Hvem eier IT-gigantene?

0

EU-kommisjonen har som kjent satt fire IT-giganter til å drive sensur av internett og sosiale medier. Facebook, Twitter, Google og Microsoft er blitt enige om en Code of Conduct, skriver The Guardian.

Les: EU og IT-gigantene skal sensurere sosiale medier

Men hvem eier disse IT-gigantene? Hvilke økonomiske krefter står bak dem? Jeg har lagd en oversikt over de ti viktigste eierne i de fire selskapene. (NB: Google heter nå Alphabet, og er antakelig verdens største IT-selskap.)

facebook twitter alphabet microsoft copy
Kilde: Moningstar.co

Jeg har markert med rødt dem jeg kaller «de fire store», nemlig BlackRock, Fidelity, Vanguard og State Street. Dette er store amerikanske fonds som også er de største eierne i samtlige av de sju dominerende bankene og finansinstitusjonene.

Det er sju banker eller finansinstitusjoner som har fullstendig kontroll over det amerikanske finansmarkedet. Det er JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley og Bank of NY Mellon.

Og hvis man ser på aksjonæroversiktene til de sju bankene, så er det fire selskaper som peker seg ut helt spesielt. Det er State Street Corp, Vanguard Group, FMR (Fidelity) og BlackRock. De er alle sammen storaksjonærer i alle disse bankene, slik figuren viser. Dessuten er de storaksjonærer i de megakorporasjonene som eier de fleste merkevareprodusentene i verden.

Denne eierkonsentrasjonen og krysseierskapet er også registrert av The Economist, som også peker på disse fire fondenes sentrale rolle.

Og ikke overraskende er det de samme fire som går igjen også i de fire IT-gigantene som nå tar over sensuren av de sosiale mediene på vegne av EU.

Kort sagt: den politiske sensuren på nettet, slik de fleste i Norge og Vesten møter det, er oligarkene på Wall Street, de som også eier nesten alt annet også.

Noen har hevdet at disse fondene bare er passive eiere på vegne av andre. Det var kanskje sant en gang. Men det stemmer ikke i dag. De er nå så mektige i kraft av seg sjøl at de er innkalt til Financial Conduct Authority i London for å avklare om de er å betrakte som finansinstitusjoner, skriver Financial Times.

Forrige artikkelClinton-fondet: Del 3: Norges bidrag til fondet
Neste artikkelArmenia-resolusjon skjerper konflikten mellom Tyrkia og Tyskland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).