Hard strid om Syria-kurs

0
Peter M. Johansen

Syriske regjeringsstyrker rykket i helga 18.-19. juli nærmere Tabqa, som ligger vel 40 kilometer fra IS-bastionen Raqqa, og flybasen vel åtte kilometer utenfor byen hvor IS har et stort våpenlager. Søndag inntok styrkene oljefeltet Thawra.

Assad-styrkene står anslagsvis én mil fra basen som var regimets siste post før IS tok over hele Raqqa ved Eufrat i august 2014. Erobringene av Tabqa byr på strategiske utfordringer på grunn av Thawra-dammen: Dersom IS sprenger den, vil det utløse katastrofe langs hele Eufrats løp helt ned til Shatt al-Arab, deltaet som elva danner med Tigris, innerst i Persiabukta.

Syrian Observatory for Human Rights, med sete i London, rapporterer om harde kamper ved Tabqa. Det siste framrykket skyldes trolig intensivert russisk bombing av IS-stillinger rundt basen.

Jihadister fra al-Nusra i Aleppo
Jihadister fra al-Nusra i Aleppo

Strid om Nusrafronten

Russland hevdet søndag at de har avtalt med USA å koordinere sine militære operasjoner etter hvert som kontaktflatene har kommet nærmere hverandre på to fronter: i og rundt Aleppo og kappløpet mot Raqqa.

Amerikanske fly og Special Force-enheter på bakken støtter offensiven til Syrias demokratiske styrker (SDF) i Manbij, vel 120 kilometer nord for Tabqa, den siste enklaven IS har på grensa til Tyrkia. Begge offensivene vil kutte de siste forsyningslinjene til og fra Raqqa for IS.

Moskva ber USA dele kart over posisjonene til de ulike opprørsgruppene for å unngå hendelser som den som angivelig inntraff i forrige uke, ifølge forsvarsdepartementet i Moskva. Utspillet kom dagen etter at USA på nytt anklaget russerne for å bombe opprørsgrupper som får støtte fra USA og dets allierte i regionen, i en militærleir i al-Tanf på grensa til Jordan i det sørøstre hjørnet av Syria. Her har Syrias nye hær (NSA) som Norge skal være med å trene, vært stasjonert sammen med US Special Forces siden 16. november.

Moskva avviser anklagene og kontrer med at opprørsgrupper som Vesten betegner som «moderate», slåss sammen med Jabhat an-Nusra, al-Qa’ida-gruppen som står på FNs terrorliste. Moskva vil også ha gruppene Ahrar ash-Sham og Jaysh al-Islam på terrorlisten, noe USA avviser.

Pentagon har ennå ikke lagt fram kart på russiske oppfordringer, opplyste forsvarsdepartementets talsmann Igor Konasjenkov søndag, ifølge Reuters.

– Det er ingen hemmelighet at minglingen mellom de såkalt moderate opposisjonsstyrkene og Nusrafronten er et svært alvorlig problem, påpeker Dmitrij Peskov, talsmann for president Vladimir Putin.

USA «ber oss om ikke å angripe Nusrafronten, fordi det er en ‘normal’ opposisjon tett ved», opplyste Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tidligere i måneden.

terror aleppo

«Dissidentkanalen»

Det storpolitiske spillet knyter seg sammen mens forholdet mellom Russland og USA tilspisser seg på grunn av Natos ekspansjon, nå sist i Svartehavet hvor destroyeren «USS Porter» befinner seg.

51 diplomater i utenriksdepartementet i Washington har sendt et internt opprop gjennom «Dissidentkanalen» som ble opprettet på 1960-tallet under Vietnam-krigen, hvor de ber Obama-administrasjonen om å gå i direkte krig med Assad-regimet for å tvinge president Bashar al-Assad til å godta FN-resolusjon 2254.

– Det er et viktig dokumentet, sa utenriksminister John Kerry før han forlot København fredag, vel vitende at det kan bli hett valgtema.

Debatten er ikke ny. Syria-ambassadør Robert Ford gikk av i 2014 fordi han ikke lenger kunne forsvare USAs Syria-politikk. Ifølge Utenriksdepartementet har det kommet to notater i år, fem i fjor og fem i 2014 om Syria med krav om direkte intervensjon.

Oppropet ble offentliggjort i The New York Times og The Wall Street Journal like etter at CIA-sjef John Brennan hadde fortalt kongresshøringen at Assad står sterkere i dag enn for ett år siden.

Reprise: CIA v. Pentagon

Brennan er del av konflikten som tilsynelatende pågår mellom Pentagon og CIA. CIA mener at Pentagon driver med «russisk propaganda» fordi de holder igjen støtte til opprørsgruppene i Fatah Halab-fronten fordi de er allierte med Nusrafronten i Aleppo, skriver Nancy A. Youssef, leder for Pentagon Press Association, i Daily Beast.

«Assads nederlag er en nødvendig forutsetning for endelig å nedkjempe IS», sier en CIA-kilde til Youssef. CIA har operasjonssentral i Adana i Tyrkia, ikke langt fra Incirlik-basene som Tyrkia åpnet for amerikanske flytokter i Syria i fjor sommer. Herfra koordinerer CIA leveransene av panserbrytende BGM-71 TOW-raketter til opprørsgruppene.

Splittelsen kan være en repetisjon av uenighetene rundt de opposisjonsgruppene som USA hadde med seg inn i Irak under invasjonen i mars 2003. Ayad Allawi var ansett som CIAs mann, mens den Interpol-ettersøkte Ahmad Chalabi hadde Pentagon i ryggen. Profesjonskampen mellom CIA og Pentagon førte til at Bush-administrasjonen røpet Valerie Plame som CIA-agent fordi hennes mann, Joseph Wilson, hadde avslørt at påstanden om at Saddam Hussein hadde kjøpt råuran i Niger, var løgn.

Obamas utsending i kampen mot IS, Brett McGurk, hevder at general John Allen saboterte IS-politikken som Allen var ansvarlig for fra september 2014 til oktober i fjor.

peter.m.johansen@klassekampen.no

Artikkelen ble først publisert i Klassekampen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.