Stoltenberg: – Cyberangrep kan utløse NATOs Artikkel 5

0

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse i forbindelse med NATOs toppmøte at NATO nå for første gang ser på internett som en krigsfront i tillegg til de tradisjonelle kamparenaene luft, land og sjø, skriver UPI.

På NATOs egne hjemmesider gjengis Stoltenberg slik:

We agreed that we will recognise cyberspace as an operational domain. Just like air, sea and land.   Cyber defence is part of collective defence. Most crises and conflicts today have a cyber dimension. So treating cyber as an operational domain would enable us to better protect our missions and operations.

På et spørsmål fra Der Spiegel om cyberangrep også vil kunne utløse NATOs artikkel 5, som fastslår at et angrep på et medlemsland er et angrep på hele alliansen, svarer Stoltenberg:

We have decided that a cyber attack can trigger Article 5, meaning that a cyber attack can trigger collective defence, because we regard cyber attacks as something that can cause a lot of damage and can be very dangerous.

USA og NATO har i noen tilfeller beskyldt Kina og Russland for å gjennomført cyberangrep mot vestlige interesser, blant annet i Estland i 2007. Men nå er det altså klart at NATO i prinsippet kan komme til å gå til krig på grunnlag av et cyberangrep.

På kort sikt får det kanskje større betydning at NATO nå vil trappe opp sin psykologiske krigføring, sin overvåking og sine manipulasjoner av opinionen på nettet. Prinsippene for deres psykologiske krigføring ble slått fast i Pentagons Law of War og en NATO-konferanse i Latvia i 2015. Eller som Don North skrev på ConsortiumNews:

On Aug. 20 (2015), some of the most influential minds from the world of “strategic communications” gathered in Latvia’s capital of Riga for a two-day conference entitled “Perception Matters.” A quotation headlined in all its communications read: “Since wars begin in the minds of men, it is in the minds of men that the defenses of peace must be constructed” noble sentiments perhaps but not always reflected in the remarks by more than 200 defense and communications experts, many of whom viewed information not as some neutral factor necessary for enlightening the public and nourishing democracy, but as a “soft power” weapon to be wielded against an adversary.

Og ikke misforstå: Den uerklærte cyberkrigen er i gang allerede.

Les: Om fortellerkunstens rolle i krig.

Forrige artikkelSlaget om Aleppo og Syrias framtid
Neste artikkelAv hensyn til rikets sikkerhet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).