. At 6000 offiserer/soldater og diverse andre sikkerhetspersonell blir arrestert rett etter et kupp høres ikke så rart ut.

  • Det vinkles vel sånn nå, men til å begynne med, rett etter kuppforsøket, var ihvertfall NRK ganske pro-Erdogan. Så vidt jeg kunne høre, da. (Men jeg var på fjellet, og hadde bare tilgang til en enkel FM-radio.)

   Hvis vestlige medier nå er veldig anti-Erdogan, skyldes det vel helst at han er i ferd med å bli venn med Putin igjen, og at han sågar kanskje vil ha mer vennlige relasjoner med Assad. Det er i det hele tatt en del interessante og ganske uforutsigbare (for meg) skiftninger som har funnet sted i maktkonstellasjonene. Kanskje Illuminati virkelig kommer til å overraske meg i høst. Kanskje vi nettopp har begynt på 7 år med økonomiske oppgangstider og fred på jord, og kanskje USA og EU består og får herlige, hederlige ledere som lytter til folket sitt og tar et oppgjør med den økonomiske eliten. Hvis den økonomiske eliten ikke utelukkende består av hedersfolk, da.

 6. Men hva sier det hele egentlig om NATOs indre … skal vi si … konsistens? Hvor godt sammenlimt er NATO-landene nå? Jeg har inntrykk av at dramatiske ting er under oppseiling, og at vi snart kan se en situasjon hvor USA m/allierte vil «frigjøre» det tyrkiske folk ved å fjerne den onde diktatoren Erdogan. Problemet er vel bare at Tyrkia er et NATO-land og en stor militærmakt som nå, absurd nok, ser ut til å nærme seg Russland og Syria igjen.

  Volatiliteten i finansmarkedene ser ut til å gjenspeiles i verdenspolitikken. Og nasjonene, unionene og føderasjonene ser ut til å bryte sammen. Omskiftelige allianser dannes og går til grunne. Det eneste forutsigbare er uforutsigbarheten. Det eneste konstante er kaoset, som tiltar i styrke. Illojaliteten er til å ta og føle på. Ingen vet hvem de egentlig kan stole på. Og alle prøver å få kloa i de siste ressursene og verdiene.

  Jeg tror dette kaoset, og også splittelsen vi ser, er tilsiktet fra den egentlige, skjulte makteliten. Ordo ab chao. Orden ut av kaos. Jeg tror alle nasjoner, føderasjoner og unioner vi kjenner, er ment å gå til grunne i en kaotisk, uoversiktlig tilstand av krig, naturkatastrofer og økonomisk elendighet.

  Og ut av elendigheten vil de egentlige globalistene så, kanskje i år 2023, introdusere sin Nye Verdensorden, som ikke kommer til å ligne på den gamle.

  Men dette er bare vill gjetning og spekulasjoner.

  Vi går en spennende høst i møte.

  • I første omgang ser vi følgende ting kollapse eller ihvertfall begynne å bryte sammen:

   – EU
   – NATO

   Samtidig begynner nasjoner å bryte sammen ved at det oppstår kaos, borgerkrig eller borgerkrigslignende tilstander i tillegg til økonomisk uro, stor arbeidsledighet, mange konkurser, høy inflasjon og stor sosial urettferdighet:

   Syria
   Libya
   Irak
   Venezuela
   Brasil
   Tyrkia
   Frankrike
   USA
   UK
   Sverige
   Tyskland
   Norge (sjekk antallet konkurser her til lands nå sammenlignet med før, og sjekk også prisutviklingen på mange viktige matvarer, etc.)

   Osv.

   Siden alt henger sammen med alt og verden er globalisert, vil den ene dominobrikken som faller snart velte hele rekken. Kanskje Deutsche Banks insolvens blir dråpen som får begeret til å renne over. Eller kanskje det blir noe helt annet. De potensielle katastrofene står i kø.

   • «De potensielle katastrofene står i kø.»

    Det gjør de sannelig. Vi fattigmenn får trøste oss med at all erfaring med køordninger i stor og institusjonalisert målestokk tilsier at det vil være mange i bakre del av køen som aldri kommer frem til disken, eller det er tomt når de endelig gjør det. Man kan antakelig ikke dø mer enn en gang uansett.

    • Hva med dette ?
     Gå på felleskjøpet og kjøper en klekkemaskin for kyllinger, og en stor varmelampe eller to, og gjør avtaler med en bonde alt nå om levering av egg til deg, som er befruktet,eller egg, og så kan du ale opp kyllingene på grass,og litt kyllingfor i sekker, og samle tørt for på forhånd, og noen plankerog netting klar i garasjen til å bygge hønsebur,isolere garasjen,og sette bilen ute om du ikke vil bygge dobbel garasje.Da kan du koke deg egg, og spise kyllinger, og ha flere som du aler opp selv i en krisesituasjon, evnt skaffe deg kontakter på forhånd til der du vil ha kyllingene.De er lette å stelle, og du trenger bare sagflis, kyllingfor og tørt gress,klekkeutstyr for kyllinger. Da kan du spise og bytte til deg mat for eggene.Får du også en avtale om å ha hønene med i noen kasser i bilen ute på landet for å parre seg etterhvert med en hane, så slipper du å vekke naboene med egen hane.Hvis du alt nå skaffer deg avtaler så kan de få noen av eggene imens, mot å gi deg kyllinger når du trenger det. Er utstyret på plass som kriseutstyr, med hønsenetting, planker, varmelampe isopor, sagflis, medisiner mot hønsesykdommer, og noen søppelsekker til å skifte sagflis, så kan du fortsette å ale opp høner hele tiden og selge eller bytte dem mot andre ting.Dersom du har en ordning med noen ute på landet, kan du jo slippe garasjen, men kan kanskje avtale plass mot at de får noen av eggene dine til eget bruk hvis forsyningene svikter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.