Splittelse mellom Pentagon og CIA i Syria?

0

Mens kampene mellom Syrias regjeringsstyrker og jihadistene raser i Aleppo og krigen kanskje står foran et avgjørende vendepunkt, ser det ut til at USA er i strid med seg sjøl om hvilken kurs landet bør følge. Flere rapporter hevder at Pentagon og CIA står for hver sin kurs og at de til dels støtter grupper som slåss mot hverandre.

Nancy A. Youssef er en egyptisk-amerikanskk journalist som er ekspert på sikkerhetsspørsmål. Hun grunnla Pentagon Press Association, som er en forening for journalister som dekker Pentagon. Hun er også sikkerhetspolitisk skribent i The Daily Beats. Der skriver hun om splittelsen mellom CIAs og Pentagons politikk i Syria:

Two Department of Defense officials told The Daily Beast that they are not eager to support the rebels in the city of Aleppo because they’re seen as being affiliated with al Qaeda in Syria, or Jabhat al Nusra. The CIA, which supports those rebel groups, rejects that claim, saying alliances of convenience in the face of a mounting Russian-led offensive have created marriages of battlefield necessity, not ideology.

En tjenestemann som støtter CIAs linje sier til Youssef at han synes det som kommer fra Pentagon «likner på russiske propaganda». Det er en kommentar til at Pentagons follk har sagt at opposisjonen og al Nusra er en og samme sak. Pentagon ønsker ikke å støtte de gruppene som slåss mot Syrias regjering i Alepppo:

The rebels in Aleppo, these Pentagon officials note, are fighting the Bashar al-Assad regime; the American military effort, on the other hand, is primarily about defeating the self-proclaimed Islamic State.

“We have no role in Aleppo. The forces we are supporting… are fighting ISIS,” one defense official explained to The Daily Beast.

CIA derimot, støtter disse gruppene, og en talsmann sier til Youssef:

The defeat of Assad is a necessary precondition to ultimately defeat [ISIS]. As long as there is a failed leader in Damascus and a failed state in Syria, [ISIS] will have a place to operate from.

Youssef er ikke alene om å peke på en så stor splittelse mellom Pentagon og CIA. Allerede i mars 2016 skrev Los Angeles Times om dette:

Syrian militias armed by different parts of the U.S. war machine have begun to fight each other on the plains between the besieged city of Aleppo and the Turkish border, highlighting how little control U.S. intelligence officers and military planners have over the groups they have financed and trained in the bitter five-year-old civil war.

The fighting has intensified over the last two months, as CIA-armed units and Pentagon-armed ones have repeatedly shot at each other while maneuvering through contested territory on the northern outskirts of Aleppo, U.S. officials and rebel leaders have confirmed.

Avisa skriver at CIA har et operasjonssenter i Tyrkia som leder og koordinerer opprørsgrupper i Syria og utstyrer dem med TOW-missiler fra Saudi Arabias våpenlagre. Dette samsvarer med andre meldinger om at Tyrkia er direkte involvert i støtten til jihadistgruppene som kjemper i Aleppo, bare at LA Times sier at denne offensiven er direkte styrt av CIA.

Allerede i 2012 skrev Reuters at Tyrkia hadde opprettet et slikt operasjonssenter for å støtte opprørerne i Syria. Det ble gjort i samarbeid med Saudi Arabia. Senteret skal ligge i Adana der USA har sin Incirlikbase. På det tidspunktet holdt Washington en arnlengdes avstand, men hvis The Daily Beast har rett, er dette nå underlagt CIA.

Hvis disse kildene har rett ,gir det en forklaring på de mange motsetningene og linjeskiftene i Washingtons politikk. Det svarer til det som var situasjonen under Libya-krigen, der Pentagon prøvde å få til en våpenhvile med Gaddafi, mens Hillary Clinton og hennes State Department feide forsøket til side og drev krigen fram til Libyas ødeleggelse.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelStor demonstrasjon mot arbeidslivsloven i Paris – Hollande truer med forbud
Neste artikkelUkraina, Europas mest korrupte land
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).