Tysklands utenriksminister kritiserer NATO-øvelse i Polen

0

Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier (SPD) har i et intervju med avisa Bild am Sonntag kommet med en kraftig kritikk av NATOs store militærøvelse i Polen. Der Spiegel siterer intervjuet slik:

Det vi nå ikke skal gjøre er å hisse opp stemninga ytterligere gjennom sabelrasling og krigshyl. Den som tror at man skaffer Tyskland mer sikkerhet gjennom symbolske panserparader på østgrensa, tar feil.

Steinmeier markerer seg klart mot denne største militærøvelsen nær den russiske grensa noen gang og betegnet den som «fatal». Istedenfor det Steinmeier kaller en konfrontasjonspolitikk, argumenterer han for mer dialog og samarbeid med Russland.

SPD er koalisjonspartner med Angela Merkels CDU, og det blir lagt merke til at nettopp den sosialdemokratiske utenriksministeren i et så viktig land som Tyskland kommer med en så skarp kritikk av NATOs krigspolitikk. Dette skjer bare få uker før NATO-toppmøtet i Warszawa 8.–9. juli. På det møtet skal NATO blant annet vedta å opprette fire rullerende bataljoner i Baltikum og Polen, som Jens Stoltenberg sa på NATO-møtet 13. juni 2016.

Så NATO skal vedta å gjøre «sabelrasling og krigshyl» på østgrensa, ikke bare i øvelsen Anakonda, men som permanent ordning.

Noe sånt ville naturligvis aldri ha kommet fra en norsk sosialdemokrat. Arbeiderpartiet er en solid støttespiller for all sabelrasling og alle krigshyl som måtte komme fra NATO. Tidligere AP-leder, «venstresidas» mann, Stoltenberg roser nå den massive opprustninga i NATO og kaller den for «virkelige framskritt».

 

 

Forrige artikkelUSA:s smartare, nya lilla atombomb
Neste artikkelLege i Aleppo: – Sanksjonene rammer sivilbefolkninga
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).