Armenia-resolusjon skjerper konflikten mellom Tyrkia og Tyskland

8

På tross av skarpe advarsler fra Tyrkia vedtok den tyske forbundsdagen 2. juni 2016 er resolusjon der det blir slått  fast at det osmanske riket begikk et folkemord mot armenerne i 1915 der kanskje så mange som 1,5 millioner armenere ble drept.

Vedtaket har utløst ei krise mellom Tyrkia og Tyskland. President Recep Tayyip Erdoğan var på statsbesøk i Kenya, men hjemkalte umiddelbart Tyrkias ambassadør til Tyskland for å ha konsultasjoner. Statsminister Binali Yildirim sa at det var den «rasistiske armenske lobbyen» som sto bak vedtaket.

Erdoğan har sagt at vedtaket vil få følger for forholdet mellom Tyskland og Tyrkia, og han har truet med mottiltak, uten å spesifisere hva det kan være snakk om. Ifølge International Business Times sa han at vedtaket vil

«naturally damage future diplomatic, economic, business, political and military relations between the two countries – and we are both also NATO countries.»

Tyske myndigheter frykter at den politiske krisa mellom de to landa kan ramme det militære samarbeidet, men ikke minst at det vil ramme forsøkene på å løse flyktningekrise. Der Spiegel «Uten samarbeidsvilje fra Ankara går det ikke.«

Den tyrkiske presidenten har truet EU og Tyskland tidligere. Ifølge Reuters skal Recep Erdoğan i november 2015 ha stilt knallharde krav til EU og truet med at hvis han ikke får det som han vil, så skal han oversvømme Europa med flyktninger.

 

KampanjeStøtt oss

8 KOMMENTARER

 1. Kanskje en liten tysk «takk for sist» for Tyrkias trusler om flyktninger?

  Her legger Tyrkia seg ut med en motstander de ikke kan beseire hvis tyskerne går inn for det, de er en økonomisk mygg i sammenligning.

 2. Det er egentlig en skandale at tyrkerne fremdeles sitter på Konstantinopolis og stredet og Smyrna. Alle disse områdene er jo egentlig greske. Om det nå blir en varm krig i Kurdistan, bør Russland kjenne sin besøkelsestid og rydde opp i Anatolia en gang for alle. En stor del bør tilfalle et fritt Kurdistan og en like stor del bør tilfalle Hellas. Så bør resten avvæpnes.

  • Hei! Takk skal du ha. Det er naturligvis en skrivefeil. Jeg trodde jeg hadde rettet den, men enten husker jeg feil, eller så ble ikke rettelsen registrert. Nå er den derimot korrigert.

 3. Dagens tyrkere kan ikke holdes direkte ansvarlig for hva deres forfedre gjorde av forbrytelser mot armenerne. Men i en sak som dette eksisterer det en moralsk kobling mellom fortid og nåtid.

  Man kan sammenligne med tyskerne og deres forbrytelser mot Europas jøder. Dagens tyskere legger seg helt flate og erkjenner grusomhetene, også omfanget. Tyrkerne derimot synes å kvie seg for å erkjenne forbrytelsene. Og det er en holdning benektelsen for folkemord bidrar til å styrke inntrykket av.

  • Personlig er jeg usikker på hvor mye det betyr å erkjenne forfedrenes forbrytelser. Ikke så lenge det ikke hindrer oss i å forbryte oss på nytt. Hvis slike ting skal ha noen verdi, må det være at hver enkelt av oss forsto nok, til å hindre nye overgrep.
   Det tror jeg best kan skje dersom vi tilgir, både oss selv og andre. Som Max Von Sydow sier det i GoT : The past is written, the ink is dry.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.