– CIA-våpen for millioner solgt på svartebørs

10

Våpen verdt millioner av dollar som er sendt fra amerikanske CIA til opprørere i Syria, er solgt på det svarte markedet i Jordan, melder New York Times og Al Jazeera.

Det er NRK som melder dette, og skriver videre:

Det er anonyme kilder i Jordan og Syria som forteller om våpensalget til den amerikanske avisen og den arabiske TV-kanalen. De hevder blant annet at noen av våpnene ble brukt da to amerikanere og tre andre ble drept i et angrep i Amman i november.

Blant annet skal kalasjnikover, bombekastere og granater ha forsvunnet fra lageret.

Våpnene ble sendt fra USA og skulle brukes i opplæringen av syriske opprørere. Isteden skal jordanere ha benyttet anledningen til å forsyne seg av varene. Pengene de tjente på våpensalget skal ha gått til dyre biler, mobiltelefoner og annen luksus, skriver New York Times.

Al Jazeera skriver mer detaljert:

The theft, involving millions of dollars of weapons, highlights the messy, unplanned consequences of programmes to arm and train rebels – the kind of programme the CIA and Pentagon have conducted for decades – even after the Obama administration had hoped to keep the training programme in Jordan under tight control.

The Jordanian officers who were part of the scheme reaped a windfall from the weapons sales, using the money to buy expensive SUVs, iPhones and other luxury items, Jordanian officials said.

The theft and resale of the arms – including Kalashnikov assault rifles, mortars and rocket-propelled grenades – have led to a flood of new weapons available on the black arms market.

Jeg har skrevet om denne trafikken mange ganger, for eksempel her, men innimellom har jeg fått høre, også av angivelige sosialister, at dette er å betrakte som konspirasjonsteori. For å sitere Lennon/McCartney: «Living is easy with eyes closed.» Hvor mye fakta må det legges på bordet før politikere og journalister i Norge skjønner hva vi er med på i Syria? Eller er det bare sånn at de ikke vil skjønne? At de er betalt for å ikke skjønne?

Et stort flertall i Stortingets utvidete forsvars- utenrikskomité vedtok nylig å sende norske soldater inn i denne krigen. Det er jo det glade vanvidd.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


10 KOMMENTARER

 1. Amerikanskproduserte AK-47 har ikke vært i salg før siden i fjor etter at Obama innførte handelssankssjoner mot Putin og forbød import av ekte vare. Og det er en modernisert versjon som ikke kan forveksles med de klassiske modellene vi ser IS-heltene med. Så når CIA pusher Kalashnikover er det sannsynligvis rett og slett tyvegods.

 2. Aftenposten 2.mai:
  «Også KrFs Line Henriette Holten Hjemdal og Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande sier de har fått tilsvarende forsikringer om det folkerettslige mandatet og at partiene derfor kan støtte den økte norske innsatsen.»

  Dei har fått forsikringar, tenk det! Sjølvstendige vurderingar skal vi ikkje ha noko av, evt. det gidd vi ikkje. Slikt overlet vi til storebror i vest. At eit parti som etter eige utsagn står for kristen nestekjærleik, kan vera med på slikt utan å skjemmast, skjøner eg ikkje.
  Og kor har det vorte av Folkereisning mot krig? Er dei så partipolitisk nøytrale at dei vert heilt handlingslamma? Noregs fredsråd er og heilt musestille.

  • «Og kor har det vorte av Folkereisning mot krig? Er dei så partipolitisk nøytrale at dei vert heilt handlingslamma? Noregs fredsråd er og heilt musestille.»

   Truet til taushet. Ellers er de vel begeistret for «moderate opprørere» som tar opp kampen mot «slemme Assad».

   Off topic: Noen som har teorier om hvorfor så vanvittig mange unge norske stortingspolitikere ikke stiller til gjenvalg på Stortinget og går ut av politikken? Hva er det de vet (om fremtiden) som vi andre ikke vet?

   • Teori:

    Ungdomspolitikerne tar noen år i politikken som en del av utdannelsen og CV-byggingen. Mange har sikkert ideologisk motivasjon og stayer-ambisjoner når de starter, men mange ramler også av det lasset etter ikke altfor lang tid. De oppdager hvordan ting egentlig fungerer og blir desillusjonert. De oppdager personstridene, urent trav i nominasjonsprosessene, hvordan søken etter makt og posisjoner trumfer innhold og hvordan de kun ved å snakke de rette etter kjeften kan regne med en karriere i politikken. Og er de «flinke» vil de fort skjønne at hospiteringen i politikkens verden gir ettertraktet kompetanse i næringslivet til dobbel lønn. Dette er noen grunner til at de ikke ser partipolitikken som et sted å bli for lenge.

     • Når jeg ser eller møter sånne, får jeg alltid følelsen av at de er noens veloppdratte puddel eller kjæledyr av et eller annet slag. Søt, representativ og dum som et støkke tre. Jeg blir gående og se litt diskrét rundt etter eieren, liksom. Har hun latt bikkja i stikken? Ansvarsløst.

 3. Det var en diskusjon på dagsnytt atten mellom Hellestveit, Gjedde og Lysbakken om disse militære vi skulle sende til Jordan. Politikerne sier de vet så mye mer som er så hemmelig og at dette vanskeliggjør debatten. Hvorfor er det da ingen som ser tilbake i tid (det de fikk av info var vel hemmelig da også?) hvordan det har gått? Et eksempel var USAs ignorering av oljekonvoiene til IS. Det må da være essensielt da det er dettee IS de påberoper seg å bekjempe. Hva sa USA før og stemte det. Vi har jo sett tabbe etter tabbe i forhold til de mål vi har fått opplyst derfra. Hvilke kort kan vi anta at USA nå spiller mot norske politikere og er det gjenstand for debatt? Gjedde gjemte seg litt bak at de var med i en internasjonal koalisjon med over 60 land. Hellestveit er nok den av de tre som vet mest her. Det som må opp på høyere nivå er å få slutt på krigen og sanksjonene. .

 4. /Adrimer.no har en ufrivillig morsom sak om russisk etteretningsvirksomhet i Norge. (Husk at alrdimer er 100% betalt av 5 skipsredere, antageligvis den mest reaksjonære samfunnsgruppen i landet og fossiler fra den forrige kalde krigen).

  Hele artikkelen er gjennomsyret av hendelser som burde gå an å forfølges strafferettslig, men som av en eller annen grunn (dvs. jeg har sterke mistanker om at mesteparten er bullshit), synes å være temmelig vage.

  Ellers gjør den en bra jobb med å mistenkeliggjøre russiske innbyggere i Norge.

  Høydepunkt inkluderer (min kommentar i kursiv):

  ….

  Nærgående spørsmål fra fastleger:

  Si meg, har De hatt ubeskyttet seksuelt samkvem det siste året?

  Det er sikkerhetsoffiserer i Forsvaret som har fattet mistanke til fastleger i Nord-Norge og har meldt inn til politiet at flere leger trolig arbeider for russisk etterretning. Mistankegrunnlaget oppleves som tilstrekkelig solid til at saksforholdet er kjent på ledernivå innad både i berørte politidistrikter samt i Forsvaret. Det er imidlertid uklart om sakene har ført til konkrete etterforskningsskritt.

  Russiske spion-bobiler (som av en eller annen grunn aldri kan dokumenteres):

  Den estiske sikkerhetstjenesten KAPO har de siste årene beslaglagt flere kjøretøy som drev innhenting av såkalt signaletterretning. Bak operasjonen sto FSB, mener sikkerhetstjenesten. Et av kjøretøyene ble stanset på grensestasjonen mellom Estland og Latvia. Dette kjøretøyet hadde oppkoplingsmulighet for laptop på dashbordet ved førersetet. Eieren av kjøretøyet hevdet overfor estisk politi at han hadde kjøpt det på en auksjon og at campingbilen tidligere hadde vært brukt av politiet.

  Noen selger pizza til overpris i Alta:

  I minst ett tilfelle skal et mistenkt dekkfirma, som politiet er varslet om, være etablert i et område der en oppgaven til de ansatte er å varsle videre til FSB om norske militære flybevegelser. Aldrimer.no er kjent med identiteten til det aktuelle selskapet. Tjenestene som selskapet reklamerer med på internett er grovt overpriset, som er en kjent metode for å få så få kundehenvendelser som mulig.

  ….

  adrimer.no er kjent med at familien til en norsk kampflypilot blitt oppsøkt på døren hjemme av en person med russisk aksent og som spurte om det bodde en kampflypilot der.
  Hendelsen fant sted i Nord-Norge «for noen år siden», ifølge forsvarskilder.

  /https://www.aldrimer.no/slik-jobber-russisk-etterretning-mot-norge/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.