Ukraina, Europas mest korrupte land

0

Her må læreren smøres og doktoren bestikkes. Det er Europas mest korrupte land, skriver Per Anders Johansen i Aftenposten om Ukraina. Han fortsetter:

Ukrainere lever med korrupsjon fra vugge til grav, og 50 oligarker kontrollerer 80 prosent av landets økonomi. Alt går i feil retning, mener tre av fire ukrainere. …

– Livet er mye verre enn for to år siden, sier den nybakte mammaen Maria fra byen Komsomolskoje i Ukraina. Hun og mannen Sergei tør ikke fortelle sitt etternavn.

– Da barnet ble født, måtte vi betale ekstra for absolutt alt. Og alt er mye dyrere, sier Maria til Aftenposten.

Fra de fødes til de dør, må ukrainere være forberedt på å betale bestikkelser:

  • til legekontoret for å få den beste legen.
  • til barnehagen for ikke å komme sist i køen.
  • til skolen for å få gode karakterer.
  • til kirkegårdstjenesten for å få en gravplass.

Med en snittlønn på 1600 kroner i måneden er mange offentlige ansatte helt avhengig av bestikkelser. Minst 50 prosent av økonomien i Ukraina er svart, ifølge flere uavhengige internasjonale undersøkelser.

Dessuten vet ukrainere at dette er småpenger sammenlignet med hva politikere, byråkrater og forretningsmenn og stikker av med.

En meningsmåling i regi av International Republican Institute (IRI) viser at 87 prosent av ukrainerne oppfatter at korrupsjon er et «betydelig» problem i deres hjemby. 84 prosent sier at dessuten at byen de bor i styres av nepotisme.

Dette landet er det Norge støtter militært. Dette regimet er det Erna Solberg og Børge Brende er så begeistret for at de har tatt 200 millioner norske skattekroner og overført dem som gave til Kiev. Og ingen på Stortinget har protestert!

I en artikkel i Washington Post har Neil A. Abrams og M. Steven Fish levert en knusende kritikk av dagens regime i Ukraina og den vestlige hjelpen, som etter deres mening bare har gjort vondt verre.

Les også: Vestlig hjelp opprettholder tjuvenes stat i Ukraina

 

Forrige artikkelSplittelse mellom Pentagon og CIA i Syria?
Neste artikkelHvorfor gir unge amerikanere opp kapitalismen?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).