Største ansamling utenlandske tropper i Polen siden annen verdenskrig

9

7. juni 2016 startet NATO Excercise Anakonda i Polen. I løpet av ti dager skal 31.000 soldater fra 24 land og tusener av militære kjøretøyer vise styrke mot Russland. Dette er den største ansamling av utenlandske tropper i Polen siden annen verdenskrig, og det største krigsspillet i Øst-Europa siden annen verdenskrig. Det er også første gang siden nazi-Tyskland invasjon av Sovjetunionen 22. juni 1941 at tyske panservogner og tanks vil krysse Polen fra vest til øst, skriver The Guardian.

At dette er en øvelse som er rettet mot Russland er det ingen vits i å diskutere. Russerne, som har en høy historisk bevissthet, ser også dette svært godt. Som den russiske nyhetstjenesten Sputnik International skriver:

The 10-day military exercise calls for the participation of some 31,000 NATO troops and thousands of military vehicles, in what will be the single largest movement of foreign forces inside of Poland since World War II, rehashing painful memories for many Russians.

NATOs øvelsesprogram er nå så massivt og provokativt at man lurer på hvordan en militære ledelsen tenker. Her er programmet for sentrale NATO-øvelser. Og her er programmet for andre NATO-øvelser.

Polen har også annonsert at landet skal etablere et frikorps bygd på frivillige fra skytterlag og paramilitære grupper. På fagmilitært hold er det bekymringer for hva dette betyr, for dette åpner opplagt for fascistiske grupperinger, for hooligans og liknende, skriver The Guardian. Hva et slikt frikorps skulle ha å bety i en krig med Russland kan man også spørre seg om.

Denne massive militære styrkeoppbygginga gjør ingenting for å fremme fred og samarbeid i Europa, men gjør mye for å skape krigshets og øke usikkerheten. Det er ingenting som skulle tilsi at Russland har noen planer om eller skulle ha noe å vinne på å angripe Polen – eller for den saks skyld Sverige. Det gir ingen militær eller politisk mening. Og hvis de skulle ha hatt slike vanvittige planer ville den typen styrker som NATO viser fram i Polen ha vært utslettet i løpet av meget kort tid ved hjelp av missiler.

Men samtidig ville Russland ha lagt seg åpen for et kjernefysisk ragnarok mot eget territorium. Hvorfor skulle de gjør noe så dumt?

Problemet er at USA/NATO med sin aggresjonspolitikk øker faren for at en atomkrig kan bli utløst ved en teknisk feil, en misforståelse eller en provokasjon. Union of Concerned Scientists skriver:

From faulty computer chips to simple human mistakes, dozens of near misses and safety accidents illustrate these and other shortcomings. No single incident has caused an accidental, unauthorized, or mistaken launch yet—but the probability is not zero. The more incidents that occur, the greater the chance that, due to confusion and an unforeseen confluence of events, one of them will lead to disaster. …

Tensions between Russia and the United States are higher than they have been in decades, and China is considering placing its nuclear arsenal on high alert for the first time, citing U.S. security capabilities. In a cautionary 2015 address, former U.S. Secretary of Defense William Perry declared: “today we now face the kind of dangers of a nuclear event like we had during the Cold War, an accidental war.”

Krigspartiet i USA ser ut til å tro at de kan vinne en krig mot Russland, og en krig med bruk av atomvåpen spøker i Pentagons korridorer. Dette er en alvorlig feilvurdering. Et angrep på Russland vil føre til atomkrig, og det vil bety gjensidig utslettelse. Men vi holder oss med politikere og militære ledere som er med på denne galskapen –og medier som lar dem slippe unna med det.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

  1. «og medier som lar dem slippe unna med det.»

    Jeg vil nå heller si at mediene selv er aktive medløpere som legitimerer og applauderer galskapen, når de da ikke ignorerer den eller sprer regelrette løgner og propaganda. Men stort sett er mediene og kultureliten og forståsegpåerne for opptatte med å skrive viktige ting, som kronikker om Noora og William i «Skam». Eller Sophie Elises nyeste silikonimplantater.

  2. Det er vel ingen som kan stoppe Hillary? Norske medier kjører kampanje på henne i ett sett.

  3. I denne sammenheng, spørsmålet om krig, er det greit å kunne sin kunst: krigføringen. Aller første tese er: «Krigføring er et alvorlig anliggende for en stat. Et spørsmål om liv eller død. Veien til overlevelse eller utslettelse. Krigens vesen må studeres og forstås til det fulle.» Her kan du lese hele Krigføringens kunst av Sun Zi, pensum på de fleste krigshøyskoler: http://www.nyhetsspeilet.no/2015/06/sun-zi-all-krig-er-villedning/

  4. Polen har også annonsert at landet skal etablere et frikorps bygd på frivillige fra skytterlag og paramilitære grupper. På fagmilitært hold er det bekymringer for hva dette betyr, for dette åpner opplagt for fascistiske grupperinger, for hooligans og liknende, skriver The Guardian. Hva et slikt frikorps skulle ha å bety i en krig med Russland kan man også spørre seg om.»

    La meg gjette:

    USA ønsker å gjøre Polen enda mer til sin fremskutte base, og ha enda mer kontroll over militære og sivile myndigheter i Polen, overordnet de demokratiske og etablerte maktstrukturene i landet. I dette brogete frikorpset plasseres det agenter som samarbeider med opportunistiske polske «overløpere» høyt oppe i systemet som satser på privilegier fra det som blir det utvidede skyggeregimet. Det er fra utsiden og overløperne idéen kommer. At denne brogete bondehæren har noen spesiell offensiv nytteverdi i NATO-øvelsen og evt. påfølgende krig faller på sin egen urimelighet, men NATO-øvelsen er et fint tidspunkt å innlemme dem og de sentralt plasserte agentene i folden. De skal settes i sitt egentlige arbeid etterpå, når verdens oppmerksomhet vender seg mot nye begivenheter andre steder. Det blir å splitte og undergrave innefra, engasjere ytterligere medløpere i sine nettverk, forfølge kritiske røster og holde orden på befolkningen dersom polakkene skulle lukte lunta eller bli for misfornøyd med utviklingen på andre måter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.