På tross av skarpe advarsler fra Tyrkia vedtok den tyske forbundsdagen 2. juni 2016 er resolusjon der det blir slått fast at det osmanske riket begikk et folkemord mot armenerne i 1915 der kanskje så mange som 1,5 millioner armenere ble drept.
Vedtaket har utløst ei krise mellom Tyrkia og Tyskland. President Recep Tayyip Erdoğan var på statsbesøk i Kenya, men hjemkalte umiddelbart Tyrkias ambassadør til Tyskland for å ha konsultasjoner. Statsminister Binali Yildirim sa at det var den «rasistiske armenske lobbyen» som sto bak vedtaket.
Erdoğan har sagt at vedtaket vil få følger for forholdet mellom Tyskland og Tyrkia, og han har truet med mottiltak, uten å spesifisere hva det kan være snakk om. Ifølge International Business Times sa han at vedtaket vil
«naturally damage future diplomatic, economic, business, political and military relations between the two countries – and we are both also NATO countries.»
Tyske myndigheter frykter at den politiske krisa mellom de to landa kan ramme det militære samarbeidet, men ikke minst at det vil ramme forsøkene på å løse flyktningekrise. Der Spiegel «Uten samarbeidsvilje fra Ankara går det ikke.«
Den tyrkiske presidenten har truet EU og Tyskland tidligere. Ifølge Reuters skal Recep Erdoğan i november 2015 ha stilt knallharde krav til EU og truet med at hvis han ikke får det som han vil, så skal han oversvømme Europa med flyktninger.