Armenia-resolusjon skjerper konflikten mellom Tyrkia og Tyskland

0

På tross av skarpe advarsler fra Tyrkia vedtok den tyske forbundsdagen 2. juni 2016 er resolusjon der det blir slått  fast at det osmanske riket begikk et folkemord mot armenerne i 1915 der kanskje så mange som 1,5 millioner armenere ble drept.

Vedtaket har utløst ei krise mellom Tyrkia og Tyskland. President Recep Tayyip Erdoğan var på statsbesøk i Kenya, men hjemkalte umiddelbart Tyrkias ambassadør til Tyskland for å ha konsultasjoner. Statsminister Binali Yildirim sa at det var den «rasistiske armenske lobbyen» som sto bak vedtaket.

Erdoğan har sagt at vedtaket vil få følger for forholdet mellom Tyskland og Tyrkia, og han har truet med mottiltak, uten å spesifisere hva det kan være snakk om. Ifølge International Business Times sa han at vedtaket vil

«naturally damage future diplomatic, economic, business, political and military relations between the two countries – and we are both also NATO countries.»

Tyske myndigheter frykter at den politiske krisa mellom de to landa kan ramme det militære samarbeidet, men ikke minst at det vil ramme forsøkene på å løse flyktningekrise. Der Spiegel «Uten samarbeidsvilje fra Ankara går det ikke.«

Den tyrkiske presidenten har truet EU og Tyskland tidligere. Ifølge Reuters skal Recep Erdoğan i november 2015 ha stilt knallharde krav til EU og truet med at hvis han ikke får det som han vil, så skal han oversvømme Europa med flyktninger.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHvem eier IT-gigantene?
Neste artikkelVenezuela: på kanten av stupet?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).